Zubni plak – Kako nastaje i kako se najlakše otklanja?

2436

Zubni plak predstavlja bezbojnu lepljivu masu, koja se stvara na zubima i desnima, ali i fiksne i totalne proteze, kao i implanti, mostovi i krunice su podložni formiranju naslaga. Što znači da je dentalni plak nemoguće u potpunosti izbeći.

Čak i kada je vaše oralno zdravlje besprekorno, u ustima i dalje postoje bakterije koje zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane formiraju plak na površini zuba. S obzirom da ovaj problem može da dovede do ozbilljnih posledica, poslednjih godina posvećuje mu se velika pažnja.

Međutim, zubni plak je poznat od davnina. To potvrđuju fosili zuba neandertalaca stari preko 50.000 godina. Pa su još u to doba ljudi nastojali da pomoću biljaka otklone ružne naslage na njima.

Tek krajem 19. veka dolazi do veće pažnje naučnika i lekara za zubni plak. Tome je doprinelo otkriće patogena koji uzrokuju mnoge sistemske infekcije usne duplje. Te je u periodu od 1880. do 1930. godine postavljanja i jasna dijagnoza biofilma na zubima.

Zašto nastaje zubni plak?

Zubna gleđ je pokrivena organskom opnom koja se naziva pelikula, a nastaje u roku od 30 minuta nakon pranja zuba. Upravo je sloj glikoproteina, koji se iz pljuvačke talože na površinu zuba, podloga za razvoj bakterija. Već par minuta od nastanka pelikule počinje njihova kolonizacija na površini zuba.

Za samo par sati oko 10 miliona različitih bakterija prekiva mm2 gleđi, i to u određenom redosledu. Naime, prvo se nastanjuju Streptococcus mutans i anaerobne bakterije. Da bi usledio lanac reakcija koje stvaraju razvoj i drugih vrsta bakterija i mikroorganizama. Ukoliko se taloženje nastavi u narednim danima dolazi do zadebljavanja pelikule i obrazovanja mekane naslage, tj. zubnog plaka.

Razlikuju se 2 vrste zubnog plaka. Supragingivalni se nalazi na kruni zuba, iznad desni i vidljiv je golim okom. Dok se subgibgivalni nalazi na korenu zuba, ispod ivice desni i teže je dostupan, pa ga sami pacijenti ne mogu uočiti.

Problemi koje može da izazove zubni plak

Brzina nastanka zubnog plaka zavisi od brojnih faktora. Sastav pljuvačke igra ključnu ulogu. Utvrđeno je da osobe čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala su sklonije taloženju naslaga. Ne treba zanemariti ni ishranu. Ukoliko se ona najvećim delom zasniva na ugljenjim hidratima i kašastim i mekanim namirnicama brže će se formirati zubni plak.

Takođe, način pranja zuba, upotreba konca i rastvora za usta, ali i sam položaj zuba utiče na brzinu formiranja.

Da zubni plak ne treba olako shvatiti govori i podatak da 1 g sadrži oko 220 biliona bakterija, koje su izazivači ozbiljnih problema zuba i usne duplje.

Jedna od najčešćih posledica je nesanirana upala – gingivitis  koja dovodi do progresije bolesti. Zapaljenski proces prelazi na kost i nastaje parodontopatija.

Nesanirana upala desni prerasta u infekciju. Vremenom, parodontopatija dovodi do teških komplikacija, a u kranjem slučaju i do gubitka zuba.

Pod uticajem kiselina iz plaka dolazi do demineralizacije gleđi, koja uzrokuje karijes. A poslednjih godina je utvrđena veza između bakterija iz plaka i upale pluća kod starijih. Što je još jedan od razloga zašto je važno redovno skidanje kamenca.

Kako se uklanja zubni plak?

Pravilno pranje zuba je prvi korak u otklanjanju zubnog plaka. Preporučuje se da perete zube 3 puta dnevno, tokom 3 minuta, a konac za zube ili interdentalnu četkicu da koristite jednom dnevno. Na taj način otklonićete naslage sa teško dostupnih mesta.

S obzirom da ishrana utiče na brzinu formiranja, ograničite unos grickalica, slatkiša i zaslađenih napitaka, jer se njima hrane bakterije iz plaka. Umesto ove hrane u svoj jelovnik uvedite sveže voće i povrće.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio

Hadži Milentijeva 85, Vračar, 11000 Beograd, Srbija

+381 65 30 47 208   +381 64 12 53 987

www.lumidentstudio.rs

PODELI