NaslovnaLekariSaveti lekaraVanmaterična trudnoća – Simptomi i kako je prepoznati

Vanmaterična trudnoća – Simptomi i kako je prepoznati

Sluzokoža, odnosno šupljina materice je jedino pravo mesto gde treba da se usadi oplođena jajna ćelija i razvija trudnoća. Dešava se, međutim, ponekad, da se oplođena jajna ćelija zadrži na svom putu pa se umesto u sluzokožu materice, usadi u jajovod, trbušnu duplju ili na samu površinu jajnika.Tad kažemo da se radi o vanmateričnoj trudnoći, odnosno ektopičnoj trudnoći.

Najčešće se to dešava u jednom jajovodu, na drugom mestu po učestalosti je tzv. abdominalna trudnoća a još ređa je vanmaterična trudnoća na jajniku.

Uzroci vanmaterične trudnoće mogu biti različiti, a najčešće se njeno nastajanje i ne može objasniti. Smatra se da uzroci mogu da potiču od majke i od same jajne ćelije.

Uzrocivezani za majku, kad se radi o trudnoći u jajovodu kao najčešćoj, su suženje lumena jajovoda nastali usled zapaljenskih procesa u njima. To je najčešće posledica infekcije ovih organa Klamidijom trahomatis, gonokokom ili nekih drugih uzročnika. Suženje lumena – otvora jajovoda nije prepreka prolasku spermatozoidima do jajne ćelije zbog oplodnje, jer su njihove dimenzije znatno manje od dimenzija jajne ćelije. Ali, posle oplodnje, jajna ćelija koja je mnogo većih dimenzija, spušta se kroz jajovod kamaterici i kad naiđe na suženje tu se zadržava i usađuje na tom mestu.Tome pogoduje i to što zid jajovoda, kao posledicu upale, gubi elastičnost i peristaltiku, tako da ne može da pokreće oplođenu jajnu ćeliju.

Trudnoća u jajovodu može da nastane i zbog urođenih divertikula, suženja, zatim zbog ognjišta endometrioze u tom delu, prisuistva tumora i sl.

Nekada, prevremeno usađivanje oplođene jajne ćel može da se desi ako jajna ćel iz nekog razloga stekne svoju implantacionu moć ranije (moć usađivanja).

Obzirom da se usađivanje oplođene jajne ćelije dešava na pogrešnom mestu, sudbina ove trudnoće može biti:

– uginuće plodasa sledstvenom resorpcijom

– Ili se desi abortus

– Ili pucanje jajovoda.

Simptomi vanmaterične trudnoće u velikoj meri zavise od lokalizacije i starosti i razvoja trudnoće. Različti su simptomi kod trudnoće u jajovodu, u trbuhu ili jajniku. Takođe, ako se radi o trudnoći u jajovodu, simtomi zavise od toga da li je trudnoća, očuvana ili se radi o abortusu u jajovodu, ili o prskanju jajovoda.

Ponekad su simptomi lako prepoznatljivi i dijagnoza se lako uspostavi. Nekad se radi o atipičnoj vanmateričnoj trudnoći koja može da imitira niz drugih bolesti i čak da liči na oboljenja koja nemaju veze sa genitalnim organima.

Najtipičniji trijas simptoma su: izostanak menstruacije, bolovi u donjem delu trbuha i krvarenjenje iz materice. Kasnije mogu da se jave još neki simptomi koji mogu da pomognu u dijagnostikovanju kao što su: bol u desnoj plećki, osećaj pritiska na debelo crevo, plavetnilo kože u predelu pupka (veoma retko).

Dijagnoza se postavlja na osnovu ovih simptoma, ginekološkim pregledom, ultrazvučnim pregledom i laboratorijskim analizama (krvne slike i hormona beta HCGa).

Lečenje se uglavno svodi na operativno i to laparoskopski (ređe mora da se radi klasična operacije) ili dolazi do spontane resorpcije, ili se (ako postoje uslovi za to) daje terapija Metotrexat.

Prim. Dr Sc Med Aleksandra Mladenović Mihailović
ordinacijamladenovic.rs

Poslednji tekstovi