Upoznajte 12 vrsta MEDA: Pomažu kod ovih zdravstvenih tegoba

3073

Med možemo svrstati u pet kategorija, a kategoriše se u odnosu na sadržinu i količinu kvalitetnih biljnih čestica. Prvu kategoriju čini med siromašan biljnim česticama i u njih spadaju lipov, livadski ili med od deteline lucerke. U drugu kategoriju spada med koji je srednje bogat biljnim česticama, kao što je med od medljike. Medljika se može naći na hrastu, vrbi, breskvi, lipi, jeli, boru i drugom drveću.

U treću kategoriju spada med koji je ekstremno bogat biljnim česticama. Četvrtu kategoriju meda čini med koji ima i do milion biljnih čestica na desetak grama meda. To su kestenov med ili šumski med sakupljan u četinarskim i listopadnim šumama i on je prava riznica zdravlja. Najkvalitetnija, peta kategorija meda se dobija posebnim postupcima presovanja i separacijom biljnih čestica. Ovaj med je ekstremno nutritivno bogat.

Lipov med

Ovaj med je svetlo žute boje, prozračan, karakterističnog mirisa na cvet lipe, oštrijeg ukusa. Relativno brzo počinje da se kristališe, u prva četiri meseca od vađenja iz košnice. Do potpune kristalizacije može proći šest meseci do godinu dana. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlada i gripa. Podstiče znojenje, povoljno deluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol.

Koristan je kod problema sa bubrezima jer podstiče izlučivanje štetnih toksina iz organizma. Lipov med ne smeju uzimati srčani bolesnici.

Preporučuje se svakodnevna upotreba, najbolje u jutarnjim satima. Obično se preporučuje po jedna kafena kašika čistog meda, pre doručka, ili se može rastvoriti u mlakoj vodi, mleku, čaju, ili u jabukovom sirćetu. Ukoliko bolujete od astme, pojedite punu kašičicu izrendanog rena sa lipovim medom.

Cvetni med

Cvetni med vodi poreklo iz različitih vrsta cveća, u zavisnosti od podneblja. Ovaj med se odlikuje tamnijom bojom, specifičnim mirisom i oporim ukusom. Šumski med razlikuje se od ostalih medova po svom specifičnom hemijskom sastavu – sadrži mnogo više mineralnih materija. Najčešće potiče od medne rose ili od medljike. U oba slučaja pčele ga rado sakupljaju sa listova i grančica različitog listopadnog i zimzelenog drveća.

Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kod sezonskih alergija i alergijske astme. Kod alergijske astme preporučuje se uzimanje cvetnog meda iz vaše okoline jer on sadrži pelud svih vrsta cveća, koje uzrokuje potencijalne alergije. Uzimajte jednu kašičicu meda dnevno, tokom cele godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.

Bagremov med

Bagremov med je blagog ukusa i prijatnih, neutralnih aroma. Bogat je vitaminom C i svojim sastavom deluje na opuštanje organizma.  Za razliku od livadskog meda sadrži manju količinu polena, te je pogodniji za korišćenje kod osoba alergičnih na određene vrste polena. Svojim energetskim sastavom podiže opštu snagu organizma, budi vedro raspoloženje i brzo oporavlja telo posle fizičkih i umnih napora. Bitan je za sportiste, koriste ga trudnice, a u narodnoj medicini koristi se kod stomačno – crevnih oboljenja, oboljenja jetre i respiratornih infekcija. Kao i svaki med i bagremov med poseduje blage antibakterijske i protiv-zapaljenske osobine.

Odličan je antiseptik, stoga se može koristiti u zaceljivanju sitnih povreda i posekotina. Uz umerenu fizičku aktivnost konzumiranje bagremovog meda topi kilograme. Med koristi masti u organizmu za oporavak umornih mišića. Za smirenje pre spavanja popijte šoljicu čaja od matičnjaka sa dodatkom male kašičice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju da pojedu kašičicu meda od bagrema.

Heljdin med

Med od heljde je poznat kao jedan od najkvalitetnijih i najzdravijih od svih vrsta meda. Ukus heljdinog meda je opor, sladunjav i oseća se dugo u ustima nakon konzumacije. Heljdin med je takođe veoma tamne boje. Opšte je pravilo da tamniji med ima veće antioksidantno dejstvo nego svetliji med. Zbog ove karakteristike tamniji med je po pravilu uvek bogatiji mineralima od svetlijeg.

Heljdin med pomaže deci i odraslima sa kašljem i prehladama više nego brojni lekovi. Ako dete kašlje i ima prehladu, jedna doza pred spavanje može olakšati kašljanje i omogućiti mu miran san. Preporučuje se slabokrvnim osobama. Kao izuzetna pomoć kod kašlja, za njegovo olakšanje kod dece preporučuje se jedna mala kašičica meda pre spavanja.

Kaduljin med

Kaduljin med je svetlo žute ili blago zelene boje, karakterističnog ukusa i mirisa. On povoljno deluje na bolesti praćene kašljem i odličan je za prehlade jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz organizma. Treba ga uzimati sa čajem, a deluje na organizam veoma smirujuće.

