Brekinja Narodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi (recept).jpg

9555

Najčešće drvo brekinje raste u listopadnim šumama hrasta, a danas je gotovo prava retkost sresti ovu biljnu kulturu na našim prostorima. Smatra se da je drvo brekinja zapravo voćno drvo, te su bobice koje ono daje pune vitamina C i odličan su narodni lek protiv crevnih kolika (grčeva).

Plodovi brekinja su oporog i jako kiselog ukusa, se koriste u narodnoj medicini, te se beru nakon prvih mrazeva. Naime, kada se delovanjem mraza na plodove smanji njihova kiselost, plodovi brekinja postaju jestivi, te se suše i od njih najčešće kuva čaj.

Manje je poznato da se od plodova brekinja spravljaju i marmelade, sokovi, džemovi i rakija, te da se mogu jesti prokuvani, kada se pojačava njihova slatkoća.

Kora brekinja je vrlo lekovita, i ona se upotrebljava za pripremu dobro poznatog čaja, koji se koristi:

 • kod urinarnih tegoba;

 • kod problema sabubrezima;

 • kod lečenja šećerne bolesti;

 • kod snižavanja povišenih triglicerida u krvi

 • kod regulisanja lošeg holesterola;

 • kod upale mokraćnih kanala i mokraćne bešike;

 • kod problema sa bakterijomEscerichiom coli.Priprema i upotreba čaja od kore brekinje – recept

Mada se čaj može spravljati od plodova brekinje što je ranije pomenuto kao odličan lek protiv crevnih kolika, najpoznatiji je ipak čaj od kore drveta.Potrebno je da se mlade grane seku voćarskim makazama, te da se kora oguli i osuši na hladnom i tamnom mestu.

Za pripremu čaja od brekinja je potrebno usitniti koru te da se na jedan litar vode stave tri supene kašike.

Ostaviti koru da odstoji u vodi preko noći, a potom je zagrevati dok ne proključa i onda prohladiti i procediti.

Preporuka je da se za lečenje tegoba, pre svega vezanih za povišen šećer i masnoće u krvi, čaj od brekinja pije tri puta na dan, u trajanju od mesec dana.

Nakon perioda od mesec dana je potrebno da se napravi pauza u korišćenju preparata, ali se potom može nastaviti posebno sa ciljem održavanja optimalnog nivoa glukoze.

Čaj je najbolje piti bez ikakvog dodavanja šećera ili zaslađivača, jer mu umanjuju efekat.

Čaj od brekinja deluje kao prirodni insulin, te pojačava dejstvo insulina u organizmu, i pogodan je za lečeje obe vrste dijabetesa.

Kora brekinje ima i vitamina C, pa je odlična u prevenciji infekcije urinarnih puteva i za pojačanje diuretske funkcije.

Iskustva korisnika ovog čaja su i više nego pozitivna, te su od davnina poznati efekti ove biljke i to kod osoba koje su pre svega dijabetičari.

Kora i plodovi brekinje kao lek – upotreba i prednosti

Poznato je od davnina da se plodovi brekinja koriste kao lek za crevne kolike, a ranije su bili u upotrebi i kao lek protiv svih vrsta proliva.

Smatrano je da je plod brekinja odličan lek za dizenteriju, te je on bio naširoko zastupljen u alternativnoj medicini i tradicionalno poznat i priznat preparat.

Brekinja kao lek se upotrebljavala i nekada a koristi se i danas u lečenju hemoroida, kao i reumatskih tegoba ali pre svega u terapiji šećerne bolesti.

Kako plodovi brekinje imaju visok sadržaj vitamina C, oni su predstavljali i odličan narodni lek protiv skorbuta.

Važna je napomena da plodovi imaju, pored vitamina C i druge veoma važne sastojke kakvi su biljni pektini, sorbitol, jabučna kiselina i tanini.

Čaj od kore brekinje se upotrebljava i za:

 • eliminisanje peska iz bubrega i mokraćnih kanala;

 • eliminisanje kamenca iz mokraćnih kanala i bubrega;

 • za ublažavanje tegoba kod renalnih kolika izazvanih kamencem i/ili peskom;

 • za smanjivanje tegoba kod infekcije i upale mokraćnih kanala i bešike.

 • poboljšanje vidne funkcije;

 • za rešavanje tegoba sa prostatom kod muškaraca;

 • za smanjivanje povišenih masnoća u krvi;

 • za regulisanje nivoa triglicerida u krvi;

 • za lečenje gojaznosti i metaboličkog sindroma.

Važna je preporuka da se čaj od brekinje kod osoba koje su dijabetičari i koje su na insulinskoj terapiji, ne može biti zamena za terapiju.

Naime, uz lekarski savet se čaj može kao „prirodni insulin“ dodati terapiji koja je medicinski indikovana, ali samo kao ađuvantni tretman.

Danas se čaj od kore brekinja može kupiti u svim bolje snabdevenim biljnim apotekama i svim prodavnicama zdrave hrane.

Iako je retkost da se danas drvo nađe u hrastovim i brezovim šumama, ipak se može i samostalno ili kod poznavalaca biljke pronaći odlična sušena kora brekinje.

ordinacija.tv   Izvor: majkapriroda.com

PODELI