NaslovnaHrana kao lekZačiniUlje crnog bibera- Prirodni lek za bolove,  artritis, reumu, bakterijske infekcije (recept)

Ulje crnog bibera- Prirodni lek za bolove,  artritis, reumu, bakterijske infekcije (recept)

Crni biber je jedan od najrasprostranjenijih začina na planeti. Koristi  se kao dodatak ukusu u mnogim jelima, ali i u medicini, kao konzervans, i u mnogim parfemima.

Ovaj lekoviti začin poseduje još mnoge sposobnosti. Među njima su i ublažavanje bolova, smanjenje holesterola, poboljšanje cirkulacije, detoksikacija organizma i mnogi drugi.

Ulje crnog bibera je od davnina poznato u indijskoj, kinejskoj i ajurvedskoj medicini kao lekovit pripravak. Ima veoma oštar i jasan miris, koji pozitivno utiče na umirenje i podiže energiju. Jedan od glavnih sastojaka je jedinjenje piperin koje ima sposobnost da poboljša digestivni sistem i štiti nas od oksidativnog  oštećenja.

Šta je esencijalno ulje crnog bibera

Crni biber ( Piper Nigrum ) je zapravo plod biljke biber. Poreklo vodi iz tropski delova Indije i istočne Azije. Ova biljka je višegodišnja, drvenasta lijana. Naraste do 4 m u visinu i potrebna joj je čvrsta pozadina kao na primer zid ili neko drugo stablo.

Listovi su zelene boje, srcoliki, dužine 5 – 10 cm, a širine 3 – 6 cm. Biber biljka cveta veoma sitnim cvetićima koji su formirani u klasaste cvasti. Plod je koštunica koja se suši i koristi kao začin.

U dalekoj prošlosti biljka je bila toliko cenjena da se njenim plodovima trgovalo kao valutom. Biber kao začin bio je cenjeniji od zlata.

Sadrži veoma značajne količine vitamina K, gvožđa, mangana, kalcijuma, fosfora. U osušenoj ljusci ploda koja ostaje na biberu nalaze i pinen, limonene, limanoole i druge.

Mleveni biber isparava, vrlo brzo gubi aromu i zbog toga ga treba držati u hermetički zatvorenim posudama na tamnom mestu.

Postoji beli, crni i zeleni biber i svi se dobijaju od iste biljke.

Benefiti eteričnog ulja crnog bibera

Oslobađa i ublažava bolove

Biber poseduje jednu veoma dobru osobinu a to je zagrevanje. Isto tako sadrži inflamatorne i antispazmodičke karakteristike pa zbog toga umiruje bolove. Takođe utiče na smanjenje povreda mišića, kao i reumatizma i artritisa.

Jedna studija rađena pre nekoliko godina je proveravala efikasnost aromatičnih eteričnih ulja i njihovo dejstvo kod bolova u vratu. Grupa pacijenata je koristila kremu napravljenu  od eteričnog ulja crnog bibera, majorana, lavande i peperminta. Nakon četiri nedelje bolovi u vratu su se drastično smanjili.

Poseduje antivirusne osobine

Dugotrajna upotreba antibiotika ima za rezultat da bakterije postanu imune na lekove.

Istraživanjima se došlo do zaključka da ekstrakt crnog bibera sadrži anti – virulentne osobine. To zapravo znači da biber utiče na tu osobinu bez ikakve bojazni da će oštetiti ćeliju.

Poboljšava varenje

Crni biber je izuzetno dobar za varenje jer stimuliše ceo digestivni sistem. Utiče na ceo sistem od pljuvačke žlezde u ustima pa sve do debelog creva.

Bezbedan je za upotrebu kao začin kod osoba koje su na laganoj dijeti. Isto tako mogu ga koristiti i oni kojima je zabranjena upotreba čilija.

Osobe koje imaju probleme sa čirevima u digestivnom traktu, boluju od žutice, imaju jake kiseline trebaju izbegavati čili papričice. Za sve njih je crni biber odlična i ukusna zamena.

Eliminiše višak gasa

Biber poseduje karminativno dejstvo. To zapravo znači da smanjuje nadimanje i nadutost u stomaku. Ali isto tako olakšava sve tegobe koje su izazvane nakupljanjem gasova u crevima. Ovaj lekoviti začin pomaže u blokiranju bakterija koje su odgovorne za formiranje gasa.

Utiče na detoksifikaciju tela

Ovo je možda jedna od najvažnijih osobina bibera. Štiti telo od slobodnih radikala ali isto tako pomaže u saniranju već nastalih oštećenja. Takođe, ima sposobnost odlaganja negativnih efekata starenja. Tu spadaju gubitak vida, makularna degeneracija, gubitak pokretljivosti u zglobovima, nervni poremećaji, gubitak pamćenja i drugo.

Smanjuje bakterijske infekcije

Ulje crnog bibera poseduje odlične antibakterijske osobine. Veoma je uspešno u lečenju raznih bakterijskih infekcija u ustima, debelom crevu, digestivnom i urinarnom traktu.

Biber kao začin dodaje se u hranu i tada je na neki dezinfikuje jer štiti od bakterijskih infekcija duži period.

Kako koristiti biber ulje kod kuće

Osim dodavanja u hranu, ulje crnog bibera možete koristiti na mnoge druge načine.

 • Kako biste pojačali cirkulaciju i protok krvi do mišića, na kompresu stavite 3 – 5 kapi biberovog ulja. Zatim, tu oblogu stavite na kritično mesto i ostavite neka odstoji.

