Sve što vas zanima o dojenju bebe

2469

Refleks mleka je automatska reakcija tela koje proizvodi mleko u dojkama i izaziva da mleko krene iz dojke. Refleks je niz komplikovanih hemijskih reakcija koje se dešavaju u sekundi, a izazvane su:

– bebinom stimulacijom bradavice
– plačem gladne bebe
– nekada i samom pomisli na bebu

Na ove „okidače“ žlezda hipofize oslobađa hormon oksitocin, koji izaziva mlečne ćelije da isprazne mleko u rezervoare u oblasti bradavice.

Tokom prva tri dana nakon porođaja, grudi proizvode bledi, žućkasti kolostrum. To je idealna hrana za vašu bebu prvih dana. Sastoji se od vode, proteina i minerala u idealnoj razmeri neophodnoj za ishranu vaše bebe. U njemu se nalaze i veoma bitna antitela koja štite bebu od bolesti na koje ste vi već razvili otpornost. U kolostrumu se nalazi i laksativ koji pokreće creva novorođenčeta.

Posle nekoliko dana, umesto kolostruma kreće mleko, a nakon tri do četiri dana, dojke će vam biti pune i teške. Mleko kasnije krene kod prvorotki i kod žena porodjenih carskim rezom.

Saveti za dojenje

– Obezbedite sebi udobnu stolicu na kojoj ćete dojiti i okružite je sa svim stvarima koje će vam biti potrebne tokom dojenja. Ako ste u krevetu, poduprite se sa jastucima.

– Držite bebu dovoljno visoko da može bez napora da dosegne do bradavice. Postavite glavicu bebe u pregib ruke i pridržavaje leđa i stražnjicu donjim delom ruke na kojoj leži i šakom.

– Opustite ramena. Brzo ćete se umoriti, boleće vas vrat i ramena, ako budete savijali leđa da bi približili bradavicu bebi.

– Ako vam mleko nadođe ubrzo nakon dojenja, malo se izmlazajte da bi smanjili osećaj napetosti.

– Ako dojke postanu pune i čvrste, bradavica se zaravnjuje i beba ne može pravilno da uzme bradavicu u usta. Izmlazajte malo mleka da bi omekšali areolu i kako mleko curi beba će se uhvatiti za bradavicu.

– Ako ste umorni ili zbog nečega morate da preskočite dojenje, izmlazajte mleko u bočicu. U tom slučaju bebu može nahraniti i neko drugi.

– Ako se stvori ragada na bradavici, dojite sa zdravom dojkom, dok rana ne zaraste. Hranite bebu kašikicom ukoliko ne želite da joj date mleko iz bočice.

– Ako bebe odbija da sisa, moguće je da ima problema sa disanjem. Pritisnite deo dojke da bi oslobodili mesto za bebin nosić.

– Ako osetite da imate povišenu temperaturu, a na grudima uočite sjajnu, crvenu fleku, obratite se lekaru. To bi mogao da bude znak začepljenja kanala. Na to mesto stavite tople obloge, utoplite i masirajte grudi i izmlazajte se. Ako ne uspe, zatražite pomoć patronažne sestre.

Kako započeti dojenje

U početku, bradavice su vam osetljive i nežne. Potrebno im je vremena da očvrsnu, zato postepeno produžavajte vreme dojenja na svakoj dojci. Prvo će vam dva minuta na svakoj dojci biće dovoljno da beba uzme dovoljno kolestruma. Proverite da li beba pravilno drži bradavicu. Produžavajte vreme na svakoj bradavici do deset minuta, dok ne krene mleko, što je za oko tri do četiri dana.

Sve bebe jako vuku u prvih pet minuta, tokom kojih uzmu oko 80% hrane. Kada beba uzme dovoljnu količinu hrane, počinje da se igra sa dojkom. Postoji mogućnost da se okrene i zaspi. Znaćete da nije uzela dovoljno hrane, ako se probudi gladna i odmah počne da plače.

Pri sledećem dojenju, promenite dojku sa kojom počinjete dojenje.

Broj i dužina dojenja

Ne postoji zvanična odrednica koliko dugo se beba može dojiti. Raspon je od 5, pa sve do 15 do 20 minuta. To zavisi od toga koliko jako beba vuče i koliko brzo guta mleko. Takođe, vreme dojenja zavisi i od toga koliko je beba uznemirena. S vremenom ćete osetiti kada beba popusta stisak i kada su vam bradavice prazne. Broj dojenja tokom dana zavisi od vašeg mleka i od apetita bebe.

Ishrana tokom dojenja

Tokom dojenja, neophodno je da pojačate i povećate unos hrane, pošto kvalitet mleka zavisi od vaše ishrane. Javiće se i pojačan osećaj gladi. Morate paziti da pri unosu hrane obezbeđujete dovoljno hranljivih materija, kako za potrebe mleka, tako i za vaše potrebe. Jedite raznoliku i dobro balansiranu hranu. Obavezno vodite računa da unosite dovoljno proteina.

Neki od saveta za balansiranu odgovarajuću ishranu su – jedite više manjih obroka, a izmedju njih, ako ste gladni, jedite zdrave grickalice – šargarepu, celer, bademe, orahe…nemojte brojati kalorije, potrebe su individualne, izmešu 2000 i 2500 kalrija/dan. Izbegavajte skrob i “jednostavne ugljene hidrate” – kompleksni ugljeni hidrati u cerealijama, svežem voću i povrću daju više energije, a manje goje. Kada birate masti, neka budu nezasićene masne kiseline – izbegavajte punomasno mleko, životinjsku mast, puter, masno meso – sem što goje, menjaju i sastav masti mleka. Izbegavajte hranljive materije koje su tretirane pesticidima – pesticidi prelaze u mleko. Nemojte piti alkohol, ograničite unos kofein, ali pijte mnogo, mnogo vode. Obične vode.

Nega dojki tokom dojenja

  • Od samog početka, morate voditi brigu o dojkama.

  • Kupite bar dva grudnjaka za trudnice – dojke će se vratiti u prvobitnu veličinu kada prestanete da dojite,ali samo ako od samog početka trudnoće i u periodu dojenja nosite odgovarajuće grudnjake

  • Vodite računa o dnevnoj higijeni bradavica i dojki – svaki put ih pre i posle dojenja perite vodom

  • Nemojte koristiti sapun – isušuje kožu i može izazvati pucanje i perutanje kože

  • uvek nežno brišite dojke, nemojte ih trljati peškirom

  • Nakon dojenja, ostavite bradavice izložene na vazduhu nekoliko minuta

  • Nosite uloške u grudnjaku, koje u slučaju kada mleko procuri, možete brzo i često menjati – nemojte dozvoliti da vlažan uložak bude dugo u kontaktu da bradavicom

  • Stavite nekoliko kapi ulja ili kreme na uložak, da biste izbegli stvaranje naprslina na bradavicama

Izvor: poliklinikanovakov.com

PODELI