NaslovnaPedijatrijaDecaTri razloga zašto nikako nije dobro da sedite u MOKROM kupaćem kostimu...

Tri razloga zašto nikako nije dobro da sedite u MOKROM kupaćem kostimu – Niste ni svesni koliko je OPASNO!

Ako idete na letovanje, u kofer obavezno treba da spakujete minimum dva kupaća kostima koje ćete moći da nosite naizmenično.

Iako je menjanje kupaćeg na plaži nezgodno, time biste mnogo učinili za vaše zdravlje.

Naime, sedenje u mokrom kupaćem kostimu nikako nije preporuka doktora, te bi svaki put kada izađete iz vode trebalo da obučete suv kupaći.

Nođenje mokrog kupaćeg kostima može da izazove brojne tegobe koje nisu nimalo bezazlene. Na odmoru svakako želite da izbegnete bilo kakav zdravstveni problem, te je dobro da znate koje posledice su moguće ako na plaži duže vreme boravite u mokrom kupaćem kostimu.

Alisa Dvek, ginekolog na Mount Sinai School of Medicine, tvrdi da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima, kao što su kupaći kostimi ili odeća za vežbanje. Žene sa slabijim imunim sistemom, koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove, a pritom nose mokre kupaće kostime, riziku da dobiju infekciju.

Iz ova tri razloga nije dobro da duže vreme sedite u mokrom kupaćem kostimu:

  1. Odlična podloga za razvijanje bakterija

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla, pa stvara idealno područje za bakterije. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili u moru. Nakon izlaska iz vode, polni organ je u kontaktu sa svim štetnim materijama koje se zadržavaju u kostimu.

To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može da dovede štetne bakterije u uretru i da prouzrokuje razna oboljenja kao što su vaginitis i upala mokraćnih puteva.

Simptomi bakterijskog vaginitisa: Neprijatan miris, sivkasta boja sekreta, svrab, otok i osetljivost.

Simtomi upale mokraćnih puteva: jaka i stalna potreba za mokrenjem, osećaj peckanja pri mokrenju, bol u karlici i zamućena mokraća.

Ako imate simptome bakterijskog vaginitisa, obavezno posetite lekara. Do tada unosite veće količine tečnosti, posebno sok od brusnice za koji je poznato da povoljno utiče na čišćenje bakterija iz mokraćnih puteva i bešike.

  1. Gljivične infekcije

Budući da gljivice uspevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kostimi mogu da izazovu brojne gljivične infekcije kod žena. Razmnožavanje bakterija izaziva porast gljivičnih ćelija u vaginili ili vulvi, što izaziva neprijatne simptome poput peckanja, osetljivost i grudvastog iscedka.

Simptomi: Jak svrab u unutrašnjem ili spoljašnjem delu vagine i beli, sirast sekret.

Preporučuje se uzimanje lekova u dogovoru sa lekarom i korišćenje kreme protiv gljivica.

  1. Svrab i osip

Sedenje u mokrom kupaćem kostimu može da izazove infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalija, mogu da zahvate i unutrašnje područje bedara i zadnjice. Infekcija je slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica.

Simptomi: Svrab i osip na području bedara i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gde je osip najcrveniji u sredini.

Koristite kremu ili puder protiv gljivica za područje genitalija i posetite lekara.

izvor : objektiv.rs

Poslednji tekstovi