Zvezdasto voće (Karambola) za glavobolju, mučninu, kašalj, nesanicu

921

Zbog karakterističnog oblika njenog poprečnog preseka često se naziva zvezdasto voće (prepoznatljivo po petokrakom delu). Divna žuto – narandžasta boja, koju ima u optimalnoj zrelosti, čini ovaj plod vrednim upoznavanja zahvaljujući izuzetnim karakteristikama. Karambola je tropsko voće, poreklom iz Južne Azije, preciznije iz Šri Lanke i Indije gde se uzgaja od davnina.

U pitanju je delikatna biljka, tipična za tropsku i suptropsku klimu. Zimzeleno drvo je srednje veličine, ima spor rast i listove u obliku pera. Mali roze – ljubičasti cvetovi prijatnog su mirisa i grupisani u klasterima. Tokom cele godine, u tropskim krajevima, rađa sočan i mirisan plod. Tanka, sjajna koža karambole bledo je žute boje. Kada plod dostigne punu zrelost dobija žuto – narandžaste nijanse. Za naše podneblje ovo južno voće deluje neverovatno, prvenstveno zbog oblika.

Kako se jede karambola

U pitanju je potpuno jestivo tropsko voće, od kože do pulpe. Miris ploda je intenzivan, meso čvrsto, sočno i hrskavo, blago kiselog ukusa. U pitanju je mešavina ukusa različitih vrsta voća, poput limuna, ananasa, papaje i šljive.

Ovo zvezdasto voće je ukusno kada se doda u voćne salate, posebno u kombinaciji sa drugim tropskim voćem (ananas, mango). Sve se može lepo upotpuniti dodavanjem sladoleda. Zahvaljujući svom specifičnom obliku veoma često se koristi za dekoraciju torti, kolača, sladoleda, koktela i egzotičnih sokova. Takođe, karambola se može jednostavno “pretvoriti” u sušeno voće. Nezaobilazan je sastojak za ukusan smoothie i osvežavajuće sokove.

Priprema i serviranje

Iako je svaki deo ove voćke jestiv, jednostavno se može konzumirati nakon temeljnog pranja. Zahvaljujući brojnim osobinama zvezdasto voće daje mogućnost različitih kombinacija u kuhinji, kako bi u potpunosti uživali u njenom ukusu. Ne samo što je ukusno i sočno, ono je izgledom izuzetno dopadljivo.

Karambolu jednostavno isecite na kriške. Pre rezanja možete ukloniti smeđe ili zelene delove. Za početak sigurno će poslužiti za elegantnu prezentaciju. Karambola je posebno popularna u periodu oko Božića. Trpeza će sigurno biti estetski lepša i primamljivija.

Pripremite osvežavajuću voćnu salatu, mešanjem različitih ukusa, karambole i drugog tropskog voća. Možete dodati sok limuna, med, voćni sirup ili sladoled. Na kraju sve blago pospite kokosovim brašnom, ukus će definitivno biti egzotičan. Idealan je sastojak za pripremu deserta, kolača i torti. Karambola će sigurno dati magičnu notu i neizbežnu originalnost.

Pored poslastica, ovo južno voće je pogodno za ukrašavanje predjela. Kombinacija sa mesom i ribom izuzetno je cenjena u kulinarskom svetu. Posebno je odlična u paru sa začinjenom piletinom. Možete je jednostavno poslužiti sa klasičnom zelenom salatom.

Karambolu možete ispasirati i pripremljeni pire dodati u slatka jela (na kraju kuvanja) ili za pripremu marmelade. Kada se odlučite za pripremu egzotičnih pića ili hranljivog smutija nikako ne zaboravite ovaj tropski dar.

Sok od karambole za detoksikaciju

S obzirom na nutritivna svojstva ovo zvezdasto voće je neizostavan sastojak soka za detoksikaciju. Pripremite sledeće sastojke:

  • 4 kriške ananasa

  • sok limete

  • 4 žute karambole.

Navedene sastojke prebacite u sokovnik ili blender. Za početak kriške ananasa i karambolu. Dodajte sok limete i uživajte u prelepom ukusu osvežavajućeg i egzotičnog pića posebno ujutro. Sigurno ćete započeti dan bogatstvom prelepih ukusa.

Osvežavajući sok od karambole

Sastojci su sledeći:

  • zreli mango

  • 4 žute karambole

  • 3 kriške zrele dunje

Ovako pipremljen napitak idealan je za vrele dane, posebno tokom jutra i sredinom popodneva. Voćku dobro operite, očistite i prebacite u sokovnik. Za trenutak ispunićete čašu zdravim napitkom, osvežavajućeg ukusa.

Sok od karambole za dodatnu energiju

Pripremite sledeće:

  • pola papaje

  • jednu bananu

  • šoljicu jagoda

  • 4 žute karambole

Zdravo i za pripremu jednostavno piće, idealno za konzumiranje od strane onih koji izdvajaju vreme za sport i fizičke aktivnosti. Dobro je operite, očistite i prebacite u sokovnik.

