NaslovnaLekariZdravlje muškaracaTestosteron terapija:  Oživljava seksualni nagon starijih žena – MuškarcI mogu da dožive...

Testosteron terapija:  Oživljava seksualni nagon starijih žena – MuškarcI mogu da dožive moždani udar!

Neke dobre i loše vesti u vezi sa hormonom testosteronom: nova australijska studija otkriva da tretman testosteronom može značajno poboljšati seksualnu želju, funkciju i dobrobit kod žena u postmenopauzi.

 Reakcija međunarodnih stručnjaka na ovu studiju bila je pozitivna.

S druge strane, američka studija otkriva da terapija testosteronom kod starijih muškaraca – koji žele da oporave svoj opao libido – imaju 21 odsto visok rizik od srčanog ili moždanog udara.

Stariji muškarci koji su podvrgnuti terapiji testosteronom povećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara.

Testosteron se generalno smatra muškim hormonom i zaista je odgovoran za proizvodnju sperme, Adamovu jabuku, veće mišiće, dublji glas i dlakave grudi i uši.

Testosteron nije samo muški hormon

 

Testosteron je takođe važan hormon za žene: pomaže u održavanju seksualnog zdravlja, snage mišića, funkcije mozga i zdravog raspoloženja.

Ali testosteron postepeno opada kako žene stare – a takođe može naglo da padne nakon menopauze – a sa njim ide i seksualni nagon i funkcija.

Istraživači sa Univerziteta Monash pregledali su izveštaje koji su uključivali 8480 žena, 95 odsto u postmenopauzi. Ispitivanja su upoređivala terapiju testosteronom sa placebom ili alternativnim hormonskim tretmanom kao što je estrogen, sa ili bez progestagena.

U velikoj meri, studije su otkrile da tretmani testosteronom mogu poboljšati seksualnu želju, funkciju i zadovoljstvo kod žena u postmenopauzi, što takođe poboljšava njihovu sliku o sebi i blagostanje.

Među mogućim nuspojavama pronađenim u nekim od ovih izveštaja su povećanje akni, rast kose i izvesno povećanje telesne težine – ali broj učesnika koji su se povukli iz kliničkih ispitivanja zbog ovih nuspojava „nije bio veći kod žena koje su lečene testosteronom u poređenju sa sa placebom, što sugeriše da su efekti blagi i da ne predstavljaju veliku zabrinutost za učesnike”.

Nisu zabeleženi nikakvi ozbiljni štetni efekti za glukozu ili insulin u krvi, za krvni pritisak ili za mere zdravlja dojki – iako je potrebno dalje istraživanje.

Sve u svemu, utvrđeno je da su terapije testosteronom efikasne i bezbedne – iako je preporučeno dalje istraživanje – ali ne postoje odobreni proizvodi ili smernice posebno za žene.

„Naši rezultati sugerišu da je vreme da se razvije tretman testosteronom prilagođen ženama u postmenopauzi umesto da ih tretiramo višim koncentracijama formulisanim za muškarce“, rekla je prof. dr Suzan Dejvis.

„Skoro trećina žena iskusi nisku seksualnu želju u srednjim godinama, sa udruženim stresom, ali ne postoji odobrena formulacija testosterona ili proizvod za njih ni u jednoj zemlji i ne postoje međunarodno dogovorene smernice za upotrebu testosterona od strane žena.”

„S obzirom na prednosti koje smo otkrili za seksualni život i lično blagostanje žena, hitno su potrebne nove smernice i nove formulacije.”

Upotreba testosterona za starije muškarce

 

Stariji muškarci sa niskim nivoom testosterona koji uzimaju terapiju sa testosteronom su – prema novom izveštaju u The American Journal of Medicine – u nešto većem riziku da dožive ishemijski moždani udar, prolazni ishemijski napad ili infarkt miokarda, posebno tokom prvog dve godine upotrebe.

Studija je analizirala veliku bazu elektronskih medicinskih kartona pacijenata upisanih u ordinacije primarne zdravstvene zaštite u Ujedinjenom Kraljevstvu i formirala kartoteku od 15.401 muškarca, starosti 45 godina ili više, sa niskim nivoom testosterona, stanje poznato kao hipogonadizam.

Terapija zamene testosterona (TRT) se preporučuje samo za muškarce sa hipogonadizmom – i dok su prijavljene stope ostale stabilne, u poslednje dve decenije u SAD je došlo do porasta broja recepata za TRT.

Smatra se da većina ovih muškaraca pokušava da oživi svoj smanjeni libido i muškost.

Od 2000. godine, sličan porast dogodio se i u Australiji među muškarcima starijim od 45 godina, pri čemu je jedna studija zaključila da „visoka stopa uvođenja TRT-a i niska stopa preporučenih istraživanja ukazuju na to da je TRT možda bio propisan van preporučenih indikacija.

Veza između testosterona i zdravlja srca nerazjašnjena

 

Ranije su neke takve studije prijavile povezanost lečenja testosteronom sa većim rizikom od kardiovaskularnih obolenja. Međutim, druge studije su izvestile o suprotnim nalazima, povezujući terapiju testosteronom sa manjim rizikom od kardiovaskularnih događaja i nižim mortalitetom.

Kao što istraživači primećuju: „Postoje ograničeni dokazi o dugoročnim kliničkim prednostima TRT-a za efikasno lečenje umereno opadajućih nivoa endogenog testosterona kod starijih, ali zdravih muškaraca.

Kliničke smernice Društva za endokrinu iz 2018. navode da muškarci sa niskim nivoom testosterona koji su nedavno imali srčani udar ne bi trebalo da se podvrgavaju suplementaciji. Hormonska terapija nije bezbedna ni za muškarce sa rizikom od srčanih bolesti!

 

Izvor: thenewdaily.com

 

 

 

Poslednji tekstovi