Zdrava i pravilna ishrana za bolje nokte, kosu, poboljšanje izgleda…

3026

Pravilna ishrana smanjuje rizik od nekih bolesti, poboljšava imuni sistem, ali i poboljšava naš izgled. Za bolji izgled kose i noktiju, saznajte šta trebate jesti.

Omega 3 kiseline
Ishrana bogata omega 3 kiselinama poboljšava zdravlje kože glave, dajući kosi zdraviji i sjajniji izgled. Koren dlake jača, koža se bolje regeneriše i uočeno je da hrana bogata ovim sastojkom utiče na smanjenje pojave peruti. Zato, jedite jaja, tunjevinu, sardine i lososa, spanać, kao i riblje ulje.

Biotin-vitamin H
Biotin poboljšava kosu, tako što je čini otpornom na krzanje i pojavu ispucalih krajeva. Možda niste znale, ali ovaj vitamin je (u kombinaciji sa cinkom i kortikosteroidima) uspešno korišćen za lečenje alopecije (autoimuno oboljenje koje uzrokuje gubitak kose). Na nemačkom, vitamin H je za haar – kosa i haut – nokti. Vitamin ćete naći u bananama, jajima, lososu, pasulju, kikirikiju, karfiolu.

Vitamin A
Ovaj vitamin potpomaže proizvodnju sebuma, koji je zaslužan za zdrav i negovan izgled kose. Osim toga, vitamin A poboljšava funkciju imunog sistema i doprinosi boljem zdravlju očiju, tako da je višestruko dobar. Ima ga u brokoliju, kajsijama, šargarepi, mangu, žumancima, spanaću, krompiru, ovsenoj kaši.

Proteini
Proteini su važni iz mnogo razloga, pogotovo za nokte i kosu. Kako su i nokti i kosa sastavljeni od keratina, ishrana bogata proteinima neophodna je za zdrav izgled i jačanje istih. Namirnice bogate proteinima su: piletina, jaja, morska hrana, soja, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti, orasi, žitarice.

Cink
Cink pomaže u pravilnom funkcionisanju imunog sistema i ima važnu ulogu u formiranju vezivnog tkiva u organizmu. Sastavni je deo stotina enzima u telu, od kojih neki direktno regulišu sposobnost tela da proizvodi nove proteine – koji, opet, jačaju kosu i nokte. Alopecija, suva i krta kosa i nokti mogu biti pokazatelj da Vam u telu nedostaje cink. Zato, jedite indijski orah, boraniju, teletinu, jastog, soju i problema nema.

Izvor: organvlasti.com

PODELI