NaslovnaZdravlje ženeTrudnoćaNajčešći uzroci smanjene plodnosti

Najčešći uzroci smanjene plodnosti

Veliki broj faktora može uticati na smanjen nivo plodnosti kod muškaraca i žena. Evo deset najčešćih od kojih je dobar deo svakodnevna pojava u životu svih nas:

1. Pušenje – Pušenje negativno utiče na pokretljivost i dugovečnost spermatozoida i može izazvati genetske promene koje utiču na nasleđe. Istraživanja pokazuju da muškarci i žene koji puše imaju manje uspeha u začeću i niži seksualni nagon.

2. Zloupotreba supstanci i alkohola – Upotreba teških droga (uključujući marihuanu) može smanjiti kvalitet sperme za čak 50%. Teža zloupotreba alkohola takođe negativno utiče na plodnost muškarca i žena.

3. Kofein – Smatra se da redovna konzumacija kofeina ugrožava nivo plodnosti. Takođe, postoje indicije da su žene koje su tokom dužeg perioda unosile od 2 do 50 mg kofeina dnevno (samo jedna šoljica kafe ima preko 100 mg) bile više sklone spontanom pobačaju u trudnoći.

4. Nepravilna ishrana – Dugoročni disbalans u unošenju mikro i makro nutrijensa kroz ishranu nepovoljno se odražava na većinu sistema u organizmu, pa i na reproduktivni. Manjak svežeg voća i povrća ili integralnih žitarica i leguminoza tokom dužeg perioda kod muškaraca može voditi oligospermiji zbog nedostatka važnih vitamina i minerala. Teške dijete kojima se neke žene podvrgavaju mogu narušiti hormonalnu ravnotežu i voditi neredovnom ciklusu ili čak amonoreji.

5. Nedovoljna fizička aktivnost – Ako vodite sedentarni način života, pokrenite se što pre! Poznato je da umerena i dozirana rekreacija popravlja opšti zdravstveni status, sprečava gojaznost i oslobađa od negativnih efekata stresa. Kod muškaraca, dobar trening povećava nivo testosterona za oko 30% posto, a poznat je značaj ovog hormona za reproduktivno zdravlje.

6. Gojaznost – jedan od tri ključna riziko-faktora za razvoj hroničnih kardio-vaskularnih problema. Kod muškaraca često vodi impotenciji, a kod žena povećanim nivoima estrogena što ima negativan uticaj na ovulaciju, te riziku pojave cisti na jajnicima. Mnoge studije pokazuju da naročito dizajnirane dijete sa bogatim sadržajem omega 3 masnih kiselina, pravilnim balansom proteina i ugljenohidrata i adekvatnim unosom vitamina kroz voće i povrće – poboljšavaju nivo plodnosti i povećavaju šanse za začeće.

7. Stres – Mada veza između hroničnog stresa i neplodosti nije jasno rasvetljena, mnoga istraživanja nedvosmisleno ukazuju da izloženost stalnom stresu značajno smanjuje šanse za začeće. Smatra se da u mehanizmu koji narušava nivo plodnosti učestvuju hormoni kortizol i epinefrin koji se luče u telu tokom suočavanja sa stresnim situacijama. Ako pokušavate da napravite bebu ključna stvar je da budete opušteni i rasterećeni!

8. Starost –  Žene preko 35 godina imaju značajno veće šanse da se suoče sa problemom infertilnosti. Kod žena, sa starošću dolazi do smanjenja broja i kvaliteta jajnih ćelija što otežava upešnu oplodnju. Takođe, prisutna je i tendencija ranog ulaženja u perimenopauzu što smanjuje nivo hormona i dovodi do neredovnog ciklusa.

9. Loš tajming odnosa –  Ukoliko spontanim odnosima niste uspeli da dođete do željene trudnoće, vreme je da izračunate plodne dane i „tempirate“ seks u tom periodu. Pošto je ova metoda često neprecizna, preporučuje se i korišćenje testova (poput Maybe baby) i merenje bazalne temperature.

10. Fizički uzroci – neredovna menstruacija, izostanak ovulacije, endometrioza, policistični jajnici, začepljenje janika, smanjen broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca – su samo neki od mnogih stanja koji negativno utiču na plodnost. Za detaljnu dijagnozu potrebno je obratiti se lekaru specijalisti.

Kako povećati nivo plodnosti? Ukoliko imate teškoća da zatrudnite jedno od efikasnih pomoćnih sredstava u popravljanju statusa reproduktivnog sistema, pored zdravog životnog stila, prestavlja i dodatan unos Peruanske Make za koju je dokazano da umanjuje negativne efekte stresa i nepravilne ishrane, uravnotežuje hormonske nivoe i omogućava bolju produkciju spermatozoida kod muškaraca i pravilnu ovulaciju kod žena. Redovna upotreba Peruanske Make značajno povećava šanse za začeće.

Poslednji tekstovi