Vrba Iva za, nesanicu, nervne slabosti, giht, reumu

436

Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo 1 pola. Muški cvetovi su jajastog oblika sa prašnicima žute boje, dok su ženski cvetovi vitki i valjkasti, sivo zelene boje. Cvetovi nazvani cice-mace pojavljuju se pre listanja. Listovi bele vrbe nalaze se na kratkoj peteljci, dugački su, šiljasti, sitno nazubljeni i sa obe strane obrasli srebrno sivim dlakama. Krhka vrba ima gole listove bez dlaka. Najviše listova ima vrba iva. Kora je debla zelenkasta i dugo vremena glatka.

 Stanište: Javlja se na vlažnim staništima uz obale reka i jezera. Raste oko bara i jezera, oko ribnjaka, uzduž reka i potoka, uz rubove šuma, a ljudi je sade na medjama livada i pašnjaka.

Lekoviti delovi biljke: U proleće se sa tanjih grana guli kora te režu mladice s mladim listovima. Od davnine se smatra kora vrbe vrlo lekovitom, a u narodnoj medicini se upotrebljavaju i listovi. Osim kore koriste se i mladice sa pupoljcima na vrhu.

Lekovito delovanje: Već su Hipokrat i Plinije upotrebljavali vrbinu koru kao lek protiv groznice. Medicina je dugo priznavala iskustva s tom lekovitom biljkom i tek je hemijska izrada njenih lekovitih supstanci uticala na brisanje iz spiska lekova koji su u Nemačkoj bili u službenoj upotrebi. Vrbina kora u prvom redu snižava groznicu i steže, a dokazano je i lekovito delovanje u pospešenju izlučivanja znoja i mokraće, kao I u umirenju bolova. Prema tome se može primeniti sa najboljim uspehom kod grozničavih oboljenja s bolovima ili bez bolova, kod krvarenja, krvavog kašlja, krvi u pljuvački i kod krvarenja pluća i bubrega.

 Antioksidativno delovanje: Delovanje na izlučivanje mokraće uzrokuje povišeno izlučivanje mokraćne kiseline pa to vrlo povoljno utiče na oboljenja od gihta i upale zglobova (artritis). Istovremeno delovanje na izlučivanje znoja povisuje i izlučivanje iz tela otrovnih materija. Čaj od vrbine kore vrlo se preporučuje kod reumatizma, naročito kod reumatizma zglobova i kod svih pojava gihta. S obzirom da uništava klice i da istovremeno umiruje bolove, Vrbina kora ima vrlo povoljan učinak kod svih kataralnih stanja želuca i creva, pa se leče prolivi i crevni grčevi, prekomerna sluz želuca i creva, a uništavanjem klica dolazi do bakterijskog rastvaranja, koje iz želuca i creva odvodi otrovne materije pa u celom telu nastaje ravnoteža sokova. Uvarak od vrbine kore služi za spoljnu upotrebu kod lečenja rana, čireva i osipa, a vrlo je dobro sredstvo za ispiranje grla kod upale zubnog mesa i upale krajnika. Kod znojenja nogu pomoći će redovne kupke od uvarka vrbine kore. Vlažni i topli oblozi vrlo se preporučuju kod upaljenih nervnih ganglija, neuralgije trigeminusa i kod otvorenih gangrenoznih čireva. Naučne studije su ukazale na antioksidativno delovanje vrbe Ive u čaju njena cveta koje je skoro dva puta veće nego kod drugih antioksidanata (selen i vitamina E). Zbog svog jakog antioksidativnog delovanja, čaj od cveta vrbe iva može se koristiti sa poverenjem za lečenje karcinoma prostate i materice.

Za spoljnu upotrebu čaj od vrbove kore koristi se za ispiranje grla kod upale krajnika i zubnog mesa te za ispiranje i obloge u lečenju rana, čireva i kožnih osipa.

Primena u narodnoj medicini: ekstrakt od vrbinih cvetova ( “mace”) upotrebljavao se ranije u narodnoj medicini sa uspehom protiv seksualne iritacije, nesanice i nervne slabosti . Kod bolova u uhu nakapa se sveži sok vrbinih listova na komadić vate i stavi u uho. Pepeo od vrbine kore posipa se na teško zaceljive rane. Uvarcima od vrbine kore dodaju se u većim količinama vodi za kupke te se preporučuje kao lekovita kupka kod gihta i reume.

Recepti: Za pripremu čaja od vrbine kore uzima se 1 vrhom puna kašičica isitnjene kore te se kroz 2 do 3 sata stavi na kvašenje u 2 šoljice hladne vode, zatim se jednom kratko prokuva.

Tokom dana piju se 2 šoljice u gutljajima i bez šećera.

 Čajne mešavine:

čaj protiv groznice – meša se u jednakim delovima Vrbina kora s korenom srcanika; od te se mešavine uzima 1 kašičica za 1 šoljicu čajnog oparka koji se ostavi najmanje 5 minuta stajati, a piju se po potrebi 1 do 2 šoljice.

 Čaj za reumu i giht: Vrbina kora meša se u jednakim delovima sa listovima breze, od čega se uzima 1 kašičica za 1 šoljicu čajnog oparka, ostavi se 5 minuta pokriveno, a piju se prema potrebi 2 do 3 šoljice dnevno. Taj čaj može se zasladiti medom.

Otvorene i teško zacjeljive rane posipaju se mešavinom jednakih delova vrbine kore u prahu i drvenog uglja (Carbo ligni). Rane treba ispirati i posipati svakog dana.

Naročito čaj od kore vrbe bele treba uzimati u strogo doziranim količinama i sa savetima iskusnih travara i lekara, jer se prekomernim dozama znaju izazvati kontraindikacije u obliku proliva, povišene temperature i lupanja srca.

 Setva – sadnja: Uslovi gajenja: Razmnožava se jednostavno, u martu (3 mesec)

Izvor: koval.hr

PODELI