Žene plemena Tuarega će vam srušiti sve seksualne predrasude

3566

Tuarezi, koji vekovima nastanjuju saharski deo Afrike, samo na  prvi pogled liče na jedno nomadsko pleme. Kad se zakorači u njihov svet, nailazi se na slobode, koje ni liberalne zapadnjačke kulture ne prihvataju. Nosioci tih sloboda su žene, muslimanke koje ne skrivaju lice i koje ne sputavaju svoju seksualnost. I to je teč početak.

ŽENE POSEDUJU KUĆE, ŽIVOTINJE I RAZVODE SE BEZ OSEĆAJA SRAMOTE

Žene su istaknute članice plemena Tuarega, imaju svoje kuće i svoje životinje, što dodatno simbolizuje njihovu samostalnost.

– Životinje su sve što imamo, pijemo njihovo mleko, jedemo njihovo meso, koristimo njihovu kožu, trgujemo njima. Kad životinje umru, i Tuarezi umiru- ispričao je jedan pripadnik plemena u intervjuu sa novinarom Piterom Gvinom.

Ženama je dozvoljeno da pre braka imaju kolikogod žele partnera. Jedino pravilo koje moraju da slede u tome jeste pravilo privatnosti, a koje podrazumeva da muškarac u kuću žene dolazi kad padne mrak, a njen dom napušta pre svitanja.

Porodica devojke sve vreme se ponaša “kao da se ništa ne dešava”. Ako devojka posle romantične noći poželi novog partnera, ta želja joj se ispunjava.

Zbog ovakve prakse veliki broj devojaka, potpuno izjednačenih sa mladićima, kasnije stupa u brak.

Ali veze pre braka nisu samo seksualne. Praksa je da mladići pišu romatične pesme devojakama, birajući svaku reč pažljivo. One im uzvraćaju istom merom, pa zajednica Tuarega obiluje nekom, za moderan svet zaboravljenom romantikom.

Žene ostaju slobodne i kada stupe u brak, ukoliko odluče da se razvedu, ništa im ne stoji na putu.

Okončanje braka ih ne lišava kuće, koja ostaje u njihovom vlasništvu. Deca se takođe posle razvoda dodeljuju majkama, koje su centar svake porodice.

Muškarac se posle razvoda  vraća u kuću svoje majke, najčešće sa jednom kamilom. I ni sa čim više.

Iako ste možda pomislili da je razvod u svetu Tuarega sramota, prevarili ste se. Porodica razvedene žene pravi zabavu u čast njenog razvoda i time ostalim muškarcima daje do znanja da je ona ponovo slobodna.

Vrhunac sasvim posebnog položaja žene jeste činjenica da muškarac, ukoliko nije njen seksualni partner, ne može da jede pred njom.

LEPOTA JE TU DA SE POKAŽE

Tuarezi su pre prihvatanja islama verovali u kralljicu Tin Hinan  iz četvrtog veka. Danas kao pripadnici muslimanske veroispovesti odudaraju od ostalih pripadnika ove religije.

– Žene su prelepe, mi želimo da gledamo ta lica- rekla je fotografkinja Henrijeta Batler, koja je 2001. godine upoznala ovo pleme i oduševila se njime.

OVO IPAK NIJE MATRIJARHAT

Kolikogod sloboda imale žene, najveću moć u donošenju važnih odluka za zajednicu imaju muškarci, ali se mišljenje žena sluša sa velikim poštovanjem.

Poznavaoci ovog plemena istuču da žene deluju iza scene, uticajem na muževe koji rado prihvataju njihove predloge.

Muškarac, ukoliko poseduje izvesnu imovinu, imetak dodeljuje sestriću, i to radije nego sinu, zbog mogućnosti da on nije njegov biološki naslednik.

I za muškarce se vezuje jedna osobenost, zovu ih plavim muškarcima Sahare. Taj naziv potiče od njihove velike ljubavi prema indigo boji kojim je obojena njihova odeća.

U poslednje vreme plemena Tuarega uduržuju se sa ekstremističkim islamskim grupama, plemena u Libiji spajaju se sa pripadnicima ISIS, dok se Tuarezi iz Malija, Nigera i južne Nigerije spajaju sa militantnom organizacijom Boko Haram. Veruju da će ti savezi olakšati njihovu borbu za nezavisnost.

Antropolozi i kulturolozi strahuju da vremenom Tuarezi iz Sahare odustati od svoje osobenosti, primećuje se da pojedine žene nose hijab. Vreme će pokazati da li će poseban svet plemena izdržati pred naletom drugih kultura..

Izvor:zena.blic.rs; J.M./Daily mail

PODELI