Zašto se hemoroidi pojavljuju u trudnoći i tokom porođaja i koja je terapija?

2697

Splet hemoroidalnih vena u trudnoći moze biti uzrok neprijatnih problema. Hemoroidi se po lokalizaciji dele na spoljašnje i unutrašnje, a najčešći simptomi su: pečenje, svrab, bol, ispadanje, pražnjenje, krvarenje. Trudnoća i puerperijum (babinje) su predisponirajuci faktori za nastanak simptoma hemoroida i predstavlaju najčescu ano-rektalu bolest u tom stanju.Simptomi su obično srednje izrazeni i prolazni, a najčešće uključuju intermitentna (povremena) krvarenja i bol. Zavisno od stepena bola, kvalitet života može biti narušen, u blagom stepenu, pa sve do potpune nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Postoji nekoliko razloga. Pre svega, zbog rasta ploda (materice) dolazi do zastoja u venskom sistemu donjeg dela tela. Cirkulišući volumen krvi raste za 25-40 odsto, a često postoji i hronična konstipadja (zatvor). Trudovi i porođaj povećavaju pritisak na analne vene, a često postoji i genetska predispozicija.Treatman hemoroida tokom trudnoće zasniva se na olakšavanju simptoma, pre svega bola, promeni načina ishrane, olakšavanjem pražnjenja creva (bulk laksativi i prunemflebotonika, lekova koji smanjuju kapilamu fragilnost i poboijšavaju mokrocirkulaoju u venskoj insufidjendji (Phlebodia 600 mg).Kod mnogih žena, simptomi spontano prestaju ubrzo nakon porođaja. Ako ne prestanu, tretman je kao u opštoj populaciji (hirurški tretman, ligatura, skleroterapija…).

Terapija hemoroida u trudnoći
Studije pokazuju da su laksativi koji prave masu stolice (tzv. bulk laksativi) prva linija terapije u trudnoći, jer se dobro tolerišu i nemaju sistemsku apsorpciju. Stimulativni laksativi mogu biti od koristi, ali izazivaju dijareju i bol u stomaku, dok se Senna preperati koriste samo kratko vreme, jer mogu izazvati kontrakcije uterusa.Transilane je blag biljni zapreminski laksans (bulk laksa-tiv) namenjen regulisanju stolice i olašavanju defekacije. Nema agresivno dejstvo na sluznicu creva i ne izaziva grčeve, navikavanje, lenjost creva, te je pogodan za dugotrajnu primenu. Idealan za tretman problema hemoroida u trudnoći.

Autor: Dr Džikić
Izvor: drdzikic.co.rs

PODELI