NaslovnaLekariSaveti lekaraPlivanje i kontaktna sočiva

Plivanje i kontaktna sočiva

Naročito opasan izazivač infekcija koji se nalazi u vodi i svuda oko nas je Acanthameba. Ova ameba može da opstane u prostoru između kontaktnog sočiva i oka. Adekvatan način održavanja higijene kontaktnih sočiva smanjuje mogućnost kontaminacije, budući da su naslage proteina i lipida na površini sočiva prosto magnet za prijanjanje mikroorganizama. Ne treba dozvoliti da se Acanthameba “zakači” za sočivo jer ju je, zbog njene velike otpornosti na dezinfekciona sredstva, jako teško ukloniti. Ova ameba izaziva vrlo ozbiljnu infekciju oka Acanthameba keratitis, upalu korne. Smatra se da je ona najčešće vezana za one koji nose kontaktna sočiva u vodi. Kako je uz korekciju vida plivanje udobnije i prijatnije, preporučuje se nošenje zaštitnih naočara za kupanje.

Bazen ne skriva tako mnogo mikroorganizama kao jezera i reke pa je i rizik od infekcije manji. Ako se nose u bazenu, kontaktna sočiva mogu apsorbovati hlor koji izaziva iritaciju. Ova neugodnost je prolazna i može se ublažiti upotrebom veštačkih suza. Zapaža se da se kontaktna sočiva teško uklanjaju nakon kupanja u bazenu ili posle tuširanja. Potrebno je sačekati bar 30-tak minuta pre njihovog vađenja iz oka da bi se “neutralisala” voda u sočivima.

Jedan suprotan fenomen dešava se nakon kupanja u moru. Veliki salinitet morske vode dovodi do pojave “plivanja” sočiva u oku. Naime, ovaj salinitet uslovljava bubrenje sočiva i pojačano suzenje oka pa tako sočiva “lebde” u oku. Morska voda sadrži više zagađivača nego bazen, pa je stoga dobro ne roniti sa otvorenim očima ili staviti zaštitne naočare za plivanje.

Takođe je neophodno nositi i UV zaštitne naočare da bi sprečili oštećenja od sunca. Ne treba plivati na plažama gde postoje bilo kakvo upozorenje o znacima kontaminirane vode. Takođe je neophodno primeniti neophodnu odgovarajuću negu sočiva da bi se sprečila infekcija očiju. Potrebno je koristiti redovno, odgovarajući rastvor za održavanje higijene kontaktnih sočiva radi njihovog bezbednog nošenja, kakav je LENS CARE rastvor za meka kontaktna sočiva. Rastvor treba da pere, uklanja lipide i proteine, da dezinfikuje, čuva i ispira kontaktna sočiva.

Ako se, ipak, planira nošenje kontaktnih sočiva tokom plivanja, obavezno treba poneti još jedan par sočiva, rastvor za održavanje higijene sočiva i zaštitne naočare. Zaštitne naočare za plivanje su najbolji način za sprečavanje zagađenja sočiva od vode pri plivanju.

Tvrda gas propusna sočiva ne treba uopšte nositi tokom plivanja pošto ona mogu mnogo lakše da ispadnu iz oka od mekih kontaktnih sočiva.
Umesto zaključka, treba istaći, da je i pored upozorenja o štetnim uticajima vode pri nošenju kontaktnih sočiva tokom plivanja, teško odreći se blagodeti od nošenja kontaktnih sočiva tokom letnjih rekreativnih aktivnosti kada sve činimo da boravak na odmoru učinimo što prijatnijim. Zato je najvažnije poštovati upozorenja o opasnosti od za-gađenja i primenjivati vrlo strogu higijenu kontaktnih sočiva upotrebom adekvatnog rastvora kakav je svakako Lens care rastvor za sočiva.
Pripremila

mr sci Nada Vučinić-Milanković,
Spec. farmaceutske tehn.

Poslednji tekstovi