Zašto se Family Vit preporučuje: Deci, ženama, muškarcima svih starosti

615

Family Vit je multivitaminski instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna. Family Vit je obogaćen kompleksom devet vitamina: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E.

Zašto su značajni vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E

VITAMIN C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin koji je rastvorljiv u vodi a čija hemijska struktura je najbliža glukozi. Većina životinja može sintetizovati sav vitamin C koji im je potreban iz glukoze i galaktoze, ali nama ljudima nedostaje enzim L-gulonolakton oksidaza, potreban za ovo pretvaranje. Vitamin C je ključan za pretvaranje aminokiseline prolin u hidroksiprolin tokom sinteze kolagena a takođe je uključen i u metabolizam hormona stresa i u regulaciju imunoloških reakcija. Prisustvo vitamina C u hrani povećava apsorpciju gvožđa u organizmu pretvarajući feri gvožđe u fero gvožđe.

Unutar EU, Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA) je odobrila zdravstvene tvrdnje da vitamin C doprinosi:

·        Normalnom funkcionisanju imunog sistema tokom i nakon intenzivne fizičke aktivnosti

·        Normalnoj formaciji kolagena za normalnu funkciju krvnih sudova, kostiju, hrskavice, desni, kože i zuba

·        Normlanom energetskom metabolizmu

·        Normalnom funkcionisanju nervnog sistema

·        Normalnim psihološkim funkcijama

·        Zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

·        Smanjenu umora i iscrpljenosti

·        Regeneraciji smanjene količine vitamina E usled apsorpcije gvožđa

Nedostatak Vitamina C može dovesti do skorbuta, bolesti koja se ogleda u slabijem zarastanju rana, smanjenoj sintezi vezivnog tkiva, krvarenjima, upalom desni I ispadanjem zuba, ubrzanim umaranjem, bolnim zglobovima, anemijom, depresijom. Brzina nastupanja bolesti zavisi od uskladištenog vitamina C, a može se javiti već nakon mesec dana nedovoljnog unosa. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.

VITAMIN B1

Vitamin B1 ili TIAMIN izuzetno je važan u metabolizmu ugljenih hidrata i aminokiselina. Nužan je za normalan rad nervnog sistema, a njegov nedostatak dovodi do bolesti beriberi koja se manifestuje poremećajima centralnog i perifernog nervnog sistema. Hrana bogata vitaminom B1 su razne žitarice, dok gotovo sva hrana kuvanjem gubi taj vitamin. Štetni učinci povećanog unosa nisu poznati, što ne isključuje oprez i pridržavanje unosa preporučenih dnevnih doza.

Dodatan unos vitamina B1 pokazao se korisnim kod pojave različitih neuroloških bolesti, oštećenja srca, gubitka pamćenja, intenzivnog mentalnog rada prilikom učenja i kod poremećaja ponašanja. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.

VITAMIN B2

Vitamin B2 ili RIBOFLAVIN je jedan od nužnih elemenata u temeljnim metaboličkim procesima svake ćelije. Deo je flavoproteina koji su odgovorni za biološke procese poput antioksidativnog delovanja i popravka DNK oštećenja. Odličan izvor vitamina B2 jesu sirevi i ostali mlečni proizvodi, mahunarke, lisnato povrće, gljive, bademi, paradajz. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.Povećano izlaganje suncu uništava riboflavin, a prerada hrane kuvanjem ga ne uništava. Štetni učinci povećanog unosa ovog vitamina nisu poznati, što ne isključuje potreban oprez i pridržavanje unosa preporučenih dnevnih doza. Deficijencije vitamina B2 mogu se pojaviti kod nedovoljnog unosa ili prevelike sekrecije putem urina. Simptomi koji mogu ukazati na mogući nedostatak vitamina B2 su ispucale i crvene usne, posebno u uglovima usana, ulceracije usne šupljine, bolno grlo, oči osetljive na svetlo s popratnim svrabom, anemija, suva i ispucala koža i opadanje kose. Može se javiti kod osoba koje uzimaju oralne contraceptive pilule, starijih, obolelih od dijabetesa i hroničnih bolesti srca.

VITAMIN B3

Vitamin B3 ili NIACIN, VITAMIN PP prisutan je u dva oblika, kao vitameri niacin I nikotinamid. Oba vitamera imaju istu biološku aktivnost pri čemu oba učestvuju u izgradnji NAD-a, NADH, NADP-a i NADPH. Spomenuti molekuli imaju istu biološku aktivnost i značajnu ulogu u svakoj živoj ćeliji. Za razliku od niacina, nikotinska kiselina ne uzrokuje pojavu crvenila (najčešće lica) i ne utiče na metabolizam holesterola. Niacin učestvuje u popravci DNK oštećenja i u sintezi steroidnih hormona iz nadbubrežne žlezde. Pored spomenutog, niacin ima pozitivne učinke kod ateroskleroze budući da snižava ukupni holesterol, trigliceride, LDL kolesterol, a HDL povećava.

Nedostatak vitamina B3, Iako se retko javlja u razvijenim zemljama, može se javiti kod hroničnog alkoholizma. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.

VITAMIN B5

Vitamin B5 ili PANTOTENSKA KISELINA često je prisutan u brojnim preparatima za negu kože i kose, ali u obliku pantotenola, odnosno provitamina B5. Sastavni je element koenzima A što ga čini vrlo važnim u brojnim biološkim funkcijama. U brojnim multivitaminskim proizvodima nalazi se u stabilnijem obliku pantotenola I kalcijum pantotenata. Pojedine studije ističu pozitivan učinak kod reumatoidnog artritisa. Zbog značajnog učinka na obnavljanje kože, posebno kod dijabetičkih ulceracija, čest je sastojak brojnih dermatoloških preparata s posebnom namenom.

neželjeni štetni učinci većih doza od preporučenih, što ne znači da isti nisu mogući niti ne isključuje važnost pridržavanja definisanih dnevnih potreba. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.

