Zašto nam se znoje dlanovi –  Kako se rešiti ove “muke”?

292

Imate razgovor za posao, kolokvijum/ispit ili možda treba da izađete na sastanak sa potencijalnim partnerom, a dlanovi su vam mokri od nervoze? Obrišete ih, ali znojenje se nastavlja do te mere da vas je nekad sramota zbog toga…

Niste jedini – mnogima od nas se znoje dlanovi zbog nervoze. Eksperti kažu da je to savršeno normalan odgovor na stresnu situaciju. Ali, šta kaže nauka o ovom fenomenu i šta možete da preduzmete kada vam se znoje ruke zbog nervoze?

Krenimo redom – zašto se dlanovi znoje od nervoze

Primarna svrha znojenja je da spusti temperaturu tela, što je i razlog zašto se toliko znojite dok trčite, a telo isto reaguje i kada ste u stresnoj situaciji, objašnjava dr Darija Long Gilespi.

“S obzirom na to da vaš mozak ne može da napravi razliku između uzroka stresa, odnosno trčanja i držanja prezentacije pred šefom, na primer, on reaguje na isti način i uzrokuje znojenje”, dodaje ona.

Dermatolog Marlien Pol-Rodrigez primećuje da znojenje može da se javi usled stimulacije simpatetičkog nervnog sistema, kao odgovora na akutni stres, koji nam pomaže da funkcionišemo kada psihološki osećamo da smo izloženi nekoj pretnji, opasnosti…

Ali, zašto se znoje baš dlanovi? Reč je o evoluciji. Znoj se više koncentriše na dlanovima zato što “malo vlage pojačava stisak”, kaže Pol-Rodrigez.

Znoj se pojavljuje na određenim mestima, a dlanovi su jedan od delova tela gde se znoj češće javlja. “Kada ste u stresnoj situaciji ili ste nervozni, znoj se najčešće manifestuje lepljivim rukama jer se na dlanovima nalazi više znojnih žlezda, kao i na stopalima, licu, ispod pazuha”, ističe ona.

Šta uzrokuje znojenje dlanova

Pol-Rodrigez kaže da su znojavi dlanovi emocionalni odgovor do kojeg dolazi usled osećanja straha ili anksioznosti.

“Znojenje kontroliše hipotalamus u mozgu, tako da hipotalamus procesuira taj signal emocija i prevodi ga u pojačano znojenje”.

Bilo koja situacija može da bude uzrok znojenja dlanova: govor u javnosti, prvi sastanak, napet društveni događaj, iznenadan trenutak panike, poput onoga kada shvatite da ste zaboravili na neki važan rok na poslu, recimo.

Kardiolog dr Adam Splejver ističe da i začinjena hrana, kao i pušenje i konzumacija kafe mogu da doprinesu znojenju dlanova.

Kako da se rešite ove “muke”

Gotovo nikad ne znate unapred kada će dlanovi početi nekontrolisano da vam se znoje.

“Emocionalni stres, koji je najčešći uzrok znojenja dlanova, teško je kontrolisati. Pravi je izazov rešiti se znojenja dlanova, ali to se može prevazići”, kaže dr Timoti Majns.

Evo nekoliko njegovih saveta kako da prevaziđete znojenje dlanova: 

Ako znate da vas očekuje naročito stresan dan, vežbajte duboko disanje. “Zvuči jednostavno, ali samo nekoliko dubokih udaha i zadržavanja daha na nekoliko sekundi, zatim oslobađanja tog vazduha, može da vam skrene misli sa onoga što vas muči”.

Pokušajte da na dlanove nanesete malo antiperspiranta tokom noći. Noć je najbolje vreme da to uradite, kako bi koža upila sastojke i blokirala znojne žlezde.

Ponesite sa sobom malo sode bikarbone i nanesite na dlanove pre nego što se izložite stresnoj situaciji. “To će upiti vlagu”, kaže Majns.

Izvor: najstudent.com

PODELI