NaslovnaBiljeLekovito biljeVeruje se da je SANDALOVO drvo dar samih Bogova - Najlekovitije ulje...

Veruje se da je SANDALOVO drvo dar samih Bogova – Najlekovitije ulje sveta (RECEPTI)

Sandalovo drvo može dostići visinu do 9 metra, ima braon – sivkasto stablo, veoma tanke i glatke grane, žilave listove i sitne roze – ljubičaste cvetove. Da sandalovo drvo dostigne punu zrelost, potrebno je da prođe od 30 do 60 godina.

Sandalovo drvo raste na teritoriji Šri Lanke, Havaja, Južne Indije i velikom delu južnih ostrva u Tihom okeanu. Upotreba sandalovog drveta datira još od pre 4000 godina. U prošlosti se ovo drvo prenosilo od Indije do Grčke, Rima i Egipta. Veliki deo drvenih hramova je bio izgrađen od odvog drveta, a Egipćani su koristili sandalovo ulje za vreme rituala sa balsamovanjem.

U rošlosti se ovo drvo često koristilo za proizvodnju nameštaja, što je dovelo da sandalovina u potpunosti nestane. Zbog toga se danas ono koristi samo za dobijanje eteričnog ulja.

Vrste sandalovog drveta

Istočnoindijsko sandalovo drvo – raste u planinama Južne Indije – Misor i Malajski arhipelag. Ova vrsta sandalovine je izvor najkvalitetnijeg ulja sandalovog drveta.

Afričko sandalovo drvo – izvor eterično ulja koje je poznato kao – afrička sandalovina.

Američka sandalovina – od ove vrste drveta se dobija bezmirisno eterično ulje, koje se često u prodavnicama deklariše kao pravo indijsko sandalovo drvo. Ono je 6 puta jeftinije, a njegov hemijski sastav i same karakteristike nemaju ništa zajedničko sa pravim indijskim drvetom sandalovine.

Sastav sandalovog drveta

Sandalovo drvo sadrži smole, eterična ulja, sukcinantni pigment i terpene, od kojih je najizraženiji santalol.

Najlekovitije ulje sveta: Ulje sandala

Esencijalno ulje sandalovine koristi se u aromaterapiji, protiv nervne napetosti, nesanice, depresije i stresa, a ublažava i upalu grla, bronhitis i suvi kašalj, leči akne i umiruje infekciju mokraćnih puteva. Lekovita svojstva sandalovine poznata su i u nezi tena i tela, jer omekšava i vlaži kožu.

Legenda kaže da se, u jednom od svojih brojnih života pre oslobođenja, Buda sam pretvorio u Sandalovo drvo, čiji je opojni, suvi miris obuzimao sve one koji mu se približe, čak i zmije bi ga satima okruživale kao da su začarane…

Veruje se da je sandal dar samih Bogova i da zbog toga ne sme da se seče jer dvo oseća bol, te zbog toga njegova svojstva neće biti blagotvorna ukoliko bi se stablo odseklo.

Ulje sandala (lat. Santalum album) dobija se parnom destilacijom isečenih komadića drva sandalovih stabala starih između 40 i 80 godina. Sandal je jedan od najstarijih poznatih mirisa.

Na nekoliko međunarodnih studija dokazano je delovanje ulja sandala kao prirodnog sredstva koje ublažava grčeve i smiruje organizam.

Zbog svog blagog delovanja, opušta nervi sistem, mišiće i krvne sudove.

Smiruje i leči upalna stanja te pruža osećaj svežine.

Na prirodan način hidrira kožu bez osjećaja masnoće.

Podstiče stezanje kože pa se u drevnim civilizacijama koristio i kao prirodno sredstvo za lečenje ožiljaka i povreda.

Ako imate ranu na koži – možete ga dodati u vodu za kupanje ili naneti na kožu s vašim losionom ili uljem – i tako se zaštiti od infekcije.

Deluje na limfu i vensku cirkulaciju, smiruje, pojačava snagu srca.

