Ulje noćurka: Reguliše rad hormona, glavobolje, snižava holesterol i krvni pritisak

570

Noćurak (lat. Oenothera biennis) dvogodišnja je biljka grmolikog oblika visoka do 150cm. Prekrasni žuti cvetovi otvaraju se tek u mraku i ostaju otvoreni tokom čitave noći.Privlače brojne insekte, a za oprašivanje se brinu noćni leptiri.Pre jutra cvetovi uvenu, a već sledeće večeri novi cvetovi krase biljku. Po tome je i dobio narodni naziv noćurak. Poreklom je iz Severne Amerike gde raste na peščanom tlu na centralnom i istočnom delu kontinenta.Izvan svog prirodnog staništa, biljka je naturalizirana i u Evropi.Cvate od ranog proleća do kasnog leta.Biljka je lekovita, a mladi listovi i koren biljke su jestivi.Tradicionalno su ga koristili Indijanci kao prirodan lek za ublažavanje kožnih tegoba i zaceljivanje rana, te kod astme, prehlade i gripa.

Šta čini ulje noćurka tako posebnim

Ulje žutog noćurka sadrži dve važne nezasićene masne kiseline: cis-linolensku (do 70%) i gama-linolensku kiselinu (do 15%).Stoga se ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom esencijalnih masnih kiselina.Od ostalih sastojaka tu su i amino kiseline, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink i vitamin E. Važno je napomenuti da cis-linolensku kiselinu naš organizam ne može sam da proizvede pa ju je nužno unositi hranom.Gama-linolensku kiselinu, pripadnicu omega 6 masnih kiselina, organizam može proizvoditi iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo u idealnim uslovima.Nažalost, užurban način života i nezdrava ishrana nam ne obezbeđuju dovoljnu količinu nezasićenih masnih kiselina u organizmu.

Blagotvorni efekti na organizam

Ulje noćurka snižava holesterol i krvni pritisak te smanjuje mogućnost pojave krvnih ugrušaka čime štiti organizam od srčanih bolesti i srčanog udara. Ima antidepresivni učinak pa je vrlo koristan kod odvikavanja od alkoholizma koji je vrlo često povezan sa depresijom.Predstavlja svojevrsnu zaštitu bubrega i jetre jer sprečava blokadu enzima izazvanu alkoholom.Preporučuje se dijabetičarima zbog dijabetične neuropatije koja može da izazove bol i peckanje u rukama i nogama.Poboljšava koncentraciju i ponašanje dece sa poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje.Reguliše ravnotežu polnih hormona – estrogena i testosterona.Jedan je od saveznika u borbi protiv neplodnosti i impotencije jer poboljšava cirkulaciju i omogućava bolji protok krvi u celom organizmu.Nezasićene masne kiseline poboljšavaju funkciju materice što takođe može pomoći pri začeću.

Terapija uljem noćurka efikasna je protiv hroničnog umora.

Olakšava simptome reumatoidnog artritisa i multiple skleroze.

Poseduje antioksidativno delovanje. Sprečava nastajanje i delovanje slobodnih radikala, koji su najčešći krivci za starenje organizma i nastanak mnogih degenerativnih bolesti.

Pomaže pri regulisanju telesne težine.

Žensko zdravlje

Ulje noćurka naročito dobro deluje na ženski organizam.

Ublažava menstrualne tegobe (bolne i neredovne menstruacije). Smanjuje pojavu depresivnih stanja, promene u raspoloženjima i glavobolje.

Ublažava osetljivost dojki te oticanje i nadutost.

U menopauzi se može koristiti umesto hormonske terapije.

Spas za kožu

Ulje noćurka je glavni saveznik u borbi protiv hroničnih upalnih bolesti i kožnih tegoba poput psorijaze, ekcema i neurodermatitisa.

Odlično neguje suvu i zrelu kožu i usporava proces starenja.

Pomaže ljuskavoj i ispucaloj koži sklonoj svrabu. Odlično deluje i na kosu i nokte. Sprečava nastanak peruti i ubrzava zarastanje rana.

Način korišćenja

Ulje noćurka dobija se hladnim presovanjem zrelih semenki.Na tržištu ga možete pronaći u tečnom obliku ili u kapsulama.U pravilu, noćurak se uzima u dozi od 1 čajne kašičice, tri puta na dan nakon jela.

Za još bolji učinak preporučuje se i paralelno uzimanje nekih nutritivnih materija koje deluju sinergijski. To su na primer vitamin C i B6, magnezijum, cink te niacin.

Nakon jednog ciklusa uzimanja (1 ciklus = 21 dan) preporučuje se napraviti pauzu od najmanje 2 nedelje.

Kod lečenja kožnih tegoba, najbolji rezultati se postižu ako se koristiti i oralno i lokalno direktno na kožu.

Nuspojave su jako retke, a mogu očitovati pojavom mučnine, osipa ili proliva.

Epileptičari ne bi trebali uzimati ulje noćurka.

Ulje noćurka zbog velikog udela nezasićenih masnih kiselina manje je stabilno od ostalih ulja i podložan je bržem kvarenju.

Čuvanje je obavezno na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Izvor: apotekabelladonna.wordpress.com

PODELI