Sve dobrobiti zelenog čaja: U stanju je da oporavi telo brže od bilo kojeg leka!

3392

Neverovatne mogućnosti leže u zelenom čaju. Čim je telo oslobođeno od toksina, masnoća, a metabolizam radi kao sat, ne postoji šansa da se bolest zakači za vas

O zelenom čaju se mnogo govori i to uglavnom kako moramo više da ga pijemo. Prednosti ovog čaja su višestruke i idu od gubitka težine pa sve do prevencije raka.

U ovom tekstu ćemo navesti sve naučno dokazane dobrobiti zelenog čaja koje bi trebalo da vas navedu da počnete da ga pijete, a ako već to činite, onda da počnete da ga pijete u većim količinama, piše sajt Najboljicajevi.com

Služi kao stimulativno piće

Zeleni čaj može da popravi vaše raspoloženje zahvaljujući kofeinu koji sadrži. U pitanju je kofein iz prirodnog izvora, a ne kofein koji se nalazi u bezalkoholnim pićima, i ima ga u manjim količinama nego u šoljici kafe.

Dakle, ne morate da brinete da će da vam izazove nervozu, osim ako ga ne pijete u ogromnim količinama. Ovaj čaj može da posluži i kao dobro energetsko piće, pored svojih drugih zdravstvenih prednosti. Može da posluži kao zdravija zamena za kafu i za druga “energetska pića”.

Hidrira telo

Tim naučnika u Australiji nedavno je zaključio da osam čaša vode koje je potrebno unositi svaki dan, zapravo, ne mora da bude čista voda. Voda koja se koristi da se napravi zeleni čaj je dovoljna, a pošto ne sadrži mnogo kofeina neće dovesti do dehidratacije tela, kao što se nekada verovalo. Ovo može da vam olakša uzimanje preporučene količine tečnosti svakoga dana, a naučnici sugerišu i da se voda sadržana u hrani kao što je zelena salata takođe računa u vaš unos tečnosti.

Pomaže kod zubobolje

Zbog svojih antibakterijskih svojstava zeleni čaj nekada može ublažiti zubobolju tako što ćete ga koristiti za ispiranje usta. Ovo nije lek, nego način da se privremeno ublaži bol u tom delu.

Međutim, i dalje će biti potrebno da posetite lekara, kako biste rešili problem na adekvatan način.

Bori se sa upalom

EGCG u zelenom čaju ne pomaže samo pri mršavljenju, već takođe pomaže u borbi protiv zapaljenja u organizmu, a na taj način sprečava i bolesti i stanja koja su izazvana time. Broj oboljenja izazvanih upalama je prilično veliki, a oboljenja mogu da variraju od hroničnih stanja kao što je artritis pa do raka. Zato je dobro kombinovati zeleni čaj sa ishranom koja je bogata anti-inflamatornom hranom. Postoje čak i određeni načini ishrane koji su usmereni ka borbi protiv upalnih procesa.

Smanjuje stres

Dokazano je da teanin u zelenom čaju proizvodi umirujući efekat. Jedina stvar je ta da ako biste da osećate manji stres pijući zeleni čaj, onda ćete morati da pijete nekoliko šoljica zelenog čaja dnevno, do šest. Na ovaj način ćete uneti istu količinu kofeina koja se nalazi u jednoj šoljici kafe, tako da ako ne pijete kofein onda treba da pijete zeleni čaj bez kofeina da ne biste bili previše napeti i da biste mogli da osetite relaksirajući efekat ovog čaja.

Jača imunitet

Dajte vašem imunom sistemu podsticaj pijući zeleni čaj! U pitanju su katehini, koji osim što pomažu u prevenciji raka, takođe vas štite od bolesti. Oni to rade stvarajući antibakterijsko stanje u telu, čineći vas otpornijim na bakterijske i virusne infekcije.

Ovo je naročito prisutno tokom sezone gripa iprehlada, pa kada izgleda kao da će svi oko vas da se razbole možete sa njima da podelite vašu tajnu o uživanju u toploj šolji zelenog čaja.

