Bolesti usana (Heilitis) – uzroci, lečenje

50795

Bolesti usana su jako rasprostranjene: od običnih ispucalih usana i žvala do znatno ređih prekanceroznih stanja.

Heilitis može da se javi kao samostalna bolest ili kao simptom u okviru težih bolesti. Posledica je pučenja, grickanja usana, nedostatka B vitamina, malokrvnosti, šećerne bolesti, infekcija…

Ispucale usne

Ispucale usne (ljuspasti heilitis, cheiilitiis exfoliativa) su najčešća bolest usana. Zahvata uglavnom donju usnu. Posledica je loših navika, kao što su pušenje i grickanje usana. Znatno doprinose nedostatak B vitamina, kao i delovanje sunca i vetra.

Gornji sloj rumenog dela se ljuska. Bolesnik oseća neprijatno peckanje i sušenje usana. To ga tera da ih liže, što još više pogoršava stanje. Ovaj oblik heilitisa može da bude otporan na lečenje. Ono se sastoji u zaštiti usana mastima (borogal, grožđana mast) koje ujedno smanjuju osećaj suvoće.

Sunčani heilitis

Sunčani heilitis (cheilitis solaris) nastaje pod uticajem sunčevog zračenja, posebno ako je vazduh suv, duva suv vetar ili postoji peščana prašina. Javlja se u toplijem delu godine. Češće se javlja kod muškaraca, posebno kod radnika izloženih suncu.

U akutnom sunčanom heilitisu na usnama se javljaju plihovi, čijim prskanjem nastaju rane pokrivene žućkastom krastom. Promene su jako bolne. U hroničnom obliku koji je znatno češći tegobe su blaže, ranice su znatno manje. Dominira stvaranje i otpadanje ljuskica iza kojih ostaju ožiljci u vidu belih linija.

Kod osoba sklonih ovom oboljenju bolest se javlja u mladosti i ponavlja se svakog leta. Bolesnik treba da izbegava sunce i više puta dnevno da maže kremu sa Salolom.

Alergijski heilitis

Alergijski heilitis je uglavnom bolest mladih žena. Posledica je alergije na neki saatojak karmina, veoma retko na delove proteze. Odjednom se javlja otok i crvenilo obe usne. Žena oseća pečenje usana. Mogu da se jave plikovi. Njihovim pucanjem nastaju bolne rane. Potrebno je da se odmah skine karmin i namaže antihistaminska mast.

Klimakterični heilitis

Kod žena u klimakterijumu, zbog manjka ženskih polnih hormona, sluzokoža usana je suva i lako puca. Usne izgledaju slično kao kod običnog ljuskastog heilitisa. Žena oseća suvoću usana i teško ih pokreće. Osećaj suvoće se smanjuje korišćenjem neutralnih masti.

Heilitis uglova usana

Heilitis uglova usana (cheilitis angularis) su obične žvale, čijoj pojavi pogoduje nedostatak vitamina B9 i B12, infekcija candidom albikans, bakterijama (stafilokoke), povrede tokom stomatoloških intervencija. Kod starijih heilitis može da bude posledica niskog zagrižaja zbog nedostatka zuba, atrofije mišića ili loše urađene zubne proteze.

Najpre se javlja crvenilo u uglovima usana, obično obostrano. Crvenilo se širi i od uglova usana prema koži se javljaju bolne pukotine, ponekad pokrivene krvavim krastama.

Bolesnik oseća peckanje u uglovima usana i bol pri žvakanju i govoru. Ovo stanje traje dok se ne ukloni njegov uzrok, a to je neretko godinama. U slučaju infekcije bakterijama koriste se antibiotske masti, kod infekcije gljivicama antimikotici u obliku masti.

Žlezdani heilitis

Ovo je bolest nepoznatog uzroka. Primećeno je da se u pojedinim porodicama češće javlja. Uvećane su sitne pljuvačne žlezde u sluzokoži usana. To je najizraženije na sredini donje usne. Obe usne su uvećane i bolne. Bol se pojačava pri govoru i jelu. Leči se antibiotskim mastima, ponekad rendgenskim zračenjem. Antibiotik može da se aplikuje i elektroforezom.

Granulomatozni heilitis

Granulomatozni heilitis je hronična bolest nepoznatog uzroka. Postoji mogućnost da na pojavu bolesti utiče infekcija ili alergija. Bolest se ispoljava tvrdim, bezbolnim, elastičnim otokom donje, ređe gornje usne.Ponekad su uvećane vratne limfne žlezde. Bolest može da se javi samostalno ili u okviru Melkersson-Rosenthal -ovog sindroma.

Bolest se teško leči. Primenjuju se sistemski kortikosteroidi (tj. u obliku tableta). U slučajevima otpornim na lečenje usna može da se smanji hiruškim putem.

Farmerska usta

Aktinički heilitis (Cheilitis actinica) se često naziva farmerska usta jer se najčešće javlja kod poljoprivrednika koji dosta vremena provode na suncu. Aktinički heilitis je prekancerozno stanje. Promene se javljaju uglavnom na donjoj usni, jer je ona izloženija suncu. Sluzokoža usne je najpre crvena, suva i ljuska se. Čovek oseća stalnu suvoću. Usne ponekad otiču. Kasnije sluzokoža postaje beličasta (promena se zove keratoza), gubi se oštra granica između rumenog dela i kože. Linije na usnama postaju jako izražene.

Dok su ostali oblici heilitisa više neprijatni nego opasni, nelečen aktinički heilitis može da dovede do karcinoma. To se češće javlja kod osoba koje puše, imaju lošu higijenu usne duplje ili imaju stalnu iritaciju usana npr. loše urađenom protezom. Komplikacija se sprečava korišćenjem zaštitnih krema.

Autor Dr Gordana Grujić

Izvor: porodicnilekar.net

PODELI