Zašto je morska voda i klima zdrava- Šta poneti ako letujete sa bebom!

4392

Grci i Rimljani gradili su termalne banje na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid u petom veku pre Hrista, napisao je da “more leči sve ljudske boljke”.Francuski naučnik Rene Kvinton posvetio je život proučavanju morske vode i tako je, 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Objavio je “Morska voda, organski medij”, u kojoj govori o hemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode. Morska voda ima identičnu pH vrednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u tačnim razmerama koje su potrebne ljudskom organizmu.

Morska voda sadrži sve elemente važne za naš život natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. Još je u davna vremena Hipokrat proučavao povoljan uticaj morske vode  na zdravlje. Posmatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara, shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcija i obnavlja ćelije. Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma, ublažava artritis i bolove u leđima, blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija.

Sunčanje ne donosi samo lep ten, nego nas snabdeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

Morski vetar, ali i Sunce, aromatično rastinje uz obalu i prisutnost eteričnih ulja i minerala je razlog zašto morska klima ima povoljan uticaj na naše zdravlje. Ako se nadišete morkog vazduha, uveče ćete bolje spavati, jer je morski vazduh pun negativnih jona vodonika. Morska klima pomaže kod svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput napetosti i stresa, sprečava i leči bolesti srca i krvnih sudova, čisti i hidrira kožu.

Odlazak na more definitivno je lekovito, potvrđuje to i moderna nauka. ako dnevno provedete uz more samo 15 do 30 minuta možete znatno da unapredite sopstveno zdravlje.

Šta poneti ako letujete sa bebom: Spisak stvari koje su vam neophodne!

Ukoliko planirate letovanje sa bebom onda ste sigurno svesni da je tajna uspešnog odmora u dobroj pripremi, kako za put tako i za boravak.

Bebe imaju svoj režim i kako se planirano letovanje ne bi pretvorilo u mučenje, u saradnji sa iskusnim mamama smo pripremili par korisnih saveta za roditelje šta da očekuju I šta da ponesu sa sobom.

Od garderobe ponesite što više tankih stvari (bermudice, benkice, majice kratkih i dugiih rukava isl.) kako ne biste morali da presvlačite bebu svakog časa ako se umrlja. Gledajte da sva garderoba bude od pamuka kako bi bebina koža mogla da diše. Takođe ponesite garderobu koju možete slojevito oblačiti I svlačiti sa bebe u zavisnosti od temperature i vremenskih prilika.

Od obuće poneti, sandalice za plažu, patikice i cipelice ali voditi računa da bebina noga može da diše i da joj ne bude prevruće u obući. Preporuka pedijatara je da zbog pravilnog razvoja dečijeg stopala što više treba puštati dete da hoda boso a pesak i šljunak su idealna prilika za to.

Obavezno poneti jedan ili više kačketa ili kapica kako bi zaštitli glavu od sunčanice, kupaći kostim (mada I nije potreban) i portikle.

Hrana za bebu!
U zavisnosti od uzrasta poneti dovoljnu količine mleka, kašica kako bi bebi obezbedili dnvevne doze ishrane u toku letovanja. Svakako da možete poneti I blender kako bi bebi od sveže pripremljenog povrća, voća i mesa sami spravljali kašice. Takođe pripremiti posude za hranjenje sa priborom, dve bočice (za mleko i vodu/sokove).

Od preteće opreme svakako poneti letnja kolica na rasklapanje, stolicu za hranjenje ili laganu ljulalicu za poneti, pakete pelena u dovoljnoj količini za ceo period letovanja u zavisnosti od uzrasta, zaštite za utičnice, zaštitnu kremu i rasklapajući krevetić-kolevku-ogradicu ukoliko beba spava sama. Nemojte zaboraviti vlažne maramice, sredstvo za dezinfekciju i torbu koju ćete imati uvek uza sebe i u kojoj će stajati, osnovne stvarčice za uz put, cucla, voda, užina, voćkica i sl.

Nemojte zaboraviti omiljeno ćebence, cuclu, omiljenu plišanu igračku i ostale igračke u dovoljnom broju kao i knjige. Ponesite i dovoljnu količinu plastičnih kesa u koju možete pakovati bebi hranu I odlagati iskorišćene pelene. Obavezno ponesite sredstvo protiv komaraca za bebe i neko od „baby-friendly“ električnih rasterivača komaraca.

Kako bi bili spremni za sve “nedaj bože” situacije pripremite i osnovni paket medicinskih sredstava koji vam mogu biti pri ruci. Takođe uvek pri ruci imati i polisu putnog osiguranja.

Kofer/e u koji ćete pakovati stvari za bebu izvadite par dana pre puta i lagano počnite sa pakovanjem prema spisku. Ostavite ih otvorenima kako bi vam stvari bile lako dostupne i par puta prođite kroz spisak jer se može desiti da je nešto propušteno ili vam padne na pamet nešto što bi bilo praktično za poneti.

Ukoliko putujete kolima dobro ustanovite plan puta do odredišta i pokušajte da odredite mesta na kojima ćete praviti pauze prema bebinom režimu. Obavezno odvojte dovoljnu količinu, hrane, pelena, presvlake, igračkica i vode koja će vam služiti za uz put i neka vam se ta količina nalazi uvek pri ruci.

Ako putujete avionom ili autobusom pripremite ručni prtljag tako da imate dovoljno svih navedenih potrebština za bebu u toku trajanja leta.

I na kraju, nemojte da zaboravite da ste i vi pošli na odmor I da pored bebirona treba sebi da posvetite vreme i pažnju. Zato se dobro pripremite unapred i imaćete vremena da razmišljate I o sebi. Uživajte u vašem odmoru sa decom!

ordinacija.tv   Foto: shutterstock Izvor: odmorsadecom.com

PODELI