NaslovnaZdravlje ženeTrudnoćaDa li je zabranjeno jesti jagode u toku dojenja?

Da li je zabranjeno jesti jagode u toku dojenja?

Sigurna sam da su vas upravo ovako naplašili kada ste postali mama i započeli svoj staž dojilje. Prijatelji i porodica su odmah požurili da vam predoče kako vas čeka restriktivna dijeta koja je u rangu pokušaja da smršate koji kilogram pred odlazak na more!

Glavni i svima dobro poznati “krivci” su kuvani kupus, legumi, jagode, citrusi, itd… I mame se vrlo često lišavaju ovih namirnica koje im se baš nekako, nakon porođaja, jedu!! Ko bi odoleo hladnoj limunadi u sred leta? Ili jagodama u junu?

Od ovog trenutka imate zvanično odobrenje da se unapred ne lišavate ičega što spada pod hranu!

Sva hrana koju unosite vrlo malo utiče na ukus mleka. Majčino mleko sadrži laktozu koja ga čini slatkastim i to mu je uvek osnovni i najjači ukus. Da razvrstamo naše najčešće optuživane:

  • Legumi – unosimo ih u već prerađenom i za nas prilagođenom obliku. Potapanjem i dugim kuvanjem, trudimo se da ih učinimo što više svarljivim i za naš digestivni trakt.  Majčino mleko sve hranljive sastojke crpi iz krvi pa samim tim do proteina npr iz pasulja dolazi u potpuno prerađenom obliku od onog kako ga mi dobijamo. Upravo iz tog razloga bebama skoro nikad legumi ne predstavljaju problem.

  • Citrusi (pomorandže, limun, grejpfrut)- takođe ne predstavljaju bilo kakvu “opasnost” za bebu, niti čine mleko kiselim!

  • Jagode – samo se potrudite da pronađete neprskane!

  • Začini – pod ovim mislim na biber, ljutu papričicu, kurkumu, kari, cimet itd. – skoro neprimetni u vašem mleku, a ipak dovoljni  da bebu izlažu raznolikosti ukusa.

Iako na našim prostorima postoje alergije na npr. grejpfrut i jagode, beba će kroz vaše mleko njima biti izložena u “razblaženom” obliku te samim tim neće odreagovati burno, već postoji mogućnost blagog osipa ili manje uznemirenosti. To će vam i biti idealni signal i rani znak da krivca izbacite iz ishrane a posebno da onda budete obazrivi sa uvođenjem istog u ishranu svog deteta kad započne sa nemlečnom hranom.

Dakle, ne uskraćivati sebi ništa od gore navedenog osim ako beba ne pokaže da joj smeta.

Ono što treba da limitirate u svojoj ishrani i ono na šta mnoge bebe burno ili blaže reaguju je sledeće:

  • Bilo koji multivitamin koji sadrži gvožđe ili samo gvožđe u vidu terapije. Bebama može da smeta i, ukoliko primetite učestale grčeve, prekinite unos bar na par nedelja dok bebin digestivni trakt ne sazri.

  • Kravlje mleko i ostali kravlji mlečni proizvodi. Poslednjih godina oni su se pokazali kao prvi na listi “problematičnih” i poneke bebe zaista burno reaguju u vidu grčeva, osipa, zelene stolice, itd. Svakako sve iz ove grupe limitirajte, uzimajte više fermentisanih proizvoda, a ukoliko primetite neke od gore navedenih simptoma kod bebe potpuno izbacite iz ishrane sve kravlje proizvode bar na par nedelja.

  • Šećer – u vidu kupovnih voćnih sokova, slatkiša, sladoleda, šećera u kafi, gaziranih napitaka. Unos smanjite na razumnu meru, tek toliko da vam pruži zadovoljstvo i to najidealnije u vidu crne čokolade !

  • Industrijske mesne prerađevine – ovi proizvodi svakako ne treba da budu deo ničije ishrane  a pogotovo ne mame dojilje.

  • Kofeinski napici – ne izbegavajte  kafu ili čaj, ali ih svedite na jednu do dve šoljice dnevno.

Ovoj listi bih još samo dodala neke poznate blokatore mleka, koje bi bilo idealno izbegavati a to su: matičnjak, nana, žalfija i peršun.

Takođe ukoliko vam je prepisana bilo kakva terapija u vidu farmaceutskih lekova konsultujte se sa savetnicom za laktaciju da li je lek kompatibilan sa dojenjem il ne (za ovu informaciju koristi se priručnik “Lekovi i majčino mleko” Dr. Tomas Hale).

Uživajte u hrani koja vam prija i obilju voća i povrća koje nam leto donosi, a beba će svakako uživati u vašem mleku.

Autor teksta: Marija Taraba

Poslednji tekstovi