NaslovnaKozmetikaSve što treba da znate o kolagenu: Najmoćniji saveznik u borbi protiv...

Sve što treba da znate o kolagenu: Najmoćniji saveznik u borbi protiv starenja, čuva zglobove i kosti, neguje kosu…

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu. Od ukupnog broja proteina u telu, jednu trećinu čini kolagen. Predstavlja jedan od osnovnih gradivnih elemenata kostiju, mišića, kože, tetiva i hrskavice. Ima ga i u drugim delovima tela, poput rožnjače, zuba i krvnih sudova.

Šta je kolagen?

Kolagen formira potporu koja obezbeđuje snagu i strukturu unutar tela. To je suštinska komponenta vezivnog tkiva i igra ključnu ulogu u održavanju ćelija tela na okupu. Zapravo, kolagen je najbolje da zamislite kao lepak koji sva pomenuta tkiva drži zajedno i pomaže da tkiva budu jaka i elastična, sposobna da izdrže istezanje.

Takođe, pruža snagu i elastičnost koži. U medicini se koristi za zarastanje rana, ali nalazi se i u kozmetičkim preparatima za tretiranje kože.

Kada je reč o hrani, kolagen se prirodno nalazi samo u mesu i ribi koje sadrže vezivno tkivo.

Kako starimo, naše telo postepeno proizvodi manje kolagena, ali ona najbrže opada zbog prekomernog izlaganja suncu, pušenja, alkohola i nedostatka sna i vežbanja.

Kako starimo, kolagen u dubokim slojevima kože od čvrsto organizovane mreže vlakana prelazi u neorganizovani lavirint. Životna sredina može oštetiti kolagena vlakna i smanji njihovu debljinu i snagu, a to dovodi do bora na površini kože.

Endogeni kolagen je prirodni kolagen koji telo proizvodi ili sintetiše, a egzogeni kolagen je sintetički, dolazi iz spoljnih izvora, kao što su suplementi.

Zdrav nivo kolagena doprinosi zdravlju zglobova, zaštiti bubrega i drugih organa, elastičnosti kože, zdravom kardiovaskularnom sistemu.

Koje vrste kolagena postoje?

Postoji oko 28 vrsta kolagena i svi imaju različite strukture, četiri glavna tipa kolagena su tip 1, 2, 3 i 4, ali najdominantniji su kolagen tip 1 i kolagen tip 2.

Kolagen tip 1

Većina kolagena u telu je tip I. Čak 90 odsto našeg kolagena je tip I i napravljen je od veoma gusto zbijenih vlakana. Upravo ova vrsta kolagena obezbeđuje strukturu toliko različitih elemenata tela, uključujući kožu, kosti, tetive, hrskavicu, vezivno tkivo i zube.

Ovaj tip kolagena važan je kada je posredi zdravlje kože, kose i noktiju, a prirodni nivoi kolagena tipa I koji se nalaze u telu počinju da opadaju u našim dvadesetim godinama. Zbog njegove prevalencije u vezivnom tkivu, kad opadne, može dovesti do manje čvrste kože, lomljivih noktiju, proređene kose i finih linija i bora. Neophodan je da ostanete aktivni kako starite.

Svi kolagenski peptidi koje možete uzeti sastoje se od kolagena tipa 1.

Kolagen tip 2

Kolagen tipa II ima oblik labavije zbijenih vlakana koja se obično nalaze u elastičnoj hrskavici. To ublažava vaše zglobove, podržava kretanje i funkciju i često se nalazi u suplementima koji pomažu u podršci skeletnom sistemu.

Ovaj tip kolagena sastoji se od dugih identičnih lanaca amino-kiselina koje formiraju čvrstu mrežu vlakana. Daje hrskavici snagu i elastičnost, što je od vitalnog značaja da bi tkivo moglo da podnese mehanički stres i apsorbuje udarce.

Zato dodavanje kolagena tipa II vašem telu može pomoći da se nosite sa habanjem zglobova koje se svima dešava.

Značaj kolagena za kožu, kosu, zglobove i kosti

Kolagen je neophodan za zdravlje kostiju, kože, krvnih sudova i svih organa u telu. Nizak nivo kolagena može dovesti do problema sa zglobovima i nedostatka elastičnosti kože.

Kolagen za kožu

Kolagen čini oko 80 odsto naše kože. Zajedno sa elastinom, takođe proteinom, koži daje snagu i od vitalnog je značaja za održavanje elastičnosti. U velikoj meri prisutan u srednjem sloju kože (dermisu), kolagen ima mnoge prednosti za našu kožu – održava je čvrstom, zategnutom i elastičnom. Takođe je neophodan u prirodnom procesu obnove naše kože, uklanjajući stare ćelije kože i stvarajući mesta za nove.

