Trudnoca – Prva nedelja

785

Obzirom da je dosta teško odrediti tačan dan začeća, samo računanje vremena trudnoće počinje od dana kada još niste u drugom stanju, tačnije od prvog dana poslednje menstruacije. Razlog zašto je to tako je što mali procenat žena ima podrazumevani ciklus dužine 28 dana, a sa tim u vezi onda se ni ovulacija kod svih ne odvija tačno određenog dana u mesecu. Dakle u toku ove nedelje još nije došlo do ovulacije a samim tim ni do oplodnje.

Ukoliko je trudnoća željena i planirana ovo je vreme kada se ona planira. Svako planiranje ovako važnog životnog zadatka podrazumeva izbegavanje štetnih navika, pušenja ili alkohola kao i izbegavanje određenih lekova pa ukoliko niste sigurni da li je vaša redovna terapija (ukoliko je imate) na nepoželjnoj listi, posavetujte se sa lekarom, ginekologom.

Pušenje ali i pasivno pušenje tj. boravak u zadimljenom prostoru je može uticati na rast i razvoj bebe i zbog toga postoji preporuka da se ono izbegava jer njegova neželjena dejstva više ne utiču samo na majku već mogu da izazovu šire posledice.

U okviru planiranja trudnoće bilo bi poželjno posetiti stomatologa, sanirati kvarove kao i ginekologu sa detaljnim analizama virusa i bakterija koji mogu da utiču na rast i razvoj bebe. Pojedini ginekolozi preporučuju da se pre planiranja trudnoće odredi nivo TSH – hormona u krvi jer hipotireoza može negativno uticati na plodnost a može uticati i na pojavu spontanih pobačaja.

PODELI