Odličan je dodatak oblozima za giht, vodeći je lek za probleme respiratornog sistema, posebno kašlja i u jačanju imuniteta. Posebno ublažava suvi kašalj i pomaže kod bronhitisa, tako što pospešuje izbacivanje sluzi.

Dračin med

Dračin med je kvalitetan med žute boje, koji se brzo kristalizuje. Bogat je acetilholinom koji podstiče cirkulaciju. Pomaže u snižavanju štetnog holesterola, jača imunitet, pomaže kod problema sa disanjem, a koristi se i kao prevencija i u lečenju malignih bolesti.

Dračin med možete iskoristiti i za lečenje impotencije, ujutro i uveče pojedite 30 grama dračinog meda, a u toku dana još 40 grama.

Planinski med

Planinski med se dobija se od nezagađenog planinskog bilja. Deluje antimikrobno, čak i kad je razređen. Koristite ga za jačanje imuniteta, kod problema s disanjem,  kašlja, upale grla i sinusa.

U narodnoj medicini planinski med koristio se i za dezinfekciju kožnih upala i rana. Pomaže kod ginekoloških tegoba i upala izazvanih virusima i bakterijama. Uzimajte kašiku ovog meda, jednom dnevno. Za jačanje organizma, najmanje pola sata pre doručka, popijte šoljicu toplog mleka zaslađenog planinskim medom.

Livadski med

Livadski med kao poliflorni nastaje od više vrsta biljaka od kojih svaka ima specifičan hemijski sastav, pa sam med ima više vitamina, mineralnih materija ili eteričnih ulja. Livadski med se sakuplja od biljaka koje cvetaju od ranog proleća, kao što su maslačak, bela rada, žalfija, ljubičica, majčina dušica, kantarion, hoću neću ali i od cvetova stabala jabuke, šljive, trešnje. Kao što kantarion povoljno deluje na kožu, majčina dušica i ljubičica na kašalj, a maslačak je poznat kao “čistač” krvi, tako i med od ovih biljaka, preuzima njihova lekovita svojstva.

Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcijuma u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom, alergije na sunčevu svetlost. Lekovito deluje na probavu, čisti pluća i umiruje kašalj.

Glogov med

Glogov med je smeđe boje i oporog ukusa. Preporučuje se srčanim bolesnicima jer pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a pomaže i kod ateroskleroze, angine pektoris, oštećenog srčanog mišića i upale srčanog mišića.

Koristi se i za smirenje. Za smanjivanje holesterola napravite pastu od glogova meda i cejlonskog cimeta u prahu. Namažite je na hleb umesto marmelade i jedite redovno za doručak.

Suncokretov med

Suncokretov med je specifične žute boje, ukusa i mirisa. Zbog izuzetno visokog sadržaja polena, a niskog sadržaja saharoze, potpuna kristalizacija suncokretovog meda dešava se brzo, već tri do šest nedelja nakon vrcanja, dajući fine sitne kristale koji se duže  tope u ustima i miluju nepce svojom bogatom aromom. Suncokretov med, što ima brži proces kristalizacije, to je med nutritivno vredniji.

Koristi se kod tegoba vezanih uz disajne organe, upala grla i sinusa i blagotvorno deluje kod stomačnih, plućnih i bubrežnih oboljenja. Prirodno je sredstvo za pomoć kod svih vrsta upala. Ubrzava zarastanje rana.  Preporučuje se srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i deci u razvoju.

Med od maslačka

Med od maslačka intenzivne je žute boje i jačeg ukusa. Brzo kristališe. Ublažava posledice bolesti jetre i želudačne bolesti. Pomaže kod gastritisa, kolitisa i zatvora. Koristan je za prevenciju astme i bronhitisa. Potrebno je pojesti 2 supene kašike odjednom, ujutru. To daje vrlo pozitivan efekat.
Ovaj med je izuzetno dobar za osobe sa lošom krvnom slikom. Naime, zbog visokog procenta minerala gvožđa kojeg sadrži u sebi, ovaj med pomoći će vam da popravite vašu krvnu sliku. Za dobar rad creva, kašiku meda od maslačka razredite u čaši mineralne vode.

Šumski med

Medljikovac, medun jele ili šumski med je vrlo cenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Poseban je po tome što se dobija od medne rose koju proizvode vaši u određenim vremenskim uslovima. Deluje antimikrobno i protivupalno. Zbog visokog udela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama i za oporavak nakon teških bolesti i operacija.

Šumski med se posebno preporučuje kao dodatak ishrani tokom lečenja od anemije. Ima antiseptičko, laksativno i umirujuće dejstvo. Zbog svog specifičnog sastava ovaj med efikasno poboljšava rad jetre i bubrega. Ova vrsta meda preporučuje se posebno kod upale pluća. Tada veliku kašiku medljikovca dodajte u 3 decilitra biljnog čaja i pijte tri puta dnevno pre jela.

izvor: magazin.novosti.rs

PODELI