UVEDENE SU KOVID PROPUSNICE- MOŽETE IH ELEKTRONSKI PREUZETI OVDE

5383

Od subote 23. oktobra u 22 časa uvode se kovid propusnice koje će važiti za sve zatvorene ugostiteljske objekte – barove, kafiće, klubove, restorane – rekla je premijerka Brnabić i dodala da će komunalna milicija i sve inspekcije oštro kontrolisati ne samo kovid propusnice u zatvorenim ugostiteljskim objektima nego i poštovanje svih postojećih mera u prodavnicama, tržnim centrima…

Kovid propusnica važi uz lični dokument sa slikom koji ćete pokazati

Ulazak u pomenute ugostiteljske objekte biće moguć samo uz validnu kovid propusnicu koja će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom. Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Šta sve podrazumeva kovid propusnica: 1 od 4 dokaza

– Ništa od ovoga nije novo, svaka osoba ima sve ovo u svom digitalnom sertifikatu i može biti u papirnom obliku kao što imam ja ili u digitalnom, rekla je premijerka.

* ZA VAKCINISANE

Kovid propusnica nije samo vakcina ali za vakcinisane važi sledeće: dokaz o primljenoj drugoj odnosno trećoj dozi koja treba da bude primljena u roku od 210 dana odnosno 7 meseci od primljene druge doze.

*ZA NEVAKCINISANE:

PCR test ne stariji od 72 sata

– Antigenski test ne stariji od 48 sati

– Dokaz o preležanom kovidu u poslednjih 7 meseci

Ko bude kontrolisao kovid propusnicu, moći će da traži i lični dokument

Premijerka je rekla da ko bude kontrolisao kovid propusnicu imaće pravo da traži lični dokument poput lične karte ali da će Vlada Srbije to urediti uredbom na sutrašnjoj sednici. Ulazak u pomenute ugostiteljske objekte biće moguć samo uz validnu kovid propusnicu koja će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom. Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Digitalni zeleni sertifikat- odnosno potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19

Čitaj mi

Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19, rezultatima testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 i oporavku od bolesti COVID-19.

Šta je Digitalni zeleni sertifikat?

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19, da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 ili ste se oporavili od bolesti COVID-19.

Koja je razlika između Digitalnog zelenog sertifikata i obične potvrde?

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Koje sve podatke prikazuje Digitalni zeleni sertifikat?

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Sertifikat sadrži i rezultate sledećih testova:

  –   PCR test (SARS-CoV-2 RT real-time PCR),

  –   Antigenski test (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test),

  –   Serološki (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test).

Kao i podatak da li je lice preležalo zaraznu bolest COVID-19, koji predstavlja pozitivan PCR ili antigenski rezultat urađen u referentnoj držanoj laboratoriji u poslednjih 6 meseci.

Kako da dobijem Digitalni zeleni sertifikat?

Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik Portala eUprava. Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za par minuta poslaćemo Vam sertifikat na imejl koji ste naveli.

Ukoliko nemate registrovan nalog na Portalu eUprava, uputstvo je dostupno OVDE.

Uputstvo kako da se prijavite korisničkim imenom i lozinkom dostupno je OVDE.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

  1. Zeleni status – za lica koja imaju negativan PCR rezultat u poslednjih 72 sata ili negativan antigenski test u poslednjih 48 sati ili potpunu imunizaciju (primljene najmanje dve doze vakcina) ili podatak o preležanoj bolesti u poslednjih 6 meseci.

    2. Crveni status –  za lica koja imaju pozitivan PCR ili antigenski rezultat u poslednjih 14 dana (bez obzira da li su imunizovani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), takođe i za lica kojima je prošlo više od 7 meseci od primanja druge doze.

Ukoliko niste u mogućnosti da preuzmete Digitalni zeleni sertifikat elektronskim putem, isti možete zatražiti na šalterima pošta širom Srbije. Spisak pošta koje izdaju digitalni elektronsli sertifikat.

VAŽNO: Rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama.

Da li je potrebno nešto da platim?

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan.

Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Da li mogu da za drugo lice dobijem sertifikat?

Svaki registrovan korisnik Portala eUprava isključivo za sebe može da dobije Digitalni zeleni sertifikat.

Ukoliko neko od članova Vaše porodice želi da dobije Digitalni zeleni sertifikat, neophodno je da se samostalno registruje na Portalu eUprava i pokrene ovu uslugu.

Ukoliko imate pitanja i nedoumice, možete nam pisati putem Kontakt forme na Portalu eUprava.

Sva eventualna pitanja u vezi sa ovom uslugom možete postaviti pozivanjem korisničkog servisa eUprave, na broj 0113050570, svakog radnog dana od 8 do 16 časova. Pozivi ka ovom broju se tarifiraju kao pozivi ka fiksnom broju u Beogradu.

PODELI