Zasto baš Manuka med

Manuka med , je prema mnogim misljenjima, najzdravija vrsta meda .                               On potiče sa Novog Zelanda i ima status leka kod domorodaca.

Zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka svijeta te zbog svoje specifične ostrvske biogeografije, Novi Zeland ima izrazito bogatu floru i faunu.  Tom fantastičnom podnevlju pripada i Manuka drvo. Manuka je zimzeleno drvo i raste na širim područjima Novog Zelanda i delova Australije.  Cveta leti, a intenzivan miris koji daju njegovi lepi,
crveno-roze cvetovi, izuzetno je medonostan.
Ovaj med je poznat posebno po svom izuzetnom antibakterijskom svojstvu.
koja nisu prisutna ni u jednom drugom medu.

Par faktora doprinosi ovakvom efektu ovog meda je visoka koncentracija prirodnih medicinskih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo specifičnih terapeutskih jedinjenja iz cveća manuke.

Kada se postavi na ranu, efikasno leči infekcije i koristi se kada antibiotici ne pomažu. Takođe pomaže kod operkotina, umiruje bol i poboljšava oporavak rana, a dobar  je i protiv čireva.

Može biti od pomoći i kod sledećih problema: ekcem, dermatitis, akni, gljivične infekcije, zapaljenja, astma, alergije, osipi i čirevi, anemije, digestivnih  problema.

Ne pravi se svaki manuka med na isti način. Zavisno od godišnjeg doba i
porekla, aktivne supstance u njemu se razlikuju.

Manuka med može se koristiti kao dodatak uz medicinsku, i od strane lekara propisanu terapiju ali i pri lečenju raznih vrsta bakterijskih infekcija.
Kao i ostali medovi ima blagotvoran i snažan uticaj na problem disajnih
puteva kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, upala sinusa.

Poslednji tekstovi