ŽENSKE BOLESTI: Stidne vaši

351

Stidne vaši su posebna vrsta insekata, koji žive na dlakama stidnog predela, a vrlo retko na dlakama grudi, ruku, trepavicama ili obrvama. Zaraza se prenosi intimnim fizičkim kontaktom ili preko posteljine, peškira i odeće koje je koristila zaražena osoba.

Glavni simptom je nepodnošljiv svrab genitalnog predela ili drugih delova koji su zahvaćeni vašima. Dijagnoza se lako postavlja jer su ovi paraziti vidljivi golim okom.

Mada je teško, treba izbegavati češanje jer se na taj način stidne vaši mogu preneti i na druge delove tela. Ponekad snažno i dugotrajno češanje omogućava razvoj prave bakterijske infekcije. U lečenju stidnih vaši kod nas se najčešće primenjuje Gamex gel. Zaraženi delovi tela se namažu gelom, i tako namazani ostaju tri dana, a zatim se gel odstrani pranjem. Postupak treba ponoviti posle osam dana. Može se pokušati i alternativno lečenje boravkom u veoma toploj sauni. Takođe je veoma važno da se istovremeno leče sve osobe sa kojima je zaražena osoba dolazila u kontakt (muž, prijatelj, članovi porodice), bez obzira da li imaju ili nemaju simptome zaraze. Važno je da se posle primene leka promeni krevetnina, veš, odeća i peškiri, jer iako odrastao parazit ugine za 24 časa od prestanka kontakta sa ljudskim telom, njegova jajašca žive još šest dana nakon tog vremena. Upotrebljavane stvari treba što pre dati na hemijsko čišćenje ili oprati u ključaloj vodi. Svrab može potrajati još nekoliko dana po izlečenju, posebno ako je koža nadražena češanjem. Preparati koji sadrže ekstrakt aloje mogu da ublaže neprijatan osećaj svraba. Predrasuda je da su stidne vaši bolest prljavih osoba, svaka žena se može zaraziti ovim parazitom bilo kad i na bilo kojem mestu. Isto tako se vrlo jednostavno i brzo može i izlečiti. Zarazu stidnim vašima ne treba doživljavati kao ličnu sramotu.

PODELI