Tamarind – prirodni lek u Africi i Aziji za jetru, hepatitis …

3721

Jetra proizvodi proteine uz pomoć vitamina K. Ovi proteini su izuzetno važni za prevenciju zgrušavanja krvi. Razlaganje starih ili oštećenih krvnih ćelija je takođe jedan od bitnih zadataka jetre.

Bez sumnje, ovaj organ igra važnu ulogu u svim metaboličkim procesima u telu. Ćelije jetre razlažu masti i proizvode energiju metabolizirajući masti.

Takođe je poznato da jetra ima sposobnost samostalnog regenerisanja. Jetra je jedan od najmoćnijih i najznačajnijih organa u telu. Održavanje i briga za njeno zdravlje nije toliko težak zadatak.

Ukoliko ne održavate zdravlje ovog organa, mogućnosti da zapatite mnoge bolesti postaje ogromna. Oštećenje jetre može dovesti i do gorih problema.

Najčešći uzroci oštećenja jetre su nezdrava ishrana, gojaznost, preterana konzumacija alkohola i upotreba pojedinih lekova.

Tamarind se dugo koristio kao deo tehnika isceljivanja u Africi i Aziji. On je generalno veoma bitan za poboljšanje kardiovaskularnog sistema i ublažavanje gastrointenstinalnog poremećaja. Štaviše, on nudi i dodatna lekovita svojstva što ga čini izvanrednim prirodnim lekom.

Tamarind pomaže prilikom regulisanja svih problema sa jetrom. Uporedo sa eliminisanjem toksina, on uklanja i masti iz jetre.

Poboljšanje probave, štićenje jetre, smanjenje holesterola, lečenje bilo kakvih problema sa žuči i poboljšanje celokupnog zdravlja takođe spadaju među dobra dejstva ove voćke.

Recept za tretiranje bolesti masne jetre i hepatitisa

Pre svega ubacite dve šake oljuštenih tamarindi u blender. Zatim dodajte litar vode. Dobro izmiksujte i zatim ocedite mešavinu. Napitak preostao od mešavine možete konzumirati tokom celog dana.

Stavite 25 dobro opranih listova tamarinde u lonac sa litrom vode ukoliko želite da pripremite čaj od tamarinde. Kuvajte lišće u vodi 20-25 minuta i zatim mešavinu ostavite da se ohladi.

Iako se preporučuje da se čaj pije nezaslađen, možete u njega dodati malo meda ili smeđeg šećera ako želite.

Ukoliko želite da izlečite probleme sa jetrom i poboljšate svoje zdravlje, pijte ovaj čaj dva puta dnevno (jednu šolju ujutru a jednu uveče).

Kako koristiti tamarinde – njihova lekovita svojstva:

Ona pomaže prilikom regulisanja probave i olakšava simptome konstipacije. Samo skuvajte tamarinde i pojedite nekoliko kašika, vaša probava će se ubrzo normalizovati.

Ovo voće može smanjiti nivo kiselosti u telu i poboljšati funkcionisanje žuči u jetri.

Tamarinda je poznata kao potencijalni tretman za dizenteriju.

Groznica malarije se može smanjiti ispijanjem čaja od lišća tamarinde.

Ogromna količina vitamina C koju sadrži tamarinda služi kao aktivan antioksidant. Vitamin C je bitan za održavanje regularnosti telesnih funkcija i očuvanje zdravlja desni.

Putem smanjivanja nivoa lošeg (LDL) holesterola u krvi, tamarinda pomaže održavanju kardiovaskularnog zdravlja.

Lišće tamarinde je korisno u borbi protiv crevnih infekcija kod dece.

Simptomi hepatitisa se mogu umanjiti konzumiranjem tamarinde.

Antioksidanti u tamarindi uključuju fenole i naringenine za koje se smatra da pomažu prilikom lečenja nekoliko tipova kancera.

Bitne hranljive materije koje se mogu naći u tamarindi uključuju tiamin, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar, vlakna, kalcijum i niacin. Visoki nivoi ovih hranljivih materija čine tamarindu pravim „super voćem“.

Webtribune.rs

PODELI