NaslovnaHrana kao lekZdravi receptiSurutka za novorođenče, trudnice, starije osobe

Surutka za novorođenče, trudnice, starije osobe

Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbeđuju organizmu visok nivo energije.

Razvoj prehrambene industrije doneo je brojne prednosti i olakšice u pripremanju i konzumaciji hrane koje odgovaraju brzom tempu života, ali, nažalost, u tom procesu napretka zaboravljene su neke stare, tradicionalne i veoma zdrave namirnice.

Jedna od njih je i surutka, proizvod od mleka koji se kroz istoriju koristio daleko više nego danas. Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mlečnih proizvoda, koriste surutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni uticaji koje ima na zdravlje.

Surutka je nutritivno izuzetno vredna namirnica, jer sadrži izuzetno važne minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i belančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak posle napora.

Studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da surutka može da spreči osteoporozu, jer nadoknađuje belančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razređenja kostiju.

Zbog toga je surutka idealan izbor i za starije osobe. Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za belančevinama. Uz to, nakon rođenja deteta, u situaciji kada dojenje nije moguće, surutka je najbolji način hranjenja novorođenčeta, jer sadrži većinu belančevina koje sadrži i majčino mleko.

Kako surutka ima važnu ulogu u oporavku organizma posle napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, veoma je korisno uvrstiti je u svakodnevnu ishranu.

Izvor: novosti.rs

Poslednji tekstovi