NaslovnaVežbeTerapijske vežbeOva vežba je najbolja za snižavanje krvnog pritiska

Ova vežba je najbolja za snižavanje krvnog pritiska

Eksperti tvrde da su plank i čućanj uza zid najbolje vežbe za snižavanje krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak je medicinsko stanje u kojem prekomerno dejstvo krvi na zidove arterija dovodi do različitih zdravstvenih komplikacija.

On može dovesti do povećanog rizika od srčanih oboljenja, moždanog udara, problema sa bubrezima i drugih ozbiljnih problema.

U snižavanju krvnog pritiska mogu pomoći statička vežba čučnja uza zid. Ove vrste vežbe uključuju rad mišića prilikom kog kontrakcije dužine mišića ostaju nepromenjene.

  Smanjenje krvnog pritiska samo je jedna od prednosti ove vežbe. Ostali koristi su:

  1. Poboljšavaju zdravlje srca

Nedavno istraživanje obuhvatilo je više od 15.000 ljudi koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom. Utvrđeno je da je najbolji način za snižavanje krvnog pritiska da se vežba tri puta nedeljno. Vežbe treba da se ponavljaju  četiri puta po dva minuta. Između svake serije treba da se prave kratke pauze.

Oni koji su ovako vežbali smanjili su krvni pritisak. Pokazalo se i da su oni koji su radili čučnjeve uz zid tri puta nedeljno poboljšali zdravlje srca i čitavog kardiovaskularnog sistema.

  1. Poboljšavaju zdravlje zglobova

Ligamenti igraju ključnu ulogu u stabilizaciji naših zglobova kada se krećemo. Međutim, moguće je povrediti ligamente ako ih previše pritiskamo.

Mišići igraju važnu ulogu u smanjenju pritiska na ligamente, pomažući da se stvori stabilnost oko zgloba.

Istraživanja pokazuju da trening određenih mišićnih grupa kroz statičke vežbe može pomoći u smanjenju pritiska na određene ligamente.

  1. Pomažu u rešavanju problema mišićne neravnoteže

Uobičajeno je da mišići na jednoj strani tela budu jači nego na drugoj, odnosno da imamo tendenciju da koristimo jednu stranu tela više od druge.

Iako obično nema ničeg lošeg u tome, to povećava rizik od povreda. Zbog toga statičke vežbe mogu biti odlične u smanjenju rizika i balansiranju neravnoteže.

Poslednji tekstovi