Zašto žene stenju i vrište za vreme seksa?

1561

Pitanje ženskog orgazma postalo je tema ozbiljnih naučnih studija, ali i TV serija kakva je svakako serija “Seks i grad”. Koliko žene glume orgazam, kakao glumu prepoznati, zašto prijatna radnja stvara ne baš prijatne zvukove? Da li je ta buka samo u filmovima toliko naglašena?

Naučnici iz Lankašira u Engleskoj sproveli su istraživanje na temu ženskog oglašavanja u toku seksa, poznatu kao “kopulatorna vokalizacija”. Ispitana je 71 žena od 18 do 48 godina. Ispitivani su detalje o njihovom oglašavanju u toku seksa i otkriveno je kako većina žena proizvodi zvukove u krevetu, ne čak samo onda dok doživljava orgazam. A 66 žena pak priznalo je kako se oglašavaju da ubrzaju partnerov orgazam. Njih 87 odsto reklo je da to čini jer se osećaju više seksi, tako stiču više samopouzdanja.

– Dok se ženski orgazmi najčešće postižu u toku predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca – zaključili su istraživači. Osim toga, žene svojim glasom žele da smanje i “dosadu u krevetu”. A da li se one oglašavaju samo zbog muškaraca?

– Ne postoji mnogo istraživanja na ovu temu, ali mediji nas bombarduiju da je samo bučan sek i dobar seks i da dovodi do orgazma – kaže znaučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana. Tako stenjanje postaje strategija glumljenja orgazma.

– Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako – kaže seksualni edukator Peti Brisben, koja savetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne da bi priklrile ono što žele da se što pre završi.

Lažno ili ne, žene nisu jedini organizmi koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da na primer ženke majmuna babuna imaju velik broj kopulacijskih glasanja. Ona postaju sve kompleksnija kako se približavaju ovulaciji, te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. I ženke makaki majmuna proizvode kratke i glasne zvuke koji su okidač orgazma mužjaka…

Vokalizacija u toku seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a danas su žene glasnije nego ikada pre. Osnažene su za to.

– Žene se uče da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, mogu učiniti i korak više i postati učiteljice svom muškarcu – kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam.

PODELI