Vežbanjem leđnih i stomačnih mišica do zdrave kičme

2169

Sedenje u školi, na poslu, ispred TV ekrana i računara, u prevozu, čak i na izletu, uzrokuje bolove u leđima i probleme sa kičmom. Od savremenog načina života ne možemo da pobegnemo, ali možemo da mislimo o preventivi i ojačamo mišiće koji nam podržavaju „stub tela”.

Zdravlje kičme je u direktnoj relaciji sa snagom leđnih i stomačnih mišića, koji nose veći deo težine gornje polovine tela. Ako nam je muskulatura leđa i stomaka slaba, a uz to imamo i višak kilograma, povećano opterećenje nepovoljno utiče na kičmu i ona počinje da boli. Zbog toga, ojačajte vežbanjem ove dve grupe mišića, tako ćete smanjiti mogućnost pojave bola u leđima. Takođe, korektivne vežbe za kičmu mogu biti od velike koristi, ukoliko vam je dijagnostikovana devijacija kičme.

 Za umor u leđima od dugotrajnog sedenja, pomaže ovih šest vežbi:

VEŽBA 1: Lezite na stomak, a ruke ispružite iznad glave, pa istovremeno podižite sa podloge gornji deo trupa s ispruženim rukama i noge.

VEŽBA 2: Ista je kao vežba broj 1, ali držite u rukama neku malu loptu.

VEŽBA 3: Lezite na stomak kao u vežbama 1 i 2, ali ruke stavite na potiljak i upletite prste, pa istovremeno podižite noge i gornji deo trupa.

VEŽBA 4: Ista kao vežba broj 3, ali ruke stavite na leđa i skupite ih na zadnjici.

VEŽBA 5: Lezite na stomak, ruke ispružite uz telo, sa dlanovima na podlozi, blagim tempom podižite gornji deo trupa i noge u isto vreme.

VEŽBA 6: Lezite na leđa, ruke ispružite sa dlanovima na podlozi. Sastavljene noge savijte u kolenu i podižite ka sebi, ali tako da vam je ceo trup na podlozi, a potkolenice i natkolenice prave ugao od 90 stepeni. Ostanite u tom položaju neko vreme, zatim noge spuštajte na levu, pa na desnu stranu, prateći pokret telom.

Svaku od ovih vežbi radite minut, onoliko koliko možete, pa vrlo postepeno povećavajte da svaku vežbu radite po tri minuta. Samo dvadesetak minuta vežbanja biće od velike pomoći vašoj kičmi.

Fizička aktivnost je formula za zdravlje našeg aparata za kretanje. Tegobe mogu da se preduprede plivanjem, šetnjama, akvabikom, jutarnjim strečingom, ali i ako mislimo na držanje tela, pa dugotrajno sedenje prekidamo malim pauzama. Tako ćemo sačuvati našu kičmu, i više od toga.

Izvor: benuapoteka.rs

PODELI