NaslovnaPsihologijaOpšta psihologijaVladeta Jerotić: Ovako se sve bolesti sprečavaju - Od gripa do raka!

Vladeta Jerotić: Ovako se sve bolesti sprečavaju – Od gripa do raka!

Vladeta Jerotić o psihosomatskim bolestima govorio je vrlo jasno i razumljivo, pa i o tome kako ih iskoreniti u potpunosti.

Dr Vladeta Jerotić je jedan od prvih stručnjaka koji je radio na razvoju psihoterapije u našoj zemlji i tome je posvetio gotovo čitav život. Tako je ovaj vrsni neuropsihijatar smatrao da pojačana izloženost stresu najviše uzrokuje psihosomatska oboljenja. Njihovom nastanku umnogome doprinose i potisnuta osećanja, kao i neadekvatna nega duhovnog i mentalnog zdravlja.

– Od gripa do raka – sve su bolesti psihosomatske- govorio je akademik, filozof i književnik Vladeta Jerotić.

Psihosomatske bolesti su somatske (telesne) bolesti čiji je nastanak i tok pod bitnim uticajem psihičkih faktora. Često se zato kaže da su to bolesti koje uključuju i duh i telo. Negativno utiču na organe, njihovo funkcionisanje i izazivaju nezdrave promene na njima.

Iako se termin „psihosomatski“ pojavljuje tek u XIX veku, razmišljanje o udelu psihičkih faktora u nastanku i lečenju telesnih oboljenja staro je koliko i najstarije civilizacije. Sokrat je smatrao da se telo ne može izlečiti, ako se ne leči duša, a Hipokrat da se ne može lečiti bolest ako se ne leči bolesnik.

Kako su stari narodi prepoznavali psihosomatiku i koliko je zastupljena Jerotić je slikovito objasnio.

– Čir u stomaku je nekada naš narod naš zvao “grizlica”. Oni su bili bolji psihosomatičari nego lekari, jer je narod davno nazvao čir u stomaku grizlica, što znači “grizeš samoga sebe”.

Opšte je poznato da je glavni okidaš za pojavu čira u stomaku upravu stres. Pre nekoliko decenija otkrili su da okidač za čir može da bude i Helikobakterija, ali profesor pokazuje da je i ona povezana sa psihosomatskim oboljenjem.

– Helikobakterija se izleči antibioticima, ali nakon nekog vremena se vraća i ponovo nastaje čir. Ako se stalno sekiramo zbog nečega, prelazimo granicu u stresu, oštećujemo telo i onda nastaju bolesti- jasno je istakao doktor.

Vladeta Jerotić je, takođe, objasnio da su hipertenzija i infrakt isto psihosomatske bolesti. Tako se hipertenzija, kao posledica pojačanog stresa, sve češće javlja u kos osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za visok pritisak, a infrakt ranije nije bio toliko rasprostranjena bolest.

Rizik od psihosomatskih oboljenja i dalje raste, jer je vreme sve izazovnije i stresnije. Međutim, Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako neko uspe da odane godinama zdrav.

– Zato što je psihički zdrav. Psihičko zdravlje je relativno jedinstvo tela, duše i duha – zaključio je.

direktno.rs

Poslednji tekstovi