NaslovnaHrana kao lekVoćeZbog čega je banana omiljeno voće među sportistima?

Zbog čega je banana omiljeno voće među sportistima?

Ako pratite tenis, primetićete da teniseri u pauzama često jedu banane. I trkači jedu banane pre maratona, baš kao što vole da pojedu i ostali sportisti. Zbog čega je banana omiljeno voće među sportistima?

Primarno, banana je bogata monosaharidom fruktozom, jednostavnim šećerom koji brzo daje potrebnu energiju pa je stoga tražena roba tokom mečeva. Dve banane daju energiju za 90 minuta napornog rada.

Banana je i bogata kalijumom, mineralom koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, otkucaja srca, radu organizma, nervnog sistema i kontrakciji mišića. Kalijum šalje kiseonik u mozak i reguliše količinu vode u telu. Kad smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava što smanjuje količinu kalijuma pa zapadamo u stanje opšte telesne slabosti, umora i razdražljivosti, a mogući su i grčevi u mišićima. Jedna banana uspostaviće potrebnu ravnotežu u telu i zadovoljiti 10% dnevnih potreba za kalijumom.

Triptofan je takođe bitna aminokiselina koju dobijamo iz banane (ali i iz ćuretine), a koja proizvodi hormon sreće serotonin, pa postajemo opušteniji i raspoloženiji.

Naučnici su tokom godina istraživanja otkrili dodatne koristi konzumiranja banane, pa su tako američki naučnici pri Istraživačkom centru u Severnoj Karolini (NCRC) otkrili važnu ulogu banane u sportskim aktivnostima.

„Želeli smo da otkrijemo šta je korisnije za sportiste tokom vožnje bicikla – banane ili sportski napici,“ objasnio je Dr. David C. Nieman, jedan od istraživača i dodao „otkrili smo da su performanse biciklista jednake bilo da konzumiraju banane ili energetska pića, pri čemu banane imaju niz dodatnih benefita.“ Istraživanje je sprovedeno na biciklistima na stazi dugoj 75 kilometara, tokom kojeg su svakih 15 minuta konzumirali ili čašu sportskog napitka ili pola banane. Analiza krvi nakon trke pokazale su prednosti banana nad veštačkim pićima.

Naime, banane su biciklistima davale potrebne antioksidanse, veću nutritivnu vrednost poput vlakana, kalijuma i vitamina B6, kojih nema u napicima. Bitno je napomenuti da su šećeri iz banane kvalitetnija vrsta šećera od onih u sportskim pićima.

Izvor:  personalnitrener.com

Poslednji tekstovi