ZAŠTO ČLANOVI PLEMENA TSIMANE IMAJU NAJZDRAVIJA SRCA NA SVETU?

392

Rezultati nove studije,objavljene u časopisu Lanset otkrivaju da najzdravija srca na svetu imaju članovi plemena Tsimane. Oni žive u području oko reke Manići u bolivijskim nizijama Amazonije, a njihov stil života je sličan životu predaka koji su tu živeli pre nekoliko hiljada godina.
U toku istraživanja je ispitano stotine muškaraca i žena iz naroda Tsimane i otkriveno je da skoro 9 od 10 ima čiste arterije bez rizika od srčanih oboljenja. Naučnici su prilično iznenađeni otkrićem da skoro nijedan član tog naroda nema zapušene arterije, čak ni u dubokoj starosti.
Naučnici su zaključili da skoro dve trećine ljudi naroda Tsimane starosti preko 75 godina uopšte nema rizik, a samo 8 procenta ima umereni rizik od srčanih oboljenja.
Tsimane su toliko zdravi da ni sa 75 godina nemaju naslage kalcijuma u koronarnim arterijama. Poređenja radi, četvrtina Amerikanca starih 45 godina u koronarnim arterijama imaju naslage kalcijuma, dok čak 80 odsto Amerikanaca starih 75 godina ima naslage kalcijuma.
U čemu je tajna? Naravno, u ishrani i sveukupnom načinu života. Iako ne možemo da živimo poput lovaca sakupljača, neke stvari bismo mogli da naučimo od njih.
Ishrana
Njihova ishrana se bazira na konzumiranju divljih svinja, tapira i vodenih svinja (17 odsto ishrane), pirane i soma (7 odsto njihove ishrane), dok ostatak čine pirinač, kukuruz, manioka i banane, kao i sve vrste voća i orašastih plodova koje mogu da pronađu.
Ako njihovu ishranu pogledamo kroz unos kalorija, primetićemo da 72 odsto kalorija unose kroz ugljene hidrate, 14 odsto kroz masti, a 14 odsto kroz proteine.
Stil života
Članovi plemena Tsimane su fizički izuzetno aktivni. Dnevno u proseku naprave od 15.000 do 17.000 koraka (muškarci 17.000, žene 16.000, a stariji od 60 godina više od 15.000). Dane provode u lovu, pecanju, poljoprivredi, skupljanju voća i orašastih plodova.
Muškarci provode u proseku 6 do 7 sati, a žene 4 do 7 sati u fizičkim aktivnostima. Naučnici smatraju da su upravo aktivan način života i ishrana ključni razlozi za dobro zdravlje, čak i u starosti.
Tsimane takođe mnogo manje puše, ali imaju više infekcija koje mogu potencijalno da povećaju rizik od srčanih oboljenja izazivajući upalu u celom telu. Jedna od ideja jeste da bi crevni paraziti, koji ublažavaju reakcije imunog sistema, mogle da budu učestalije i da pomognu u zaštiti srca.
Savete koje možemo da primenimo
Budući da je fizička aktivnost veoma bitna, Majkl Gurven sa Univerziteta u Santa Barbari savetuje da idemo biciklom na posao,da koristimo stepenice umesto lifta i da ako je moguće za kompjuterom radimo stojeći ili hodajući.
„Ovo je izvrsna studija s unikatnim rezultatima. Činjenica da Tsimane 72 odsto energije dobijaju iz ugljenih hidrata kosi se skorijim sugestijama da su ugljeni hidrati nezdravi“, objasnio je kardiolog Gevin Sederkok sa Univerziteta u Eseksu.
„Njihov stil života sugeriše da ishrana s niskim sadržajem zasićenih masti i visokim sadržajem neobrađenih ugljenih hidrata bogatih vlaknima, zajedno sa mesom i ribom, nepušenjem i aktivnošću tokom dana može da pomogne i spreči oštećenje u arterijama u srcu“, kaže profefsor Hillard Kaplan sa Univerziteta u Meksiku.

PODELI