Karambola cena i gde kupiti

Ponuda ovog tropskog voća vezana je za veće gradove i dobro snabdevene supermarkete. Gotovo uvek je možete pronaći u odeljenjima svežeg voća i povrća. S druge strane u manjim mestima karambola nije uvek dostupna. Periodično se može pronaći u ponudi, najčeše oko Božića.

Ova vrsta južnog voća može se “pohvaliti” i cenom po kojoj se prodaje na našem tržištu. Svakako je viša u odnosu na cene drugog tropskog voća koje se gotovo svakodnevno može kupiti u našim prodavnicama.

Selekcija i skladištenje

Dostizanjem pune zrelosti karambola ima tipičnu žuto – narandžastu boju. Može imati i iznijansirane braon krajeve. Drugim rečima, ukus varira u zavisnosti od sorte i perioda žetve. Dve glavne sorte, koje se u velikoj meri ne razlikuju po izgledu, možemo podeliti u slatku i kiselu. Uvek birajte potpuno zreo plod, čiji miris mora biti intenzivan.

Karambola možete čuvati 2 do 3 dana na sobnoj temperaturi. Ukoliko se izbegnu mogući udarci i udubljenja ova tropska poslastica se možete čuvati u frižideru do dve nedelje.

Da li se može uzgajati kod nas i kakvi uslovi su potrebni ?

Može se uzgajati u saksijama, zemlja mora biti sveža i dobro zalivena. Rast je brz  sa obiljem plodova do pete godine starosti. Karambola zahteva pažnju i voli sunčana mesta. Ne trpi zimu, posebno je osetljiva na mraz, tako da je treba zaštititi u tom periodu. U istom periodu potrebno je eliminisati mrtve grane.

Može se reći kako je i ukrasna biljka, zahvaljujući roze – ljubičastim cvetovima koji su grupisani u klasterima. Biljka ne zahteva posebne vrste tla, neophodna je dobra izloženost sunčevoj svetlosti. Pored navedenog karambola zahteva često i redovno zalivanje. Razmnožavanje je putem semena ili reznica.

 Zdravstvene prednosti karambole

Što se tiče terapijskih osobina karambola je bogata vitaminom C, koji ima antioksidativnu moć i jača imuni sistem, povećavajući otpornost organizma na virusne napade. Posebno se preporučuje za regeneraciju kože.

Visok nivo kalijuma kao efikasna podrška kardiovaskularnom sistemu jer promoviše njegovo pravilno funkcionisanje kao i obezbeđivanje funkcionalnosti (održavanje) mišića.

Značajno prisustvo vlakana favorizuje proces varenja. Pomaže regularnost creva i štiti debelo crevo od toksičnih materija koje izazivaju rak. Zreo plod ima blago laksativno dejstvo. Ovo tropsko voće ima nizak sadržaj kalorija (36 kalorija na 100 grama). Zvezdasto voće  je zaista zanimljivo za zdravu i uravnoteženu ishranu.

Plod zvezdastog voća nalazi primenu u narodnoj medicini jer može imati blagotvorno dejstvo za lečenje određenih stanja. Može ublažiti glavobolju, suzbiti mučninu, dobar je lek za kašalj, sprečava nesanicu, reguliše nivo holesterola u krvi.  Konkretno, u tradicionalnoj kineskoj medicini plod se koristi za gašenje žeđi i stimulisanje proizvodnje pljuvačke.

Pored toga, navode se njegove antimikrobne osobine kao i svojstvo čišćenja organizma. Karambola je odličan prirodni lek protiv opekotina od sunca. Pomaže kod upalnih stanja, posebno kod zapaljenja grla i visoke temperature.

Svoju primenu nalazi i u kozmetici, jer neguje kožu. Sapun karambole hrani kožu kako bi ostala glatka, stimulišući proces obnavljanja. Ovaj biljni sapun, tropskog mirisa, obezbeđuje neophodnu čvrstinu i mladalački izgled kože. Izuzetno je dobar za ličnu higijenu jer obezbeđuje blago čišćenje. Sapun karambole podrazumeva staru proizvodnu tradiciju, gde se kao baza koriste samo prirodne supstance, bez upotrebe boja. Intenzivnog mirisa i blagotvornog delovanja kao pravi prijatelj negovane kože.

Zvezdasto voće – kontraindikacije i neželjena dejstva

Karambola je voće koje nema posebnih kontraindikacija. S obzirom na visok nivo kalijuma ne preporučuje se osobama koje pate od bolesti bubrega. Visoka koncentracija oksalne kiseline apsolutno je kontraindikovana u slučaju bolesti bubrega (supstanca koju oštećeni bubrezi ne mogu eliminisati).

Takođe je kontraindikovana kod osoba koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Zvezdasto voće u retkim slučajevima može dovesti do trovanja, povraćanja, grčeva, gubitka snage i konfuzije. Ne preporučuje se u interakciji sa lekovima (ne uzimati tokom tretmana).

Izvor: svetzacina.com

PODELI