Ukoliko nosite ovaj DONJI VEŠ u velikoj ste opasnosti!!!

2827

Možda vam deluje potpu­no nevažno, ali se ispostavilo da je za zdra­vlje vrlo važno da pravilno birate donji veš.

Tokom više istraživanja naučnici su došli do slede­ćih zaključaka:

Sintetika je najsigurniji put do gljivica

Istraživanje je pokazalo je da nošenje donjeg veša koji nije od pamučnog materijala može da izazove gljivičnu infekciju. Tkanine od sintetike poput poliestera loše utiču na vaginalno zdravlje jer zadržavaju toplotu i vlagu, iritiraju kožu i pogodno su tlo za razmnožavanje bakterija i gljivica.

Svila je takođe dobar izbor, ali u tom slučaju bi trebalo više obratiti pažnju na veličinu i model veša, jer nije elastična kao pamuk i šavovi mogu da nažuljaju.

Bakterije preživljavaju pranje!

Bakterije mogu da prežive ciklus pranja veša, pokazali su rezultati istraživanja 2019. godine. Vremenom to može da utiče na zdravlje genitalija, povećava šanse za gljivičnu infekciju ili infekciju mokraćnog sistema. Čak i ako perete veš na vrućem ciklusu, bilo bi dobro da ga sušite na spoljnoj temperaturi.

Menjajte veš!

 

Važno je da se donji veš promeni nakon trenin­ga ili napornog fizičkog rada. To je posebno va­žno ako se ne nosi pamučni donji veš jer sinte­tičke tkanine “ne dišu”  i mogu da zadrže vlagu i bakterije nakon preznojavanja.

Ne zanemarujte mrlje

Svaka žena treba da proverava trag na donjem vešu kako bi primetila moguće vidljive promene. Jasan beli trag je normalan, ali sivi ili zelenkasti može da bude znak bakterijske infekcije. Lagani vaginalni miris je normalan, ali jak, gadan i primetan ukazuje na infekciju.

Na spavanje nekad bez veša

Ženama koje pate od hronične upale vagine, sklone su vaginalnim infekcijama, svrabu i iritaciji, verovatno će biti bolje ako spavaju bez donjeg veša. S obzirom na to da gljivice i bakterije uspevaju na vlažnim, toplim mestima, spavanje bez donjeg veša je dobar izbor.

Izbor tangi je greška

Mnoge pripadnice lepšeg pola vole tange. Međutim, to je loš izbor i nikako ih ne bi trebalo nositi svakodnevno, jer je nošenje tangi put do bakterija koje povećavaju rizik od infekcije. Najčešći uzrok infekcije je to što se preko trake na tangama prenose bakterije sa anusa na polni organ.

Nikada tesno

Kada birate donji veš bitno je da obratite pažnju na veličinu, odnosno vam je udoban, nikako tesan.  Samo na taj način ćete izbeći znojenje i iritaciju kože.

Izvor: novosti.rs

PODELI