Vidac za očne bolesti, zapalenja sinusa, želuca,creva, prostate, prečava gubitak pamćenja

4712

Za vidanje očiju poklonici tradicionalne medicine preporučuju vidac (Euphrasia officinalis), biljku koju zbog potvrđene delotvornosti zovu i vidova trava, vidovčica, vidica… Pisani zapisi o lekovitosti datiraju još iz 15 veka. Vidac pomaže u lečenju konjuktivitisa, bistri rožnjaču i poboljšava vid, reguliše očni pritisak, uklanja čmičak. Zaustavlja i suzenje očiju izazvano polenskom groznicom ili kijavicom, a narodni vidari tvrde i da uklanja simptome glaukoma.

Istovremeno, deluje i na bolesti disajnih organa, a pre svega na promuklost, grip, prehladu, zapaljene sinuse, zapušenost nozdrva, rinitis. Pomaže i kod bolesti želuca i creva, prostate, glave, uva. Vidovčica je i odlično sredstvo za jačanje intelektualnih sposobnosti i prevenciju gubitka pamćenja.

Najdelotvorniji je u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, ali s obzirom na to da sadrži toksične supstance, u primeni vidove trave treba biti oprezan. Ne preporučuje se osobama koje imaju zdravstvenih problema sa žuči, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i sa bolestima jetre. Žene za vreme trudnoće i dojenja takođe ne bi smele da koriste ovu biljku.

Zanimljivo je da je vidac poluparazitska biljka poput imele, koja se svojim usisnim korenjem pričvršćuje za biljku u neposrednoj blizini, i na taj način crpi njene minerale i druge hranljive sastojke.

ULjE ZA LICE

Sitno seckanom vidovom travom napuniti dve trećine staklene tegle, a zatim preliti da čaj ogrezne. Teglu dobro zatvoriti i držati na suncu ili toplom mestu šest nedelja uz svakodnevno mućkanje. Na kraju procediti i sadržaj čuvati u tamnim staklenim flašicama. Svako veče sa ovako spremljenim uljem čistiti lice, vrat i dekolte. Njegova delotvorno dejstvo na kožu ubrzo će se ispoljiti.

NAPRAVITE EFIKASNE MEŠAVINE

Za jačanje očne jabučice – Mešavina od dve supene kašike lista vidca i ruzmarina i po dve kašike cvetova divizme i različka, sipa se u staklenu flašu ili teglu, a zatim prelije sa 6 decilitara maslinovog ulja. Posuda se dobro zatvori i drži na suncu ili toplom mestu 30 dana uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga se procedi, a onda tri puta na dan, po jedna kap ulja stavlja na kapke i lagano masira. Uz ovaj tretman, pre spavanja obavezno isprati oči blagim čajem od kamilice.

Peckanje u očima – Pomešati dve kašike lista i cveta vidca sa kašikom žalfije, pa sve preliti sa 3 decilitra ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Sadržaj zatim procediti, a dobijenim čajem dva do tri puta dnevno ispirati oči. Uveče, vidac čaj treba držati kao oblogu na očima pola sata.

Upala kapaka – Pomešati dve kašike cveta i lista vidca sa kašikom nane, pa sve preliti sa 4 decilitra ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata, procediti i ispirati očne kapke više puta dnevno.

Krmelji – Pomešati kašiku cveta i lista vidca, isto toliko hajdučice, kao i kašiku cveta kamilice. Sve preliti sa 6 decilitara ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i koristiti za čišćenje očiju vatom, više puta dnevno. Uz to, uveče i ujutru stavljati čajne obloge u trajanju od po 20 minuta.

Protiv kijavice – Preliti kašičicu vidove trave sa 2,5 decilitra vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta. Zatim procediti i u čaj dodati pola kašičice soli. Ovako dobijeni preparat lagano ušmrkivati dva do tri puta dnevno, uvek sa sveže pripremljenim čajem.

Izvor: novosti.rs

PODELI