Posebno važan za žene u trudnoći – Vitamin B6

1586

Vitamin B6

Vitamin B6 reguliše metabolizam proteina u nervnim tkivima, jetri i koži, deluje kao diuretik, učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, doprinosi prevenciji raznih nervnih i kožnih poremećaja, ublažava noćne grčeve i neke oblike neuritisa, smanjuje mučninu i usporava starenje. Ovaj vitamin je posebno važan za žene u trudnoći jer oblažava mučninu, a takođe olakšava predmestrualne tegobe. Najvažnija uloga ovog vitamina je učešće u razvoju imunološkog sistema.

Najveći izvori vitamina B6 su pivski kvasac, hleb, žitarice (soja, kukuruz, integralni pirinač, ovas, puna zrna žita, pšenične mekinje i klice), mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće, krompir, banane, kikiriki, bademi, orasi, suve šljive, suvo grožđe, dinja, avokado.

Vitamin B6 -piridoksin je kristalno jedinjenje rastvorljivo u vodi i alkoholima, otporno na fizička i hemijska sredstva, ali ne i na ultraljubičaste zrake i oksidaciju. U organizam se unosi u obliku provitamina, a u jetri prelazi u aktivni oblik, koji učestvuje u metabolizmu aminokiselina, masti i ugljenih hidrata. S obzirom na to da je rastvorljiv u vodi, u organizmu ne postoje zalihe vitamina B6. Njegovo prisustvo neophodno je u organizmu za proizvodnju antitela i čelija crvenih krvnih zrnaca, ali i potpunog apsorbovanja vitamina B12.

Nedostatak vitamina B6 javlja se usred nepravilne ishrane, kod alkoholičara, u trudnoći i korišćenjem određenih lekova, a ispoljava se u obliku stresa, dermatitisa, grčeva…Manjak ovog vitamina može izazvati anemiju, nervne poremećaje, seboreični dermatitis, umor i nervoza.

PODELI