Kolagen igra glavnu ulogu u održavanju mladog izgleda kože lica. Pruža snagu, elastičnost I hidrataciju, što sve čini za vidljivo mladalački ten. To pomaže koži da izgleda hidrirano i jedro, da bude čvrsta i glatka, da ima zdrav sjaj, ali i da delikatno područje oko očiju izgleda sjajno i revitalizovano.

Naši nivoi kolagena su najviši kada smo mladi, zbog čega deca imaju tako glatku kožu. Međutim, kako starimo, proizvodnja kolagena se prirodno usporava. Već u našim dvadesetim godinama nivoi kolagena se smanjuju za oko jedan procenat svake godine. Nadalje, naša tela jednostavno nisu u stanju da nadomeste kolagen koji izgubimo onoliko brzo koliko se on raspada. Kolagenska vlakna takođe postaju tanja i slabija.

Kolagen za kosu

Kako starimo, prirodni nivoi kolagena u telu se smanjuju. Pokazalo se da dodaci kolagena povećavaju proteine za izgradnju kose, što može dovesti do punije dlake. Kolagen može pomoći da se predupredi sedenje kose tako što podržava zdravu strukturu folikula dlake (gde se proizvodi pigment koji daje boju kosi). Kada se kolagen kreme ili gelovi nanose direktno na kožu glave, seda kosa može izgledati tamnija i manje suva.

Pokazalo se da je kolagen veoma efikasan u lečenju suve, lomljive kose. Suplementi kolagena i lokalni proizvodi mogu popraviti ispucale vrhove.

Kolagen za kosti i zglobove

Zglobovima je takođe potreban kolagen za zdravu hrskavicu. Kolagen igra značajnu ulogu u sposobnosti zglobova da se kreću. Dok se neke vrste kolagena pojavljuju u koži, kostima i organima, jedna posebna vrsta može se naći u hrskavici između zglobova.

Kolagen tipa II prisutan je u zglobnoj hrskavici – tkivu koje se nalazi u sredini zglobova. Upravo ta hrskavica omogućava zglobovima da klize, savijaju i glatko se kreću. Kolagen pomaže da hrskavica i zglobovi ostanu fleksibilni, da apsorbuju udarce i da imaju dobru potporu.

Međutim, sa starenjem, zglobna hrskavica se troši. Godine trenja zglobova o hrskavicu izazivaju habanje, lomljenje i uzrokuju bolove. Uz to, starenje dovodi i do gubitka kolagena. A kada se količina kolagena smanjuje, zglobovi pate. Nizak nivo kolagena može dovesti do labave hrskavice i tetiva, što povećava verovatnoću povreda.

Nadoknada izgubljenog kolagena mogla bi umanjiti ukočenost zglobova i bol. Istraživanja pokazuju da gubitak kolagena povezan sa starenjem može dovesti do većeg rizika od degenerativnih poremećaja zglobova, a vraćanje kolagena u telo, kroz ishranu ili suplementaciju, moglo bi da se suprotstavi tom riziku, može čak pomoći i da ublažite bol u zglobovima koji već imate, kao i jutarnju ukočenost, osetljivost i otoke. Kada povećate unos kolagena, dodatni protein se akumulira u hrskavici između zglobova. Važno je znati da, iako uzimanje hrane bogate kolagenom ili uzimanje suplemenata može da stimuliše proizvodnju kolagena, ne može magično da obnovi ono što je već oštećeno ili istrošeno.

Osteoporoza je bolest koja uzrokuje smanjenje koštane mase, uzrokuje da kosti postanu krhke, ali moguće je boriti se sa ovim stanjem. U studiji iz 2018. 131 žena u menopauzi uzimala je suplement kolagena svakodnevno tokom 12 meseci – primećeno je značajno povećanje mineralne gustine kostiju u njihovim kičmama i butnim kostima.

Najbolji načini da uzimate kolagen

Korišćenje proteinskog praha napravljenog od koštanog bujona jedan je od načina za nadoknadu kolagena koji se preporučuje. Takođe, efikasan metod je i domaća čorba od kostiju, koju možete jesti samu ili koristiti kao dodatak nekim slanim i slatkim jelima.

Suplementi obično sadrže hidrolizovan kolagen, koji pomaže u formiranju novog kolagena, a uglavnom se mogu naći u obliku proteinskog praha ili pilula. Suplementi kolagena u vidu praha mogu se mešati u smutije, supe ili čak u peciva kako bi pružili zdravstvenu korist, a pritom neće pogoršati ukus jelima.

Takođe, savetuje se izbalansirana ishrana koja pomaže u povećanju apsorpcije peptida kolagena koji konzumirate.