Primena eteričnog sandalovog ulja

Oralni unos se preporučuje kod ljudi koji imaju problema sa infekcijama, probavom i trovanjem.

Dokazano snižava pritisak i podstiče izlučivanje toksina. U jednu kapsulu se sipa 1-3 kapi i pije se tri puta dnevno nakon svakog obroka. Preporučuje se da se koristi potpuno prirodno ulje sandala.

Kod problema sa kašljem, upalom sinusa i grloboljom preporučuje se inhalacija. U posudu sa vrućom vodom dodajte 4 kapi, pokrijte se peškirom i polako udišite. Svakih 5-10 minuta dodajte novih 4 kapi. Inhalacija traje do 20 minuta.

Za spoljnu upotrebu sandalovo ulje treba razblažiti, najčešće nekim biljnim uljem. Njime možete masirati i negovati kožu. Za prirodne obloge stavite nekoliko kapi eteričnog ulja sandala i nekoliko kapi vode na čistu tkaninu i prislonite na upaljeno ili bolno mesto. Ova metoda se može koristiti za dezinfekciju kože i tretiranje akni. Za masažu koristite eterično ulje sandala i bazno ulje u razmeri od 1:3.

Od sandala se može napraviti i pasta, koja se meša sa vodom da bi se dobile obloge koje možete da koristite u slučaju da patite od prehlade ili gripa. Obloge su korisne i za ublažavanje temperature.

Depresija i nesanica – 4 – 6 kapi ulja sandalovine nakapati na maramicu i duboko udisati 5 minuta, zatim po 3 kapi utrljati na obe slepočnice i lagano masirati 4-6 minuta.

Bronhitis i suvi kašalj – 5 kapi sandalovog ulja nakapati na maramicu i duboko udisati 8 minuta.

Upala grla – 6 kapi utrljati na vrat i masirati 10 minuta.

Senzualna kupka – Mirisnu, opuštajuću i senzualnu kupku napravite sa četiri kapljice eteričnog ulja sandala i jednom kapljicom ulja ilang-ilanga, koje ćete dodati u vodu za kupanje.

Kupka za smirenje – U pripremljenu toplu kupku dodati po 10-ak kapi sandalovog i ulja lavande. Potopiti celo telo u kupku i ostati tako 15-20 minuta. Nakon kupke, zaspaćete kao mala beba.

Maska za lice – 1 kašičica sandalovine,  1 kašičica meda, 1 kašičica mleka
Sve dobro sjediniti i naneti na lice (po želji na vrat i dekolte) i ostaviti da deluje 5 minuta, pa oprati mlakom vodom. Ova maska skuplja pore, a koži daje neophodnu vlagu.

Hranljiva krema za lice – Ako želite hranljivu i bogatu kremu za lice, dodajte tri kapljice ružinog ulja i tri kapljice ulja sandala na svakih 30 ml prirodne bazne kreme bez mirisa. Za negu suve kože lica dodajte osam kapljica eteričnog ulja sandala i četiri kapljice eteričnog ulja geranija na 30 ml blagog ulja za negu kože (na primer, ulje badema).

Protiv bora – Dvadeset kapi esencijalnog ulja sandalovine rastvoriti u 100 ml bademovog ulja. Ova kombinacija je savršen preparat za negovanje zrele kože. Nanosi se na čistu kožu lica pre spavanja. Za svega nekoliko nedelja bore počinju da nestaju.

Frigidnost i impotencija – 8 kapi sandalovog ulja nakapati na maramicu i ravnomerno udisati 6 minuta.
Ukoliko je problem izraženiji, uzeti 20 kapi sandalovog ulja i pomešati sa 50 ml bademovog ulja pa ovu smesu koristiti za blago utrljivanje na kožu u predelu polnih organa.

Najbolje je ne uzimati eterično ulje bez predhodnog dobrog informisanja ili saveta lekara i aromaterapeuta.

Poslednji tekstovi