VITAMIN B6

Vitamin B6 poznat je u obliku tri glavne forme: piridoksin, piridoksal i piridoksamin. Neophodan je za razvoj ćelija, adekvatan rad velikog broja enzima, za sintezu hemoglobina u eritrocitima i pravilan rad imunog i nervnog sistema. Budući da je odgovoran za prenos kiseonika putem hemoglobina, njegov nedostatak može ukazati na anemiju, sličnu onoj uzrokovanoj nedostatkom gvožđa. Učestvuje u održavanju normalne funkcije timusa, limfnih čvorova i slezine čime omogućuje razvoj belih krvnih zrnaca odgovornih za obrambene funkcije našeg organizma.

Nedostatak vitamina B6 je retka pojava. Nedostatak vitamina B6, uključujući takođe folnu kiselinu i vitamin B12, povećava visinu homocisteina, molekuli koji povećavaju rizik koronarnih bolesti zbog podsticanja ateroskleroznih promena krvnih sudova. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.

VITAMIN B9

Vitamin B9 ili FOLAT, ili FOLNA KISELINA, izuzetno je važan u formiranju novih ćelija (razvoj fetusa, deteta), DNK, RNK, eritrocita itd.Važan je u održavanju nivoa homocisteina. Bogat izvor folata su lisnato povrće, agrumi i žitarice. Trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću savetuje se dodatan unos folne kiseline budući da omogućava pravilan razvoj centralnog nervnog sistema ploda. Dodatni unos preporučuje se takođe kod oštećenja jetre, dijalize bubrega,anemije, i konzumiranja većih količina alkohola.

Folna kiselina može zamaskirati simptome nedostatka vitamina B12 stoga je posebna pažnja potrebna kod ljudi starijih od 50 godina kod kojih je nedostatak vitamina B12 česta pojava. Folna kiselina će popraviti stanje anemije, ali ako se ne nadoknadi nedostatak vitamina B12 može doći do ozbiljnih oštećenja nervnog sistema. Upravo iz ovog razloga poželjno je uzimati suplemente koji sadrže oba vitamina. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.

VITAMIN B12

Vitamin B12 ili CIJANOKOBALAMIN, prisutan je u hrani u nekoliko formi vitamera (cijanokobalamin, hidroksokobalamin, metilkobalamin i adenosilkobalamin). Svi oblici sadrže kobalt pa su poznati kao „kobalamini“. Vitamin B12 učestvuje u sintezi eritrocita, nukleinskih kiselina pa je uključen u razne neurološke funkcije. Njegova apsorpcija iz hrane zavisi od kiselog želudačanog soka, delovanju protease, kao i od aktivnosti intrinzičkog faktora. Vitamin B12 je prisutan u hrani poput mesa, ribe, jaja,sireva i ostalih mlečnih proizvoda dok ga u hrani biljnog porekla uglavnom nema.

Nedostatak vitamina B12 česta je pojava kod osoba starijih od 50 godina (slabije delovanje želudačne kiseline), poremećaja probavnog sistema (celijakija, Crohnova bolest), vegetarijanaca (budući da je vitamin B12 uglavnom prisutan u hrani životinjskog porekla) kod osoba nakon operativnog zahvata gastrointestinalnog sistema. Simptomi nedostatak vitamina B12 su: anemija, demencija, slabost, konstipacija, gubitak apetita, upale usne šupljine, slabo pamćenje, nedostatak osećaja u nogama i rukama…. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima.

VITAMIN E

Vitamin E je moćan antioksidans koji Vam pomaže da izgledate besprekorno, poboljšava Vaš imuni sistem i usporava starenje. To je esencijalni vitamin za telo, koji pomaže neurološke funkcije i poboljšava druge metaboličke aktivnosti. Postoji mnogo razloga zbog kojih Vam je neophodan ovaj vitamin. Njegova glavna funkcija je da zaštiti Vaše ćelije od negativnih efekata slobodnih radikala, odnosno, molekula koji se stvaraju kada telo oksidizuje hranu ili kada su ćelije izložene štetnim supstancama kao što je radijacija ili duvanski dim. Bez vitamina E, ovi radikali postaju predispozicioni faktori za bolesti kao što je kancer ili bolesti srca. Nedostatak konzumiranja dovoljne količine ovog vitamina dovodi do: Lošeg vida, uzrokovan štetom koju slobodni radikali vrše na očne ćelije; Mišićnih problema kao što su gubitak i slabljenje usled degeneracije mišića i plazma membrane, koji su od suštinskog značaja za netaknute i jake mišiće; Loše ravnoteže uzrokovane neurološkim komplikacijama. Kada dođe do degeneracije nerava, možda ćete doživeti gubitak ravnoteže, lošu koordinaciju i kognitivne poteškoće; Hemolitičke anemije kao rezultat oštećenosti crvenih krvnih zrnaca u Vašem telu; Gubitka kose i problema sa kožom.Ostali simptomi uključuju probleme sa varenjem i mušku neplodnost. Za piće Vam se preporučuje Family Vit, multivitaminski ( Vitamini: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E) instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna, koji Vas očekuje u apotekama i marketima. Bogati izvori vitamina E su razne klice, orasi, biljna ulja i zeleno lisnato povrće.

Family Vit  multivitaminski instant napitak sa prirodnim bojama i prirodnim aromama pomorandže i limuna je osmišljen kao dnevna doza  od 9 vitamina za sve uzraste. Dostupan je u skoro svim marketima i bolje snabdevenim  apotekama.  

PODELI