Zadah iz usta (halitoza) uzroci i lečenje

829

Zadah iz usta (halitoza) je termin koji se koristi za opisivanje neprijatnog mirisa iz usta koji se oseti prilikom govora. Zbog njega pacijent može biti veoma zabrinut prilikom komunikacije sa drugim ljudima. Poznato je kako određeni tipovi hrane mogu izazvati zadah iz usta, kao što su beli i crni luk. To se dešava jer se određeni sastojci iz njih apsorbuju u krv i onda se oslobađaju preko pluća. Na sreću, ovo se dešava samo privremeno.

Uzroci zadaha iz usta:

Bakterije

U ustima se normalno nalazi veliki broj različitih vrsta bakterija. Ravnoteža između ovih bakterijskih vrsta utiče na kvalitet vašeg daha iz usta. Većina neprijatnog mirisa javlja se kada se delovi hrane zaglavljuju između zuba. Ta hrana je dobra podloga za razmnožavanje bakterija koje razlažu ostatke hrane sa svojim enzimima stvarajući druge komponente (sulfide) koji imaju vrlo neprijatan miris. Ove bakterije zahtevaju sredinu gde nema kiseonika, kao što su mesta nedostupna za čišćenje. To su džepovi oko zuba, fisure na jeziku i zadnji deo jezika. Netretirana upala desni koja vodi u stvaranje džepova oko zuba direktno utiče na neprijatan zadah.
Genetika koja utiče, između ostalog, na morfologiju jezika kada postoje brojne fisure i hipertrofične papile, jeste značajan faktor. Svako ima određenu količinu sulfida u ustima, ali ona je toliko mala da mi sami i druge osobe ne mogu da je osete.

Smanjena količina pljuvačke

Pljuvačka vlaži usta i ispira ostatke hrane iz nepristupačnih delova. Jutarnji neprijatan zadah nastaje zbog smanjenog lučenja pljuvačke tokom noći. Pošto pljuvačka sadrži kiseonik, što su usta suvlja, pljuvačka gušća, manji je efekat ispiranja usta, koncentarcija kiseonika manja, povećano je stvaranje sulfida. Ovo stanje je naročito izraženo kod ljudi koji manje dišu na nos. U pljuvačci se nalaze materije (imunoglobulini) koje uništavaju bakterije.

Alkohol

Konzumiranje alkohola i ispiranje usta određenim tečnostima koje sadrže alkohol izazivaju smanjeno lučenje pljuvačke što ima za posledicu sušenje oralnih tkiva i razmnožavanje bakterija. Antibiotici

Upotrebom antibitika dolazi do narušavanja normalne ravnoteže između bakterija kada dolazi do smanjenja broja određenih vrsta i povećanja broja drugih vrsta. Tako da odgovarajući antibiotici mogu izazvati proliferaciju anaerobnih bakterija u ustima, promeniti pH iz neutralnog prema kiselom što pogoduje bakterijskoj proliferaciji.

Hrana

Kafa i slatkiši povećavaju kiselost u ustima što pogoduje razmnožavanju bakterija.

Određena oboljenja

Dehidratacija i stres smanjuju lučenje pljuvačke.
Sinusitis – kada se sekret neprijatnog mirisa sliva iz nosa dole u ždrelo i jednjak i izaziva neprijatan zadah. Tonzilitis je zapaljenje krajnika usled čega je njihova površina neravna, prekrivena kriptama u kojima se može zadržavati hrana. Ponekad se iz njih cedi gnojni sadržaj.

Halitoza

To je termin koji je predstavljen od strane kompanije “Listerin” još 1921. godine. On označava neprijatan zadah iz usta koji nastaje zbog određenog metaboličkog stanja. Hemikalije koje nastaju kao produkti određenih sistemskih bolesti prenose se putem krvi do pluća, preko kojih se oslobađaju i uzrokuju neprijatan dah.

Postoji fiziološka i patološka halitoza.

Fizološka halitoza nastaje posle konzumiranja začinjene hrane i određenih pića i ona je prolaznog karaktera.

Patološka halitoza nastaje zbog određenih sistemskih bolesti kao što su:

 • Dijabetes, u toku kojeg se stvaraju materije kao što su ketoni koji se oslobađaju preko pluća i daju karakterističan dah koji podseća na aceton.

 • Uremija, kod oboljenja bubrega kada postoji povećana koncentracija urina u krvi.

 • Gastritis, zapaljenje želudačne sluzokože.

 • Čir na želucu, jeste lokalizovana bakterijska infekcija sluzokože.

 • Hepatitis ili oboljenje jetre, kada ona dozvoljava određenim materijama (merkaptani) da uđu u cirkulaciju i izazovu sladunjav zadah.

Lečenje neprijatnog zadaha

 • Perite zube i ispirajte usta posle svakog obroka da biste uklonili ostatke hrane.

 • Kada perete zube, izribajte jezik četkicom. Na njemu se nalazi hiljade sitnih dlačica među kojima se zadržavaju bakterije

 • Redovno se kontrolišite kod stomatologa da biste isključili upalu desi, korigovali neadekvatne plombe i krunice koje ne zatvaraju zub do kraja.

 • Koristite žvake bez šećera kako biste stimulisali lučenje pljuvačke.

 • Ako su vam suva usta, pijte dosta vode i ispirajte usta vodom da biste izbacili zaostale deliće hrane.

 • Izbegavajte tečnosti za ispiranje sa alkoholom jer oni pogoršavaju stanje.

 • Grickanje sirovog povrća, kao što je šargarepa i celer, utiče na otklanjanje plaka sa zuba.

 • Manje konzumirajte alkohol i kofein jer oni isušuju usta.

 • Nikotin i katran iz cigareta se mogu taložiti na površini zuba i jezika i uticati na zadah.

 • Hlorofil je prirodni osveživač daha i može se naći u povrću sa zelenim lišćem kao što je peršun.

 • Nekoliko kapi peperminta se može nakapati na jezik ili četkicu da osveži dah.

 • Postoji duga istorija upotrebe sode bikarbone za održavanje zdravlja usta i borbe protiv neprijatnog zadaha.

 • 3% hidrogen se može koristiti kao vodica za ispiranje usta. On ubija mnoge bakterije koje stvaraju sulfide.

Kada su u pitanju neka sistemska i hronična oboljenja (sinusitis) koja utiču na neprijatan zadah, potrebno je delovati kauzalno, tj. lečiti osnovno oboljenje jer terapija koja se primenjuje u usnoj šupljini verovatno neće biti dovoljna da reši problem.

Izvor: drlolin.com

PODELI