NaslovnaVežbeVežbanje i zdravljeUPALA MIŠIĆA – Zašto dolazi do bolova i kako se lečiti prirodnim...

UPALA MIŠIĆA – Zašto dolazi do bolova i kako se lečiti prirodnim putem!

Nakon učestalih fizičkih i sportskih aktivnosti, ali i teškog fizičkog rada često dolazi do upale mišića koja i te kako ume da bude neprijatno iskustvo. U ovom tekstu ćemo u kratkim crtama opisati kako dolazi do bolova u mišićima nogu ili ruku, a takođe i kako se lečiti prirodnim putem.
Kako dolazi do bolova u mišićima nogu ili ruku?
Bolovi u mišićima se stručno nazivaju mialgija. To je nešto što je svako od nas nekada osetio u životu. Ti bolovi nastaju zbog uticaja jednog od nekoliko različitih faktora.
Prvi i najočigledniji uzročnik jeste preopterećenje mišića, dok drugi podrazumeva povrede mišića za vreme fizičkih aktivnosti. Treći uzročnik je, verovali ili ne, pojačana psihička napetost, tj. stres, koji može da bude okidač za pojavu upale mišića, kao i bolova u mišićima nogu ili ruku. Naravno, postoje još neki drugi manje tipični razlozi zbog kojih dolazi do navedenog stanja, ali time se nećemo baviti u ovom tekstu.
Podrazumeva se da je poželjno da praktikujete sportske i rekreativne aktivnosti, jer su one sjajne za očuvanje zdravog kardiovaskularnog sistema, kao i održavanja telesne težine na optimalnom nivou. Međutim, činjenica je da je u većini slučajeva glavni uzročnik bolova u mišićima nogu ili ruku povećana fizička aktivnost i to konkretno zbog nedovoljne fizičke pripremljenosti osobe, što može da dovede i do povrede ili istegnuća mišića. Ovo je moguće izbeći boljom pripremom i zagrevanjem na treningu koji treba raditi kontrolisano i umereno i u skladu sa vlastitim mogućnostima.
Sportske i rekreativne aktivnosti treba da budu pravilno izbalansirane kako ne bi došlo do povrede ili upale mišića
Fizičke mogućnosti međutim ne moraju biti dobrovoljne, pogotovo ako su sastavni deo posla koji obavljate. Ako je priroda vašeg posla takva da ste prinuđeni da se izlažete teškim fizičkim naporima, pitanje je samo u kojoj meri je vaše telo spremno da ih podnese. U takvim situacijama veoma lako može doći do jake upale, grčeva i bolova u mišićima nogu ili ruku.
U zavisnosti od toga koji deo tela ste naprezali može da se javi bol u ledjima, bol u ramenu i ruci, bolovi u listovima i mišićima nogu, zatim umor i malaksalost, ukočenost vrata, itd.
Lek za bolove u mišićima

Veliki broj ljudi kada dobije upalu mišića odmah poseže za internetom u potrazi za tim šta treba popiti za opuštanje mišića, dok drugi po inerciji posežu za analgeticima, što je u oba slučaja potpuno pogrešna praksa. Postoje različiti brzi preparati i lekovi koji ublažavaju bolove u nogama i rukama, ali to nije dobar način da se telo oporavi.
Ono što se kod upale mišića smatra prihvatljivim pristupom jeste upotreba hladnih obloga, plus podrazumevana konzumacija određenih namirnica. Namirnice koje pomažu kod smanjivanja tegoba, ali i kod zaceljivanja mišića su ananas, jabuke, orah, riblje ulje ili đumbir. Takođe je poznato da se magnezijum i vitamin D koriste kao dodaci ishrani i kao vid preventive kod upale i bolova u mišićima.
Jabuke i orasi pomažu kod smanjivanja tegoba.
Zapravo, kada govorimo o leku za upalu mišića, mi u stvari govorimo o prirodnom leku za bolove u mišićima, tj. o tome kako možete ublažiti tegobe i ubrzati oporavak zdravim i prirodnim putem.
Upotreba prirodnih preparata za masažu kod upala mišića
Najbolji način za otklanjanje bolova u leđima, nogama ili rukama je u stvari masaža. Bilo koji tip sportske ili terapeutske masaže uz upotrebu prirodnih preparata pomaže kod regeneracije mišića, otklanja upalu prirodnim putem, pa tako i bolove u mišićima. Zato se za ovu vrstu masaže kaže da predstavlja jedini pravi lek za upalu mišića.
Kod svih vrsta masaže najčešće se koriste prirodni preparati. To pre svega podrazumeva sportske kreme za upalu mišića, kreme protiv bolova u nogama i rukama, zatim kreme i gelove za različite povrede, itd. Veoma je popularna i tzv. konjska mast, mada su na tržištu dostupni mnogo efikasniji preparati. Sve ove kreme za opuštanje mišića specifične su po tome što su veoma snažne, pa deluju odmah u toku tretmana, što u određenim situacijama i nije tako dobro rešenje, jer kada efekat kreme prođe ponovo se javljaju i bolovi u mišićima.
asso.rs

Poslednji tekstovi