Zbog čega vam TRNU RUKE i NOGE – Uzroci mogu da budu i ove OPASNE BOLESTI

3028

Osećaj utrnulosti i trnjenja u rukama i nogama, ali i u ostalim delovima tela, svima je dobro poznat osećaj. Pitali smo našeg poznatog neurologa zbog čega se to dešava i kada bi trebalo da bude razlog za brigu.

– Osećaj utrnulosti i trnjenja može se pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće se javlja na stopalima ili dlanovima. Međutim, može da se javi i u delu ruke ili noge, celom ekstremitetu ili polovini tela. Trnjenje se može javiti i na licu, oko usana, u jeziku, na glavi i vratu. Ove tegobe predstavljaju nadražajne simptome koji govore telu da postoji problem – objašnjava dr Velibor Jolić, specijalista neurologije u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“.

Prema njegovim rečima uz trnjenje i utrnulost, mogu se javiti i druge smetnje – bol, osećaj mravinjanja, svrab, ukočenost i slabost mišića.

– Uzroci ovakvih simptoma su brojni, pa je neophodan lekarski pregled da bi se postavila adekvatna dijagnoza. Kod naglo nastale intezivne utrnulosti dela tela, naročito ukoliko je praćena slabošću mišića ili smetnjama hoda, koordinacije, vida ili govora – savetuje doktor Jolić.

Kada govorimo o uzrocima trnjenja u telu, kaže, bitno je znati pod kakvim okolnostima su nastale smetnje, da li postoji neka provokacija koja je prethodila ovim tegobama ili su nastale „iz čista mira“. Takođe, smetnje mogu nastati postepeno, pa se vremenom pojačavati ili mogu nastati naglo „u sekundi“.

– U skladu sa mogućim uzrocima trnjenja različiti specijalisti mogu biti uključeni u proces dijagnostike i lečenja i to mogu biti pre svega neurolozi, vaskularni hirurzi, fizijatri, psihijatri, endokrinolozi i infektolozi – ističe doktor Jolić i navodi najčešće razloge utrnulosti i trnjenja.

Zadržavanje ruke u istom položaju

Ovaj uzrok trnjenja je prolazan i objašnjava se poremećajem cirkulacije i nedovoljnom ishranom mišića koji su u stanju statičke kontrakcije. Promenom položaja ruku tegobe se povlače. Trnjenje nastaje zbog pritiska na periferne nerve (živce) u situacijama kada, recimo, spavamo (ruka ispod glave ili pritisak glave partnera na unutrašnji deo nadlaktice tokom noći), potom u čestim situacijama kada su noge prekrštene i slično su najčešće prolazne.

– Ali ako se utrnulost i obamrlost pojasno širi duž ekstremiteta postavlja se pitanje da li je uz utrnulosti došlo i do slabosti mišića šake ili stopala, što je znak oštećenja perifernog nerva.

Moždani udar

Trnjenje, trnci, utrnulost ili obamrlost mogu biti znak moždanog udara ako se javljaju iznenada u jednoj polovini tela i uz druge neurološke tegobe ili simptome.

Dijabetes

Kod dijabetične neuropatije, koja nastaje kao komplikacija šećerne bolesti, može da se javi utrnulost, obamrlost, žmarci i mravinjanje, prvo na stopalima, i da onda postepeno zahvate potkolenice i šake.

Alkoholizam

Nedostatak vitamina, loša nutricija i toksično dejstvo alkohola krivci su za poremećaj perifernog nervnog sistema, gde uz osnovne žalbe na trnjenje, noćne grčeve u listovima i preznojavanje treba identifikovati i sve znakove oštećenja mozga i tela usled ove često nelečene bolesti.

Panični napad

Uz trnjenje lica javlja se i utrnulost u rukama i nogama, uz ubrzano disanje, „lupanje“ u grudima i osećajem anksioznosti i kada se takav napad ne prekine, može doći i do potpune ukočenosti mišića brade i prstiju šaka. Ovakvi ataci se zbog svoje dramatičnosti najčešće viđaju u ambulantama kod interniste ili neurologa, ali se svakako savetuje obavezan psihijatrijski pregled i praćenje, naročito kod ponavljanja ovakvih ataka.

Otok ekstremiteta ili promena toplote kože uz utrnulost i bol takođe su razlog za hitan pregled vaskularnog hirurga.

Toksični i metabolički uzroci neuropatija

Neprijatno trnjenje u šakama se, na primer, može javiti tokom hemioterapije i uspešno se leči simptomatskom terapijom, dok je u stanjima oštećene jetrine ili bubrežne funkcije oštećenje izraženije na nogama, uz osećaj „nemirnih nogu“, grčeve ili trzaje mišića.

Autoimune ili sistemske bolesti, kao i infektivne bolesti mogu dati različite oblike trnjenja ili utrnulosti uz osnovnu kliničku sliku same bolesti.

Multipla skleroza

Jedan od simtpoma ove nepredvidive bolesti jeste i utrnulost i trnjenje koje može nastati bilo gde na telu.

Izvor: zena.blic.rs

PODELI