Trudnoća – Četvrta nedelja

1278

Postepeno se razvijaju ćelije od kojih će kasnije nastati posteljica koja će hraniti Vašu bebu.

Na gornjoj površini embrionalnog diska se pojavljuje jedno udubljenje, koje se naziva primitivna pruga iz koga će se kasnije razviti lokomotorni sistem (mišići trupa i ekstremiteta, rebra, kičmeni pršljenovi).

Iz druge brazde koja se pojavljuje na gornjoj površini ovog diska razvija se nervni sistem. Embrion počinje polako da luči hormon bHCG (horionski gonadotropni hormon) koji je prisutan u telu majke i na njega reaguje većina kućnih testova za trudnoću.

Beba je već vidljiva golim okom, a veličine je 1mm. Počinju postepeno da se javljaju prvi simptomi trudnoće, medjutim oni su vrlo sični onim koji se javljaju pred menstruaciju (uvećanje grudi, promene raspoloženja).

S obzirom da je Vaša beba potpuno vezana na Vas i da svu hranu prima kroz Vaš krvotok, veoma je važno da se tokom trudnoće zdravo hranite.

Ako ste se i pre trudnoće zdravo i uravnoteženo hranili, u trudnoći nastupaju samo male promene. Dnevne potrebe u kalorijama rastu nakon 20. nedelje trudnoće i to za 200 – 300 kcal/dan. Daleko je važnije hraniti se zdravo, nego mnogo.

Izbegavajte hranu bogatu mastima i šećerom, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svež, meki sir, nepasterizirano i nekuvano mleko, salata od svežeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu. Ova bolest može izazvati pobačaj, ili rađanje mrtvog deteta. Sirovo meso, ili jelo pripremljeno od sirovog mesa, kao i neoprano povrće i voće mogu uzrokovati toksoplazmozu – bolest koja može izazvati razne malformacije ploda.

www.simptomi.rs

PODELI