Oslobađa vas bola

EGCG u zelenom čaju može da pomogne u otklanjanju određenih vrsta bola. Jedan od dokazanih načina koji pomaže da se oslobodite bola u artritisu je da se pije topla šolja zelenog čaja. Za postizanje najboljih rezultata to možete da činite dva puta dnevno. Iako možda ne pomaže u lečenju akutnog bola i ne zahteva konsultaciju sa vašim doktorom o najboljem toku lečenja, ipak može malo da vas oslobodi bola.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Bolest srca je ubica broj jedan u Sjedinjenim Američkim Državama i za muškarce i za žene. To je dovoljan razlog da počnete sa dodavanjem šolje zelenog čaja u vašu dnevnu rutinu. Pokazano je da može da smanji nivo lošeg holesterola, poveća nivo dobrog holesterola i generalno da unapredi način funkcionisanja arterija. Ne može se zanemariti značaj zdravog srca, pa je od suštinskog značaja da preduzmete korake kako biste se osigurali da pijete pića i jedete hranu koja pomaže vašem srcu.

Sprečava formiranje krvnih ugrušaka

Omogućiti da krv teče glatko predstavlja velikudobrobit za vaše telo. Ne samo da to smanjuje šanse za moždani udar ili srčani napad, već čini da se osećate energičnijim i aktivnijim. Krvni ugrušci su zapravo normalni i korisni kada se koriste za isceljenje tela, ali nenormalni krvni ugrušci predstavljaju problem. Oni su odgovorni za mnoge probleme koji utiču na ljude koji imaju preko 50 godina, pa ako spadate u tu kategoriju trebalo bi da dodate zeleni čaj svojoj svakodnevnoj ishrani.

Smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska

Nivoi krvnog pritiska su jedan od najvećih pokazatelja koliko ste zdravi. Dobri nivoi su obično povezani sa zdravljem i vitalnošću, dok su loši nivoi često razlog za uzbunu ili poziv za buđenje da treba da budete oprezniji što se tiče vašeg načina života. Hipertenzija je često prethodnik ozbiljnih zdravstvenih stanja, a pokazano je da zeleni čaj dovodi do zapaženih poboljšanja.

Takođe je pokazano da će rezultati biti bolji ukoliko pijete čaj u većim količinama.

Smanjuje nezdravi šećer u krvi

Nivoi šećera u krvi imaju veliku ulogu u vašem celokupnom zdravlju i ne bi ih trebalo zanemariti. Oni mogu predstavljati razliku između mršavljenja i dobijanja na težini i često prethode stanjima kao što je dijabetes. Pokazano je da ih zeleni čaj drži pod kontrolom tako što ih smanjuje zahvaljujući prisustvu polifenola i polisaharida.

Takođe, katehin koji se nalazi u čaju pomaže u tom procesu, tako da je ovo fantastično piće za održavanje zdravog nivoa glukoze.

Pomaže kod mršavljenja

Ako tražite način da izgubite na težini, a da ne promenite bilo šta drugo u vašem načinu života, možda ćete poželeti da probate zeleni čaj. U odnosu na kontrolnu grupu, pokazano je da su oni koji su uzimali dodatak zelenog čaja izgubili na težini u nekoliko ključnih izmerenih oblasti, kao što su ukupan broj izgubljenih kilograma, obim struka i indeks telesne mase. To znači da bez nekih posebnih vežbi i bez radikalne dijete, možete da primetite pozitivne promene u svojoj težini i opštem zdravlju.

Oslobađa telo od viška tečnosti

Oslobađanje viška tečnosti je jedan od načina da izgubite kilograme i pruža efekat mršavljenja. Diuretička svojstva zelenog čaja vekovima se koriste da pomognu telu da se oslobodi viška tečnosti koja mu nije potrebna.

Možda ćete biti iznenađeni koliko bolje izgledate i koliko se bolje osećate kada nemate u sebi višak tečnosti.

Jača izdržljivost kod vežbanja

Tu je opet reč o katehinima! Ovde oni pomažu telu da sagori mast kao gorivo, tako da vaši mišići mogu podneti veće opterećenje u teretani. Kada ste u stanju da vežbate više to znači da sagorevate više kalorija, što dovodi do kalorijskog deficita i povećanja čiste mišićne mase. To dovodi i do prirodnog gubitka težine tokom vremena i konačno dolazite do svoje idealne težine. U odnosu na uzimanje nepoznatih suplemenata sa sastojcima koji se ne mogu jasno odrediti, poželjno je piti prirodni čaj kao što je zeleni.

Izvor: stil.kurir.rs

PODELI