Zlatan Ibrahimović: Verom u sebe može da se uspe – Sve zavisi od vas samih

2039

Čuveni Šveđanin je rekao da su ga u prošlosti mnogi često ponižavali, osporavali, kao i da sada mogu da “pojedu” sve to što su govorili o njemu. Kako kaže to je sada njegov najveći trofej. Ibrahimović je sin bosanskog radnika i hrvatske čistačice, koji su se rastali kada je on imao dve godine.

Detinjstvo je proveo u malom stanu na četvrtom spratu naselja Rozengard u Malmeu. Bio je odbačen od okruženja, sa velikim nosem i govornom manom. Kao dečak bio je u prilici da uvidi sve mane toliko hvaljenog švedskog sistema jednakosti. Uspeo je da se izdigne iz svega toga, da iz geta stigne do zvezda.

– Nikoga nije bilo da mi kaže: “Hej, kako si danas, mali Zlatane?” Mogao sam samo da se solidarišem sa svojim etničkim autsajderima – poručio je između ostalog Ibrahimović u intervjuu.

Novinar Gardijana pitao je Zlatana kako je sin domara i čistačice, razvedenih od njegove druge godine, stigao do toga da bude kralj Švedske, moćni kapiten švedske reprezentacije?

– Niko nije verovao da mogu da uspem. Svi su me ogovarali, ponižavali, nazivali pogrdnim imenima. Mislili su da ću propasti, jer imam dugačak jezik. Smatrali su da imam bolesnu viziju, da se neće ostvariti. Ali, ja sam sanjao i dosanjao. I eto me ovde. A ti koji su me blatili? Sada mogu da pojedu svoje reči. To je moj najveći trofej.

Ibrahimovićev otac,Šefik Ibrahimović, bio je duboko potrešen scenama koje je doživeo u ratu, zbog čega je pobegao u Švedsku. Sa sinom izlaz iz nevolja našao je u fudbalu.

– Bili smo siromašni. Skupio je jedva novca da mi kupi krevet u prodavnici, ali nismo imali para za dostavu. Nosili smo ga zajedno do kuće. Vreme sam provodio i sa majkom, ali u suštini, živeo sam sa ocem. Jednom je celu platu dao da mi pokrije put u trening kamp. Nije imao za stanarinu, ali meni je dao novac.

Zlatan kaže da je naselje u kojem je odrastao bilo ogrezlo u drogu i nasilje. Kao dečak plašio se tog opasnog kraja, ali i da se ne stidi toga.

– Bio sam zastrašen i klonio sam se. Bio sam drugačiji. Moj život nije bio “vau”. Ja nisam “vau” osoba, ali smatrao sam se drugačijim. Imao sam minimalne mogućnosti i mislim da je to živi dokaz da jednostavnom verom u sebe može da se uspe. Sve zavisi od vas samih – istakao je popularni Ibrakadabra.

PODELI