Kada je reč o unosu kolagena u kožu, možete isprobati tretman mikroiglama ili terapiju indukcije kolagena. To je minimalno invazivan tretman kože kojim dermatolog ili estetičar stvara sitne ubode u gornjem sloju kože koristeći mikrofine igle – kozmetička procedura mikronidling.

Suplementi sa kolagenom

Proverite izvore kolagena na bočici sa suplementom. Ako ste alergični na ribu, a riblji kolagen se nalazi u proizvodu, onda izbegavajte taj suplement.

Ako na deklaraciji stoji naveden samo tip kolagena, onda je važno znati da je kolagen tipa 2 obično pileći, dok tipovi 1 i 3 mogu biti goveđi, riblji ili iz jaja. Ako ste alergični na bilo koji od ovih proteina, klonite ih se.

Jedna od pritužbi odnosi se na loš ukus praha ili pilula, ali taj neprijatan ukus nestaje za nekoliko minuta, a može se u potpunosti izbeći uzimanjem praha u smutiju.

Kolagen tablete, shot, kreme – prednosti i mane

Kolagen možete da uzimate kao dodatak ishrani u obliku šotova, kapsula, u prahu ili tableta.
Bez obzira na to da li u obliku šotova, ampula, u prahu ili tableta – da biste sprečili nedostatak hranljivih materija, možete da koristite dijetetske suplemente.

Kolagen tablete

Kapsule ili tablete kolagena su čvrsti dodaci ishrani. Takođe sadrže visoko koncentrovanu količinu proteina i obično se uzimaju svakodnevno.

Kao i kod drugih vrsta suplemenata, i kod uzimanja kolagena se mogu javiti neki neželjeni efekti. Najčešći od njih je definitivno ukus koji može da se zadrži u ustima od pola sata do sat, zato se preporučuje da se pilule kolagena uzimaju sa nekim voćnim sokom, pa ce se taj ukus ublažiti. Kiselkasti voćni sokovi, kao što su narandža, jabuka, grožđe ili paradaiz, mogu da smanje delotvornost ovih suplemenata, pa je preporuka da se izbegavaju.

Šta su kolagen šotovi?

Kolagen šot odnosno kolagen u tečnom obliku je tečni dodatak ishrani koji obično sadrži proteine u visokim dozama. Tečni kolagen je vrsta dodatka kolagenu koji može poboljšati zdravlje kože, noktiju i kose. Sastoji se od kolagenskih peptida suspendovanih u tečnosti. Dodaci ishrani u tečnom obliku imaju do 10 puta bolju apsorpciju nego oni u prahu ili u vidu tableta.

Bez obzira na to da li su u pitanju kapsule, šotovi ili ampule – mnogi preparati kolagena sadrže i važne vitamine i elemente u tragovima, npr. hijaluronsku kiselinu, ceramide i biotin, koji takođe mogu da imaju pozitivan efekat na kožu, vitamin B2, vitamin E i cink pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Visok nivo kalcijuma, ili hiperkalcemija, može da se javi kao posledica uzimanja kolagen suplemenata. Previše kalcijuma u organizmu može dovesti do zatvora, bolova u kostima, umora, mučnine, povraćanja pa čak i abnormalnog srčanog ritma. Uvek se posavetujte sa lekarom o svim novim suplementima.

Kreme sa kolagenom

Kada se pomene krema sa kolagenom, onda se pre svega pomisli na bore. Nega lica podrazumeva brigu o koži uopšte, a to znači da nema nikakvih nečistoća i da se bore što kasnije pojave.

Suprotno uvreženom mišljenju da je krema za bore samo ona koja te iste bore treba da ispegla, krema sa kolagenom služi i za prevenciju brazda na koži – i kada se bore oko očiju ili usana već pojave, ona pokušava da sanira promene, a korisna je i dok ih još nema kako bi nadoknadila gubljenje kolagena u koži.

Osim onog koji se pije, kolagen koji se nanosi na kožu je takođe važan i koristan. Dakle, reč je o antirid kolagenu, namenjenom zatezanju lica.

Kolagen u ishrani

Kolagen za lepotu dolazi iznutra jer istinska lepota dolazi iznutra: zbog toga su uravnotežena ishrana, briga o zdravlju, izbegavanje stresa i dovoljno vežbanja važni za zdraviji izgled, lepu kožu, jake nokte i gustu kosu.

Kolagen održava strukturu i elastičnost naših ćelija i zato može da ojača kožu, da joj obezbedi dovoljno vlage, da poboljša ten i umanji bore.

Najbolji izvori kolagena potiču iz životinjskih proizvoda koje ljudi uglavnom ne jedu, kao što su životinjska koža, kosti, hrskavica. Ipak, nekoliko namirnica sadrži kolagen u nižim nivoima – govedina, piletina i svinjetina, jaja, mlečni proizvodi, čorbe od kostiju ili proizvodi od kostiju.

