Neven u lečenju bolesti kože, sistema za varenje i raznih upala i infekcija

398

Kada su stari Grci porobili  Egipat trista godina pre naše ere, jedna od prvih stvari koje su usvojili jeste tamošnja tradicionalna medicina. Bili su impresionirani neverovatnim poznavanjem i još čudesnijom upotrebom bilja za lečenje, mumificiranje tela, negu i magijske rituale .

Najviše ih je fascinirao neven (Calendula officinalis) i magijska moć žutonarandžastih cvetova kojima do tada nisu pridavali nikakav značaj.
Od tog vremena do danas , ova biljka je u svim antičkim kulturama postala najzastupljenija u lečenju bolesti kože , sistema za varenje i raznih upala i infekcija. Drevni narodi koristili su neven i za lečenje žutice i  kuge .
Osim toga, neven je i prilično pouzdan prognozer vremenskih prilika. Ako se cvetovi ne otvore u toku jutra , znači da će toga dana pasti kiša.

Stara legenda kaže da je neven najmlađe dete Sunca ali da ima sve osobine i moći  starijeg brata suncokreta . Zlatne latice nevena ispunjavaju želje . Kada u ranim jutarnjim časovima pre svitanja popijemo šolju čaja od svežih latica nevena i od srca poželimo jednu želju , ona će se i ostvariti , ali moramo jako voditi računa šta želimo zato što je to zauvek !

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove i  relaksira ih , deluje blago sedativno povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi , snižava krvni pritisak pa se preporučuje i kod angine pektoris naročito u kombinaciji sa maslačkom , glogom ili resnikom.

Zahvaljujući sadržaju provitamina A , neven blagotvorno deluje na oko i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju .

Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina.
Zbog prisustva provitamina A , od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva . Stimuliše stvaranje novih ćelija , otklanja gnojne iscedke, pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.
Izaziva znojenje, pa se koristi protiv povišene temperature i groznice. Takođe, utvrđeno je i antivirusno delovanje.
Zahvaljujući karakterističnom aromatičnom mirisu cvetovi nevena imaju moć i da rasteruju insekte i biljne štetočine. Zbog toga se često i sade u baštama.
Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve). Ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača , što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija. Takođe , ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme.
Neven je bitan sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

NEVENOVO ULjE (protiv rana, lišajeva, ekcema, impetiga, hemoroida, opekotina, gnojnih čireva i gljivičnih oboljenja kože):

Po suvom vremenu ubrati cvetove nevena (birati one najkrupnije i intenzivno narandžaste boje). Prosušiti ih na čistoj tkanini ili papiru, u tankom sloju, na promajnom mjestu dva do tri dana.
Nakon toga jednu čistu i potpuno suvu teglu rastresito napuniti ovim cvetovima i naliti hladno ceđenim maslinovim, susamovim ili bundevinim uljem.
Dobro zatvoriti i držati na sunčanom mjestu 4 do 5 nedelja. Nakon toga, ulje procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u čistoj i suvoj staklenoj boci, na tamnom i hladnom mestu.

NEVENOV MELEM protiv proširenih vena:

Zagrejati pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodati dve šake svežih cvetova nevena i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustiti da zapeni , skinuti sa šporeta i mešati 5 minuta.
Poklopiti i ostaviti na hladnom mestu 24 sata. Nakon toga polako zagrevati uz stalno mešanje dok se potpuno ne istopi.
Procediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suvu teglicu. Čuvati na tamnom i suvom mjestu.
Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore. Piti čaj za čišćenje organizma.

ČAJ OD NEVENA

Jedan do dva cveta nevena stavi se u šolju od dva decilitra i prelije vrelom vodom. Tako spremljen čaj pije se dva do tri puta dnevno, uz eventualno zaslađivanje medom po ukusu. Čaj je delotvoran u regulisanju menstruacije i ublažavanju menstrualnih tegoba. Čaj počinje da se pije sedam dana pre očekivanog početka menstruacije, i nastavlja dok traje ciklus.

VINO OD NEVENA

Ovo vino blagotvorno deluje na ženske polne organe , uništava ciste i tumore , virusna i gljivična obolenja .
Jedna šaka svežih krupnih cvetova nevena (ili dve šake suvih cvetova) prelije se sa 1 l kupinovog vina . Stoji 7 dana , nekoliko puta svakog dana vino se energično promućka . Osmog dana se procedi i drži na hladnom i tamnom mestu . Pije se po jedna rakijska čašica 3 puta na dan 1 sat pre jela .

Izvor: lekizprirode.blogspot.rs

PODELI