Dijeta za bolji rad mozga i skidanje 7 kilograma

1217

Odavno je dokazano heljdino lekovito dejstvo za brojne zdravstvene tegobe. Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak. Čaj od heljdinog cveta ima lekovito dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mešavina listova i cvetova heljde leči aterosklerozu krvnih sudova. Heljda ublažava posledice zračenja i hemioterapije i preteranog umnog rada. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema. Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma.

Dijeta sa heljdom se drži 14 dana. Posle 2 nedelje držanja ove dijete možete izgubiti težinu od 7 do 10 kilograma, a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i creva.

Recept za pripremanje heljde:

Uveče, zrno zaliti kipućom vodom, vodu ocediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.

Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuvati). Ujutru je spremna za upotrebu.  

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, soseva i soli ( jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira  (ne više od 1%-1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 solje dnevno, bez šećera. Poželjno je da poslednji obrok obavite 4 sata pre spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina.

  U toku dana možete uzimati voće i povrće ( jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suve šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – spanać, brokoli, prokelj, grašak..  Bez soli i drugih začina. Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osećaj gladi.

Još jedna napomena: kad završite dijetu, nemojte odmah da se merite, sačekajte još 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).

Izvor: stil.kurir.rs

PODELI