NaslovnaApotekaOVAJ LEK SE HITNO POVLAČI - Svi koji ga imate, vratite ga!

OVAJ LEK SE HITNO POVLAČI – Svi koji ga imate, vratite ga!

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je saopštenje na svom sajtu u kojem se navodi da je iz prometa povučena serija leka rudakol, koji koristi osobe koje imaju problem sa nervoznim crevima, a o čemu ju je obavestilo predstavništvo firme, koja je nosilac dozvole za lek. Kako se navodi u Alertu za lek, dopisu koji je nosilac dozvole za ovaj lek uputilo ALIMS-u, iz prometa se dobrovoljno povlači serija EMBCD2035B leka rudakol, u kapsulama sa produženim oslobađanjem, 30×200 miligrama.

Povlačenje se sprovodi iz preventivnih razloga. Navedena serija leka povlači se na osnovu neispravnosti u kvalitetu leka uočene prilikom ispitivanja stabilnosti rutinskih proizvodnih serija rudakol. Svi primaoci se obavezuju da izdvoje preostale količine gore navedenih serije lekova i da ih vrate dobavljaču“, navodi se između ostalog u dopisu.

“Svi koji ih imaju, vratite ih”

Dodaje se da nisu utvrđeni eventualni bezbedonosni rizici povezani sa navedenom neispravnošću. Rok upotrebe serije ovog leka koja se povlači je do aprila 2025. godine, a prva distribucija je bila 26. jula 2022.

Rudakol se koristi za lečenje simptoma iritabilnog creva (SIC) i sličnih problema kao što su hronični iritabilni kolon, spastični zatvor, mukozni i spastični kolitis. Crevo je dugačka mišićna cev kroz koju prolazi hrana na dole kako bi se mogla svariti. Ukoliko crevo počne da se grči (spazam) i čvrsto steže dolazi do pojave bola. Rudakol deluje tako što ublažava bol, grčeve i druge simptome koje prate sindrom iritabilnog creva.

Sindrom iritabilnog odnosno nervoznog creva čest je poremećaj digestivnog sistema, od kojeg pati veliki broj pacijenata. Glavni simptomi SIC-a su:

  • bol i grčevi (spazam) u stomaku
  • osećaj nadutosti i gasovi
  • proliv (sa ili bez zatvora)
  • oskudne, tvrde stolice u obliku kuglica ili tračica.

Simptomi mogu biti različiti od osobe do osobe. Od funkcionalnih poremećaja digestivnog sistema najčešće pate mladi i radno sposobni ljudi. Oni zbog tegoba često odsustvuju sa posla, ne mogu da se posvete uobičajenim društvenim ili ličnim obavezama, objasnila je ranije docent dr Snežana Lukić Snežana Lukić, šef Kabineta za funkcionalne poremećaje Klinike za gastroenterohepatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Ovaj poremećaj definiše se kada pacijent ima bol u trbuhu i promenu u broju i konzistenciji stolice, a navedene tegobe traju duže od 6 meseci. Uzrok poremećaja je nepoznat, ali se često početak tegoba, ili ponovna pojava tegoba dovodi u vezu sa stresnom situacijom ili određenom vrstom hrane. Nekada se javlja i posle virusne ili bakterijske crevne infekcije, a veoma često, nema jasne povezanosti početka tegoba i nekog posebnog uzroka

Izvor: mondo.rs

Poslednji tekstovi