Vežba koju smo voleli kao deca: Povećajte gustinu kostiju, a izgubite suvišne kilograme!

1284

14Sigurno ste mnogo puta videli kako najpoznatiji svetski modeli na svojim treninzima marljivo preskaču uže, ali jeste li se ikada zapitali zašto to rade i šta tačno time postižu?

Kao deca smo verojatno svi često posezali za omiljenom igrom na ulici ili u parku – preskakanjem užeta.

Činili smo to sami ili u društvu prijatelja, a tada nam nije bilo niti na kraj pameti da takva rekreacija pogoduje našem zdravlju i telesnoj formi.

Danas se radi o još jednoj vežbi za kojom posežu rekreativci i profesionalni sportisti širom sveta, a kod preskakanja užeta je odlično koliko nas u trenu može vratiti u detinjstvo. To naravno nije glavni razlog njene popularnosti. Neki od razloga su, osim oblikovanja tela i mišića, blagotvoran učinak na strukturu naših kostiju, kao i sposobnosti koordinacije i ravnoteže.

Ovu tezu potvrđuje i Tim Čurč, profesor s Louisiana State Uiverziteta: “Ako ste nedavno preskakali uže, onda znate koliko vam može podići puls. Ova vežba uključuje rad celog tela, a precizno usklađivanje rada ruku i nogu povezuje donji i gornji deo tela sa mozgom. Budete li praktikovali ovo svakodnevno, zaista možete očekivati da ćete biti u boljoj ravnoteži.”

Što se tiče blagotvornog učinka koje preskakanje užeta ima na kosti, prvenstveno se misli na studiju koju je proveo Journal of Applied Physiology. Ona je pokazala kako su ispitanici koji su vežbali skakanje tri puta nedeljno imali mnogo veću gustoću kostiju u odnosu na one koji to nisu činili.

Uz to, očigledno je da je ovo ultimativna kardio vežba uz koju ćete se znojiti i teže dolaziti do daha. Međutim, za razliku od mnogih drugih sličnih vežbi, ovde će vam podjednako raditi noge, ruke, ramena i leđa. Što je najbolje, intenzitet prilagođavate sami, zavisno o tome kolika vam je fizička sprema.

Ako do sad ovo nije bio deo vašeg treninga, gledajte da to promenite, i to tako da vežbu izvodite oko 5 minuta.

Koristi su neupitne, a ko zna, možda ćete je zavoleti baš kao što je to bio slučaj u mlađim danima!                                                                                                   Izvor:stil.kurir.rs

PODELI