MIROĐIJA – Posadite LEK u bašti ili saksiji – Ona je spas od ovih bolesti (RECEPTI)

2455

Mirodjija ili kopar je zacinska jednogodisnja biljka. Mladi listovi ove biljke najviše arome imaju kada su potpuno sveži, ali ih možete i zamrznuti kako bi vam uvek bili dostupni. Mirođija ima intenzivan i slatkast miris, a ukus je pomalo gorak, bez imalo ljutine.

List mirođije bogat je vitaminima A, C i D, a biljka sadrži i kalcijum, gvožđe, bakar, kalijum, magnezijum, cink, folat, mangan i dijetetska vlakna. Konzumiranje mirođije ne samo da štiti ćelije od slobodnih radikala, već može da bude od koristi i za očuvanje zdravlja očiju, za lepši izgled kože, jačanje imunog sistema, ublažavanje respiratornih infekcija…

Vrlo je jednostavna za gajenje ne samo u bašti već i u saksiji u kućnim uslovima, a i vrhunski je lek.

 Izbor mesta za setvu

Mirođija proizvodi veliki koren koji može da pretrpi oštećenje tokom presađivanja, a obično se sadi iz semena direktno na željeno mesto kako bi se izbegla oštećenja ali moguće je da se uspešno presađuje. Adekvatno branje zdravih i ispravno posađenih biljaka obezbeđuje se kontinuitet u gajenju mirođije. Reč je o biljci koja dobro podnosi mraz a presađuje se u proleće kada prođe opasnost od izmrzavanja.

Vreme setvu

Seme mirođije treba sejati direktno u baštu nakon što prođu pretnje od prolećnog mraza.  Da bi postigli najbolje rezultate, temperatura tla bi trebala biti između 15 i 21°C.

 Setva mirođije

Sejte semenke mirođije na oko 20 centimetara dubine i 18 centimetara širine. Nakon 10 do 15 dana, mlade biljke kopra bi se trebalo pojaviti u tlu. Sačekajte još 10 do 15 dana, a zatim rastinite biljke na oko 12 do 18 inča (ako nisu već dovoljno dobro raspoređene).

Nega biljaka

Zalivajte biljke slobodno tokom vegetacijske sezone. Da biste osigurali svežnju zalihu kopra u sezoni, nastavite setvu semena svakih nekoliko sedmica. Za produženu žetvu ne dozvolite da cveće raste na biljkama. Ako je kopar pustio seme prošle godine i tlo nije bilo previše poremećeno, naredne sezone će rasti više biljaka mirođije.

Presađivanje mirođije

Odaberite zdrave biljke sa jakim stabljikama i sa 2 do 3 seta listova. Preporučuje se da rasad gajite u biorazgradivim posudama kako ne bi došlo do ošetećenja korena. Mesto za sadnju treba da bude osučano i podignuta leja. Ikopajte rupu 5 cm dublju od visine posude i duplo veću širinu. Razmak u redu treba biti oko 25 cm a između redova oko 60 cm. Skratite po potrebi ivicu posude i postavite ih na prethodno iskopanu rupu i da bude za jedan centimetar ispod nivoa tla.

Berba mirođije

Listovi se mogu brati tokom celog leta za upotrebu u svežem stanju. Koristite male i oštre makaze i možete skratiti do jednu trećinu cele količine listova. Odsecite cvetove nakon što uvenu ali pre nego što se osuše. Kada se osuše opne pucaju i dođe do osipanja semena. Sakupljeno seme stavite u papirne kese i naopako okrenuto. Kese ostavite na provetrenom postoru na 2 do 3 nedelje kako bi se osušilo.

Ukoliko niste ljubitelj mirođije, možda ćete promeniti mišljenje kad saznate koliko ova začinska biljka može da bude dobar saveznik u očuvanju zdravlja i prevenciji brojnih bolesti.

Poboljšava varenje

Konzumiranje sveže iseckane mirođije, posute preko salate, smanjuje mogućnost nadimanja. Mirođija poboljšava varenje i sprečava stvaranje gasova u probavnom traktu.

Prikladna je za osobe sa dijabetesom

Zbog antioksidativnih svojstava mirođija se preporučuje kako osobama sa dijabetesom, tako i svima koji žele da preveniraju pojavu ovog stanja.

Studije su pokazale da različite ekstrakcije mirođije iz semena i lista, kao i esencijalno ulje mirođije mogu povoljno da utiču na smanjenje nivoa triglicerida, ukupnog holesterola i nivoa glukoze kod dijabetičara.

Može da utiče na snižavanje lošeg holesterola

Postoje i neke studije koje sugerišu da mirođija može da bude od koristi u regulisanju holesterola. Jedna studija je pokazala da upotreba mirođije povoljno utiče na sniženje nivoa LDL holesterola, triglicerida i ukupnog holesterola, ali nažalost ne utiče na povećanje dobrog, odnosno HDL holesterola.

Naravno, mirođija nije jedina stavka u ishrani na koju bi se trebalo osloniti ukoliko postoje problemi sa holesterolom.

Prijatelj srca

S obzirom na to da je bogata flavonoidima, mirođija se preporučuje u prevenciji srčanih oboljenja. Poznato je da flavonoidi pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, te je ovo još jedan od razloga da uvrstite mirođiju u ishranu.

Mirodjija kao lek recepti:

Čaj protiv nadimanja i za bolje varenje

uzmite po 20g

ploda od mirodjije

,morača,

angelike,

kima,

anisa ,

Promešajte pa od cele smese uzmite 1 supenu kašiku i poparite sa 2 dl proključale vode, poklopite i držite 30 min na štednjaku ali ne da vri,odlijte i popijte nakon jela.

Čaj za bolji san

uzeti 25 g

 matičnjaka,

hmelja,

odoljena

mirodjije.

Promešajte smesu i pripremajte kao svaki čaj, pijte uveče pre spavanja

Mirodjija etarsko ulje:

Stavite 10 kapi ulja na kocku šecera i pojedite, zatim popijte čašu vode.

Pomaže kod zadaha iz usta i otklanja gasove.

Čaj za lečenje hemoroida

Poparite 10g mirodjije sa 2 dl prokljucale vode.

Nakon 2 sata popijte iz dva puta pre spavanja.

Takodje, napravite i jak čaj za ispiranje hemoroida koji ćete koristiti istovremeno.

Poparite 25 g mirodjije sa 2.5 dcl proključale vode i nakon 2h procedite.

Ispirajte svakodnevno i kombinujte oba čaja za lečenje hemoroida 6 dana.

PODELI