NaslovnaPsihologijaOpšta psihologijaU STRESNIM SITUACIJAMA ovako ćete se  najlakše opustiti i smiriti za par...

U STRESNIM SITUACIJAMA ovako ćete se  najlakše opustiti i smiriti za par minuta!

Iako možda zvuči previše lepo, stres se može vrlo brzo otkloniti pravilnim pristupom. Sigurno znate situacije kada sve odjednom krene naopako – stojite u redu i kasnite na posao, računar vam se pokvari u najnepovoljnijem trenutku ili doživite napad panike pre važnog poslovnog sastanka.

Evo nekoliko tehnika koje vam pomažu da se smirite, povratite fokus i brzo i efikasno rešite situaciju:

  1. Samo dišite

Ako ne znate šta da radite, onda – samo dišite. Nekoliko dubokih udisaja i još dubljih izdisaja u udobnom položaju sa zatvorenim očima uvek pomaže. Veza između disanja i reakcija tela je veoma velika. Osoba pod stresom diše brzo i plitko, ubrzava se rad srca i krvni pritisak. Ali kada se disanje svesno smiri, smiruje se i telo i pojedinac je ponovo u stanju da razmišlja racionalno.

  1. Izađite na vazduh

Još jedno trenutno rešenje u borbi protiv stresa je svež vazduh. Samo gledanje u prirodu i drveće deluje veoma korisno. Ako dodate svež vazduh, koji preplavi pluća kada duboko udahnete, osećaćete se bolje.

  1. Igrajte se

Zvuči veoma detinjasto, ali igra je nešto što se preporučuje za sve generacije. Ako imamo samo 5 minuta, jedna od preporuka su loptice za ublažavanje stresa, čigra ili možda klikeri. Ono što želite da postignete je da prenesete fokus sa svog problema na igru.

  1. Napravite listu

Ako ste pod stresom jer osećate da su se svi problemi ovog sveta okrenuli protiv vas i jednostavno ne znate odakle da počnete da ih rešavate – onda napravite listu. Kada su stvari zapisane, biće vam mnogo lakše da ih savladate i svaka precrtana stavka je dobra motivacija i korak bliže cilju.

Izvor: aktivna.si

Poslednji tekstovi