 • Problem zatvora, dijareje ili gasova rešite tako što ćete 1 – 2 kapi ulja dodavati u supu ili neko drugo jelo.

 • Bolne mišiće tretirajte sa par kapi koje ćete naneti tačno na bolno mesto i utrljati.

 • Da biste pomogli respiratornim organima, ulje stavite u difuzer.

 • U slučaju da su vam zapušeni disajni putevi, nanesite 2 – 3 kapi na grudi pa utrljajte.

 • Potrebu za cigarama smanjićete jednostavnim udisanjem ovog lekovitog ulja.

 • Koristite ga i kao prirodni lek za artritis i reumu. Nanesite 2 – 3 kapi na kritično mesto i umasirajte.

Napravite sami kremu od biberovog ulja za bolne mišiće

Ulje crnog bibera pomaže kod boljeg protoka krvi u bolnim područjima a to daje osećaj zagrejavanja bolnog dela. Još neka eterična ulja koja ćete koristiti u izradi kreme:

 • Pepermint ulje–poznat kao prirodni lek protiv bolova, odlično relaksira mišiće, poseduje sposobnost hlađenja bolnog mesta, na prirodan način stimuliše cirkulaciju krvi

 • Ulje eukaliptusa – fantastičan analgetik koji ublažava sve vrste bolova, poseduje inflamatorna svojstva, otvara krvne žile radi bolje cirkulacije

 • Ulje karanfilića – poseduje neverovatne prirodne inflamatorne sposobnosti, stimuliše cirkulaciju krvi

 • Đumbir ulje – ovo prirodno ulje je takođe odličan analgetik i poboljšava cirkulaciju

Potrebni sastojci:

 • ¼ čaše maslinovog ulja

 • ¼ čaše kokosovog ulja

 • 1 kašika prirodnog pčelinjeg voska

 • 20 kapi od svakog eteričnog ulja: pepermint, eukaliptus, karanfilić, đumbir ( može i ¼ kašike mlevenog đumbira ), crni biber ( kao zamena koristiti ¼ kašike mlevenog bibera )

 • Šerpa za kuvanje

 • 2 merne čaše od vatrostalnog stakla

 • Levak

 • Filter od kafe

 • Staklena posuda sa poklopcem

Sipajte u šerpu za kuvanje malo vode, dovoljo je i nekoliko santimetara. Zatim stavite vatrostalnu posudu za merenje u nju, sve stavite na vatru i podesite srednju temperaturu.

U staklenu posudu dodajte maslinovo i kokosovo ulje. Ako koristite za ovu pripremu mleveni đumbir i biber, onda dodajte i njih u tu mešavinu ulja.  Ukoliko je potrebno dodajte još vode i ostavite neka se začini krčkaju oko 20 minuta.

Nakon tog vremena dodajte pčelinji vosak i ostavite ga da se skroz istopi. Masu konstantno i lagano mešajte drvenom kašikom.

Ako koristite ulje crnog bibera i đumbira postupak će izgledati malo drugačije. Počnite dodavanjem maslinovog i kokosovog ulja i pčelinjeg voska u staklenu činiju, a zatim i zagrevanjem do otopljavanja. Nakon ovog koraka koje god sastojke da koristite postupak je isti.

Dok čekate da se vosak potpuno otopi uzmite filter za kafu. Stavite ga u levak a zatim taj isti levak stavite nad drugu varostalnu posudu. Kad se pčelinji vosak skroz otopi, čitavu smesu sipajte u levkom kako bi se sve nečistoće zadržale na filteru. S obzirom da je masa prilično gusta, trebaće malo vremena dok sve ne prođe kroz filter.

Kad se sve procedi dodajte po 20 kapi od ulja eukaliptusa, peperminta i karanfilića. Sve dobro izmešajte pa sipajte u staklenu posudu sa poklopcem. Neka odstoji posuda nekoliko sati na sobnoj temperaturi dok se ne učvrsti masa u njoj. Nakon toga kremu za bolne mišiće možete koristiti.

Dovoljno je malu količinu naneti na bolno mesto. Vrlo brzo nakon nanošenja osetićete olakšanje. Kremu u kojoj se nalazi ulje crnog bibera možete koristiti nakon svakog treninga.

Mere predostrožnosti

Nisu poznate nikakve kontraindikacije prilikom konzumiranja biberovog ulja. Ukoliko ga upotrebaljavate u većim količinama može doći do nelagodnosti, nemira, nesanice i retko povraćanja.

Osobe koje su osetljivije na biber pri samom prinošenju ovog začina mogu odreagovati kijanjem.

Nije preporučljiv za upotrebu za trudnice i dojilje.

Ovo lekovito ulje bogato je mineralima i vitaminima, kao što je vitamin A i vitamin K. Tu se nalazi i kalcijum, selen, kalijum. Ovi vitamini su od presudnog značaja za regulisanje krvnog pritiska kao i za pravilno formiranje kostiju.

Gde kupiti esencijalno ulje bibera

U svim prodavnicama zdrave hrane možete pronaći ulje bibera. U zadnje vreme ovo lekovito ulje dostupno je za kupovinu i preko interneta.

Kad birate ulje uvek obratite pažnju na to da je ono 100 % čisto i organsko ali i da je renomirani proizvođač.

Možete ga staviti u difuzor i na taj način proširiti miris po prostoriji ili ga udisati direktno iz flašice. Ako ga nanosite na određeno mesto odmah ćete osetiti zagrevanje na tom delu. Preporuka je da se nanose male količine ulja koje ćete razblažiti sa kokosovim, bademovim ili uljem jojobe.

Izvor: sveprirodno.com

Poslednji tekstovi