Neke morske biljke i životinje takođe sadrže kolagen, kao što je: alge morske alge, losos, meduza, hobotnice, ježevi, dagnje i ostrige. Vitamin C takođe pomaže telu da sintetiše kolagen, pa je poželjno jesti agrume, bobice, paprike i kivi.

Koji kolagen piti? Saveti za izbor najboljeg kolagena

Kada je reč o izboru suplementa kolagena, sigurno je da postoji oblik baš za vas. U ponudi su razni suplementi – u prahu i kapsulama.

Dok neki suplementi mogu da sadrže samo jednu ili dve vrste kolagena, drugi proizvodi od kolagena mogu ponuditi mešavinu nekoliko različitih tipova. Kada tražite oralni dodatak kolagenu, idealno je da izaberite proizvod hidrolizovanog kolagenskog peptida, kao što je prah, koji ima tip koji se najviše apsorbuje. Kolagen u prahu se u većini slučajeva lakše apsorbuje. Potražite termine kao što su „peptidi kolagena“, „hidrolizovani kolagen“ ili „hidrolizovani kolagen“ na etiketi sa sastojcima dodatka da biste bili sigurni da ćete dobiti pravu stvar.

Da li postoje neželjeni efekti suplemenata kolagena?

Ukoliko se pitate da li je dobro uzimati kolagen svakog dana, za većinu ljudi odgovor je pozitivan.

Valja napomenuti da su neželjeni efekti i bilo kakve negativne nuspojave primene kolagena retke. Većina ljudi koji osete negativne neželjene efekte kolagena – ili su prešli preporučene doze ili imaju već postojeće alergije.

Simptomi nedostatka kolagena

Nedostatak kolagena u telu možemo prepoznati po spoljnim znakovima. Koža lica kojoj nedostaje kolagen je pre svega opuštena, bez tonusa, izgleda beživotno, suvo, umorno i s prisutnim borama. Isto je i s kožom celog tela koja postaje opuštenija, bez tonusa, a telo u tom slučaju menja oblik.

Najčešći znakovi nedostatka kolagena mogu se prepoznati po opuštenosti kože na različitim delovima tela kao što su nadlaktica, unutarnja strana butina, stomak, vrat, lice. Bore su jedan od glavnih pokazatelja nedostatka kolagena.

Koža tela kojoj nedostaje kolagen izgleda opušteno, mlitavo i često je praćena celulitom i suvoćom. Suva, beživotna kosa bez zdravog sjaja može ukazivati na niske nivoe kolagena.

Problemi sa zglobovima su takođe jedan od znakova nedostatka kolagena. Kako je kolagen neophodan u vezivnim tkivima, odnosno zglobovima, njegov nedostatak može imati za posledicu istrošenost hrskavice i bolnu pokretljivost zglobova.

Šta dovodi do gubitka kolagena?

Faktori koji mogu doprineti gubitku kolagena ili niskim nivoima kolagena uključuju: hormonske promene usled trudnoće, menopauze, zdravstvenih stanja itd., oksidativni stres, koji je rezultat metaboličkih procesa i izbora načina života, kao što su pušenje i ishrana, prirodni proces starenja, previše izlaganja suncu jer ultraljubičasti zraci mogu izazvati razgradnju kolagena u koži, nizak nivo askorbinske kiseline, takođe poznat kao vitamin C, neki genetski uslovi mogu uticati na proizvodnju kolagena.

Kako sprečiti gubitak kolagena?

Naši preci su kroz hranu unosili dosta kolagena i to je bio deo uobičajenog načina života, pošto su ljudi u prošlosti u ishrani često koristili kompletno telo životinje. Jednostavno rečeno, jeli su mnoge životinjske delove koje mi danas izbegavamo, poput kože, tetiva i ligamenata.

Srećom, postaje lakše nego ikada „vratiti se osnovama“. Jedan od lakših načina da se poveća količina kolagena je pravljenje domaće čorbe od kostiju. To je zdrav, ukusan i isplativ način da se koriste delovi životinje koji se ne mogu jesti direktno.

Danas nejestive delove životinje možete iskoristiti tako da napravite čorbu. Krčkajte ih više sati i oslobodite kolagen, koji će postati deo supe ili čorbe, koju je lakše konzumirati.

Evo nekoliko savet koji mogu pomoći u sprečavanju gubitka kolagena:

* Jedite puno voća i povrća, jer sadrže vitamine i antioksidante.

* Izbegavajte pušenje i prerađenu hranu, koja povećava rizik od oksidativnog stresa.

* Zaštitite kožu od izlaganja suncu.

* Pitajte dermatologa o suplementima i drugim proizvodima. Saznajte više o dodacima kolagena.

Izvor: nova.rs

Poslednji tekstovi